0
Αλλαγές αλλά με αβέβαιο μέλλον και υλοποίηση προωθεί στο στόλο των μαχητικών της η ΠΑ σύμφωνα με πηγές του ΓΕΑ.

Πιο συγκεκριμένα η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 block 52+ και Adv. θα πραγματοποιηθεί μεν αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε από ποια εταιρεία!

Όπως διατυπώθηκε η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την εταιρεία για την αναβάθμιση των F-16, καθώς υπάρχουν εταιρείες οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, δηλαδή η εξής μια BAE Systems.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΓΕΑ η συμφωνία για τα F-16 θα έχε υπογραφεί πριν το τέλος του έτους.

Με λίγα λόγια η Αεροπορία ευελπιστεί ότι σε διάστημα δύο μηνών θα έχει ολοκληρώσει την αιτιολόγηση των εταιρειών που προτείνουν πρόγραμμα αναβάθμισης, θα έχει καταλήξει στις λεπτομέρειες του προγράμματος με την εταιρεία που θα επιλεγεί και θα έχει υπογράψει!

Μόνο ως ρεαλιστικό δεν ακούγεται το παραπάνω σενάριο.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και υπογραφεί η συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί προ της δεκαετίας, καθώς θα παραδίδονται από την ΕΑΒ περί τα 12 αεροσκάφη το χρόνο. Το πρώτο αεροσκάφος θα πάει στις ΗΠΑ για την αναβάθμιση και πιστοποίηση και τα υπόλοιπα θα αναβαθμιστούν στην ΕΑΒ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά κινείται προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 Bock 52 + και F-16 Adv. στην έκδοση Viper και με τα ανταλλακτικά που θα αντικατασταθούν στα ανωτέρω αεροσκάφη θα  αναβαθμιστούν τα F-16 block 50 σε F-16 block 52+.

Σε ό,τι αφορά τα MIRAGE-2000, οι ανώτατες πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν ότι «μετά από πολυετείς προσπάθειες βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την υπογραφή συμφωνίας-πλαίσιο, μέχρι τα τέλη του έτους», διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν ήδη τα χρήματα (από προηγούμενα έτη) για αυτή την εξέλιξη.

Προφανώς εννοείται η αναβάθμιση των 19 MirageEGM/BGM σε επίπεδο «-5» η οποία όμως είναι άγνωστο σε τι ποσό θα κινηθεί.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα συντήρησης των μεταφορικών αεροσκαφών, σημειώνουν πως βαίνει πλέον ομαλώς και μάλιστα εντός των επομένων 2 μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση 2 ελικοπτέρων Super Puma.

Στην πραγματικότητα όμως οι διαθεσιμότητες των C-130 και C-27J εξακολουθούν να βρίσκονται σε τραγικά επίπεδα και είναι άγνωστο από πού το ΓΕΑ αντλεί το συμπέρασμα ότι «όλα κυλούν ομαλά».

Περαιτέρω γνωστοποίησαν ότι σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την αντικατάσταση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-41D, ενώ η ΠΑ προσανατολίζεται να εκμεταλλευθεί και τα 45 T-6 που βρίσκονται στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, προς αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού της, μέσα από την πώληση ωρών πτήσεως σε ξένους πιλότους.

Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη μετατροπή της Πτέρυγας αυτής σε πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης, ενσωματώνοντας στη δομή του το σχολείο οργάνων που λειτουργεί στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση της Λάρισας, το πρόβλημα όμως είναι η.. εξεύρεση πελατών.

Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει για το θέμα του τζετ που χρησιμοποιείται στο προκεχωρημένο στάδιο εκπαίδευσης του T-2C/E με την αντικατάστασή του από άλλο τύπο με την λύση του leasing.

Το τελευταίο και ίσως σημαντικότερο σχέδιο είναι η μετατροπή της 330Μ σε Μοίρα εισαγωγής σε τύπο και επιχειρησιακής εκπαίδευσης με 20 F-16 block 30 από τα 32 που διαθέτει συνολικά καθώς 12 από αυτά υπάρχει σχεδιασμός να πωληθούν σε τρίτη χώρα όπως η Κροατία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top