0
Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από το μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, επεισόδιο της 2ας Σεπτεμβρίου 1994 στην Σαντορίνη, όταν δύο μαχητικά F-4E Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας προσεγγίζοντας το προκεχωρημένο αεροδρόμιο του νησιού για να εκτελέσουν εν συνεχεία καθήκοντα readiness, είχαν μία απίστευτη εξέλιξη στην αποστολή τους.


Ενεργοποιήθηκε (χωρίς ενεργό συμμετοχή του πληρώματος, όπως αποδείχθηκε) το οπλικό σύστημα του δεύτερου μαχητικού να εκτοξευθεί ένα βλήμα AIM-9 (ή "P" ή "L" έκδοση) με αποτέλεσμα να "λοκαριστεί" από την υπέρυθρη κεφαλή του το προπορευόμενο αεροσκάφος και να καταρριφθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!

Το ατύχημα ευτυχώς δεν εξελίχθηκε σε τραγωδία καθώς οι πιλότοι κατάφεραν και εκτινάχθηκαν ελάχιστα δευτερόλεπτα αφού τους είχε κτυπήσει το βλήμα!
Είναι η μοναδική απώλεια στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας από πύραυλο αέρος-αέρος ή γενικότερα από πύραυλο και αυτή η απώλεια προερχόταν από... δικό της βλήμα!

Στην πολύμηνη έρευνα που ακολούθησε αποδείχθηκε ότι ευθυνόταν η ελαττωματική συνδεσμολογία του βλήματος.

Ο πιλότος του μαχητικού της ΠΑ από το οποίο εκτοξεύθηκε ο πύραυλος δεν μπόρεσε ποτέ να συνέλθει από το σοκ και αποστρατεύθηκε με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, από την στιγμή που δεν υπήρξαν νεκροί και δεν ευθυνόταν το πλήρωμα του δεύτερου F-4Ε, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

Η ΠΑ στην αρχή υποστήριξε ότι το μαχητικό έπεσε λόγω προβλήματος στον κινητήρα, αλλά η δημοσιοποίηση του πορίσματος σε εβδομαδιαία εφημερίδα της εποχής δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του γεγονότος....




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top