0
Όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στη βάση της Σούδας, αναμένεται να συζητήσουν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο άνδρες αναμένεται -εκτός απροόπτου- να συναντηθούν στο Λευκό Οίκο, στις 17 Οκτωβρίου, μετά την αποδοχή της πρόσκλησης του κ. Τραμπ από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Πρόκειται για επίσκεψη εργασίας. 

Η βάση της Σούδας έχει χαρακτηριστεί ένα από τα πιο πολύτιμα κεφάλαια της Ελλάδας, και λογικό είναι, η Αθήνα να επιδιώκει να το εκμεταλλευθεί. Η αμερικανική πλευρά ζήτησε να υπογραφεί πενταετής συμφωνία και στο στάδιο αυτό διεξάγονται διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι Αμερικανοί «καίγονται» να κλείσει η συμφωνία, λόγω και των προβλημάτων που τους δημιουργεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η βάση της Σούδας είναι ένα θέμα για το οποίο ο Λευκός Οίκος θα προσπαθήσει να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού στη διάρκεια της επίσκεψης. Το θέμα αναδεικνύεται και στρατηγικά επειδή τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στους Αμερικανούς, επηρεάζουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Ο Λευκός Οικος αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την ημερομηνία της επίσκεψης τις επόμενες ημέρες.

Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται σημαντική, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα. Ο κ. Τραμπ δεν αναμένεται να ανακοινώσει δραματική αλλαγή για το μείζον θέμα της οικονομίας, αλλά σίγουρα θα αναφερθεί στην ανάγκη επενδύσεων, και θα υποστηρίξει την αναδιάρθρωση του χρέους, υποστήριξε διπλωματική πηγή.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top