0
Με διαδικασίες εξπρές η Εθνική Πολεοδομική Επιτροπή της Αλβανίας, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, προχώρησε στην έγκριση του αμφιλεγόμενου πολεοδομικού σχεδίου της Χιμάρας στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου. 

Πρόκειται για το σχέδιο του Δήμου Χιμάρας που προβλέπει κατεδαφίσεις κατοικιών, απαλλοτριώσεις κτημάτων που ανήκουν σε ελληνικές οικογένειες και την ανέγερση νέων οικισμών που θα αποφέρουν την τελική περιουσιακή άλωση και πληθυσμιακή αλλοίωση της Χιμάρας.

Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χιμάρας στις 30 Αυγούστου σε μια συνέλευση παρωδία στο αλβανικό χωριό Κούτσι, το οποίο βρίσκετε σε μια δύσβατη περιοχή 35 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Χιμάρας, υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων καθώς οι κάτοικοι της Χιμάρας δεν είχαν επιτρέψει την έγκρισή του στην συνέλευση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Χιμάρα. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης έχουν καταφύγει στο διοικητικό δικαστήριο για να ακυρώσουν την απόφαση της έγκρισης του σχεδίου, όμως η έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου από την Εθνική Επιτροπή Πολεοδομίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως κίνηση ματ από τον Έντι Ράμα καθώς ακυρώνει την προσπάθεια αυτή.

Στην συνέλευση, η Εθνική Επιτροπή Πολεοδομίας ενέκρινε και την άδεια οικοδόμησης τουριστικού θέρετρου στην παραλία Γυαλί του χωριού Βουνό της Χιμάρας από την εταιρεία SOLEIL & SEA Shpk. Πρόκειται περί μιας ακόμη παρανομίας καθώς το συγκεκριμένο θέρετρο έχει ήδη κατασκευαστεί εδώ και αρκετό καιρό, οπότε πρόκειται για απόφαση νομιμοποίησης μιας αυθαίρετης οικοδομής πάνω σε καταπατημένα κτήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο “σοβαρός επενδυτής” πίσω από την εταιρία SOLEIL & SEA Shpk είναι φυγάς και καταζητούμενος από την αλβανική εισαγγελία για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής από εμπορεία καυσίμων.

Αξίζει να αναφερθεί πως στα απανωτά χτυπήματα του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα κατά της ελληνικής μειονότητας, προστέθηκε και η έγκριση για την ανέγερση ενός νέου τουριστικού οικισμού στην ελληνική περιοχή Εξαμίλια του δήμου των Αγίων Σαράντα.

Έτσι έκλεισε μια εβδομάδα ανθελληνικού ρεσιτάλ από την Αλβανία καθώς ψήφισε τον αστείο νόμο για τις μειονότητες και άνοιξε τον δρόμο για τις κατεδαφίσεις περιουσιών Ελλήνων μειονοτικών.

Αγνοώντας τις συστάσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικάνικης Πρεσβείας, ατάραχος ο Έντι Ράμα, μετά από σύντομη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιταλία, δήλωσε πως «στα μέσα Μαρτίου του 2018 θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top