0
Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με την αποστολή δύο F-16 block 52 plus στην Κύπρο να κάνουν διέλευση πάνω από την παρέλαση για την 57η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου. 


Οι χειριστές των δύο αεροσκαφών με το που μπήκαν στο FIR Λευκωσίας, σε επικοινωνία που είχαν με τον Πύργο Ελέγχου, ευχήθηκαν χρόνια πολλά και τόνισαν πώς «η Ελλάδα είναι εδώ».

Αυτό ήθελε να καταστήσει σαφές η Ελλάδα με την αποστολή των δύο F-16 στην Κύπρο, εκεί όπου έκαναν δύο διελεύσεις πάνω από το χώρο της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πως η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Κύπρο σε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία, η οποία… καραδοκεί και πώς αν χρειαστεί θα καταρριφθούν τα τουρκικά αεροσκάφη από τα μαχητικά της ΠΑ.

Στην περίπτωση της διέλευσης των ελληνικών μαχητικών πάνω από τη Λευκωσία η Άγκυρα πιάστηκε ωστόσο εξ απήνης, αφού δεν μπόρεσε να προβλέψει την ενεργοποίηση, έστω για λίγο, του Ενιαίου Δόγματος Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου και την αποστολή αεροσκαφών στην Κύπρο, όπως συνέβαινε παλαιότερα και όσο γίνονταν η άσκηση «Νικηφόρος-Τοξότης».

Με απαίτηση τότε της Τουρκίας και δεδομένης της κυβέρνησης συνώνυμο της υποχωρητικότητας, της κυβέρνησης Σημίτη, η άσκηση καταργήθηκε και το Ενιαίο Δόγμα Αμυντικού Χώρου απαξιώθηκε. Τώρα ωστόσο ο Πάνος Καμμένος με τον Χριστόφορο Φωκαίδη θέλουν να το επαναφέρουν, εκμεταλλευόμενοι και τις συγκυρίες. Η Κύπρος έχει τη στήριξη του Ισραήλ, των ΗΠΑ και μεγάλων Ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως είναι η Γαλλία λόγω της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Συνεπώς είναι μία καλή συγκυρία να ξεκινήσει και πάλι η άσκηση «Νικηφόρος-Τοξότης» και η Ελλάδα να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο. Ωστόσο, η Τουρκία μπορεί να μην αντέδρασε στην παρουσία των δύο F-16, επειδή αιφνιδιάστηκε, αλλά είναι δεδομένο πώς θα αντιδράσει με άλλον τρόπο. Πιθανόν με την ανακοίνωση νέων ασκήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Έχει άλλωστε διαμηνύσει πώς δεν θα αφήσει «ανυπεράσπιστα» τα Κατεχόμενα και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. 

Κατά την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, ήταν η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από το νησί σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους που ένιωσαν ότι κάτι αλλάζει και δεν είναι μόνοι τους.


Στη στρατιωτική παρέλαση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι BUK-M1 βεληνεκούς 45 χιλιομέτρων και τα νέα όπλα, τα μικρά ισραηλινά αυτόματα «Tavor», καθώς και τα βελγικά αυτόματα τυφέκια για τις Ειδικές Δυνάμεις Scar και το βελγικό πολυβόλο Minimi.

Τα πεζοπόρα τμήματα παρήλασαν με την νέα πολυχρωματική στολή παραλλαγής και με άρβυλα νέου τύπου χρώματος μπεζ. Η νέα στολή της Εθνικής Φρουράς θα χορηγηθεί σε όλο το προσωπικό της μέσα στο 2018.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top