0
Η Ρωσία βγάζει στην παρανομία τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε ότι αποτελούν «εξτρεμιστική ομάδα».


«Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι στηρίζει τη θέση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης και θεωρεί την οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία εξτρεμιστική, την εξαλείφει και απαγορεύει τη δραστηριότητά της στη χώρα», δήλωσε ο δικαστής Γιούρι Ιβανένκο. 

«Η περιουσία της οργάνωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά πρέπει να κατασχεθεί και τα έσοδα να αποδοθούν στο κράτος», συμπλήρωσε.


Η δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης Σβετλάνα Μπορίσοβα ανέφερε στους δικαστές ότι «(σ.σ.: από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά) απειλούνται τα δικαιώματα των πολιτών, η δημόσια τάξη και η δημόσια ασφάλεια». 

Οι δικαστές διέταξαν το κλείσιμο των αρχηγείου της οργάνωσης αλλά και των 395 τόπων λατρείας-τοπικών γραφείων, καθώς και την κατάσχεση της περιουσίας τους. 

Οι συνήγοροι των Μαρτύρων του Ιεχωβά δήλωσαν ότι θα προσφύγουν κατά της απόφασης του δικαστηρίου, η οποία δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ. Επίσης, θα μπορούσε να γίνει προσφυγή κατά αυτής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», ανέφερε ο Σεργκέι Τσερέπανοφ, εκπρόσωπος των Μαρτύρων του Ιεχωβά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.


Η λειτουργία των διοικητικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης, η οποία στη Ρωσία αριθμεί 175.000 μέλη, έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο, λόγω «εξτρεμιστικής δραστηριότητας». 

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, που είναι γνωστοί για την κήρυξη και τη διάδοση των πιστεύω τους από πόρτα σε πόρτα, έχουν περισσότερα από 8,3 εκατ. μέλη στον κόσμο. 

Η παγκόσμια έδρα τους βρίσκεται στις ΗΠΑ. 

Ορισμένες στάσεις που έχουν, και κυρίως αυτή που έχει να κάνει με την απαγόρευση μετάγγισης αίματος, αλλά και η αντίθεσή τους στη στρατιωτική θητεία, προκαλούν αντιδράσεις και συχνά, σε πολλές χώρες, τους οδηγούν στα δικαστήρια. 


Εκπρόσωποι των Μαρτύρων του Ιεχωβά δήλωσαν ότι η χθεσινή απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου ήταν το αποκορύφωμα μιας σειρά επιθετικών ενεργειών που κρατούν πάνω από 10 χρόνια. 

Ο Ντέιβιντ Α Σιμόνιαν, εκπρόσωπος της παγκόσμιας έδρας των Ιεχωβάδων, από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχουν καμία βάση. Ανέφερε ακόμη ότι η απαγόρευση σημαίνει ότι όλα τα μέλη της αίρεσης κινδυνεύουν με ποινική δίωξη ακόμη και στην περίπτωση που απλά προσευχηθούν μαζί, κάτι που θα συνιστούσε «παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας». 

Η Ρωσία το 2006 άλλαξε το νομικό ορισμό του εξτρεμισμού και έτσι πλέον δεν απαιτείται να διαπιστώνεται μίσος ή βία για να υπάρξει δίωξη. Αρκεί, για να κατηγορηθεί κάποιος για εξτρεμισμό, να διαπιστωθεί «υποκίνηση θρησκευτικής αντιπαράθεσης». Και κάπως έτσι στη Ρωσία οι ναζιστές εξισώνονται με τους Ιεχωβάδες. 

Πριν από δύο χρόνια η Μόσχα «κατέβασε» τον διεθνή ιστότοπο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία, ενώ πριν από ένα χρόνο απαγορεύτηκε η κυκλοφορία της βίβλου των Ιεχωβάδων. Πρόεδρος τοπικού τόπου λατρείας φυλακίστηκε για δύο χρόνια με την κατηγορία της κατοχής «εξτρεμιστικής λογοτεχνίας», το 2010. 

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είναι ένα από τα διεθνή όργανα που καταδικάζουν «την κρατική εκστρατεία παρενόχλησης και κακομεταχείρισης των Μαρτύρων του Ιεχωβά», που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 στη Ρωσία.

Μάλιστα, κάνει αναφορά σε έρευνες της αστυνομίας, επιθέσεις, εμπρηστικές επιθέσεις, βανδαλισμούς, κατασχέσεις και επιδρομές στους τόπους λατρείας, καθώς και στη σύλληψη πολλών μελών και την επακόλουθη άσκηση ποινικών διώξεων.


  • Φωτογραφίες: Associated Press



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top