0
Σε διευκρινίσεις για το κόστος που θα έχει η συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 προχώρησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, η αναβάθμιση θα αφορά μέρος και όχι το σύνολο των αεροσκαφών, και θα γίνει στην ΕΑΒ με κόστος που δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. δολάρια, σε αντίθεση με τα 2,4 δισ. που κοστολογείται το πρόγραμμα για το σύνολο των αεροσκαφών. Ωστόσο, και πάλι το τελικό κόστος θα προσδιοριστεί μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των φορέων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Αρχών των ΗΠΑ.

Το υπουργείο διευκρινίζει επίσης ότι η τελική αναλυτική απάντηση από τις Αρχές των ΗΠΑ (Letter of Offer & Acceptance) αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι η είδηση για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών προκάλεσε όχι μόνο πολιτική διαμάχη ανάμεσα στον κ. Πάνο Καμμένο και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και την προειδοποίηση από πλευράς των Βρυξελλών καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται πως δεν ήταν σχετικά ενημερωμένοι.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν διαμήνυσε χθες το εξής: «Αναμένουμε ότι όλες οι πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών θα είναι συμβατές με τους στόχους του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας και θα τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής». Πρόσθεσε δε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα προβούν στις απαραίτητες εκτιμήσεις συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης των αμυντικών δαπανών, για να επαληθεύσουν εάν οι δεσμεύσεις τηρούνται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του δήλωσε πως η αποπληρωμή τους θα γίνει σταδιακά στα επόμενα 10 χρόνια, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένο, το κόστος των 2,4 δισ. δεν αφορά μόνο την αναβάθμιση των F-16, η οποία, όπως ανέφερε, θα κοστίσει 1,1 δισ. Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

Όμως, οι λεπτομέρειες θα πρέπει να παρουσιαστούν στους εκπρόσωπους των θεσμών, καθώς στο μνημόνιο υπάρχουν όρια στα επίπεδα δαπανών, συμπεριλαμβανόμενου και του αμυντικού τομέα και οι δανειστές στο επόμενο διάστημα θα κληθούν να κρίνουν κατά πόσο η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκεται μέσα σε αυτά τα όρια.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top