0
Η πρόκληση «στημένων» θερμών επεισοδίων αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα ζητήματα που απασχολούν έντονα την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς η Τουρκία φαίνεται να ανακάμπτει δυναμικά σε ότι αφορά τις τυχοδιωκτικές τις επιδιώξεις στο Αιγαίο εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.


Το ζήτημα επανήλθε χθες (23/8) στην επικαιρότητα με αφορμή συνέντευξη Τούρκου δημοσιογράφου που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του “Ant1” στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι: 

«Ο Ερντογάν συνεργάζεται με τους νεοεθνικιστές (όπως τους αποκαλεί) στον στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες για να κατασκευάσει νέα θερμά επεισόδια που θα αποπροσανατολίσουν τον τουρκικό λαό».

Μάλιστα ανέφερε και το γνωστό σχέδιο ηθελημένης κατάρριψης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από τούρκους Εθνικιστές (Γκρίζοι Λύκοι) το 2003 ώστε να αποδοθεί η ευθύνη στην ελληνική πλευρά για να δικαιολογηθεί μια επιθετική ενέργεια από την Άγκυρα.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Οι τουρκικές «ανησυχίες» και η «ευρηματικότητα» της Τουρκίας δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο για το ΓΕΕΘΑ. Απεναντίας οι σχεδιασμοί έχουν συνυπολογίσει εδώ και πολύ καιρό τον παράγοντα μιας εσκεμμένης ενέργειας που έχει σκοπό να πυροδοτήσει την ένταση στο Αιγαίο ώστε να αποφευχθεί το αποτέλεσμα ενός «τακτικού αιφνιδιασμού» τόσο στον αέρα όσο στην ξηρά και τη θάλασσα.

Ειδικότερα το σενάριο κατάρριψης ενός μαχητικού αν και «γνωστό» μπορεί να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον η επικίνδυνη τακτική εισόδου στο FIR Αθηνών και των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου χώρου που καταγράφονται κάθε μέρα, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους αφού τα τουρκικά μαχητικά είναι τις περισσότερες φορές οπλισμένα ενώ η ένταση κλιμακώνεται με αερομαχίες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάψουν να είναι «εικονικές».

Βίντεο από μαχητικά της ΠΑ έχουν δει ουκ ολίγες φορές το φώς της δημοσιότητας στα δελτία ειδήσεων..
Επιπλέον απειλή υφίσταται και από την περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος εξαιτίας αδέξιου ή ηθελημένου ριψοκίνδυνου χειρισμού που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια αεροσκάφους και χειριστή. 


Η ΠΑ έχει υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της επιπόλαιας τακτικής εκ μέρους της τουρκικής Αεροπορίας το 2006, με το περιστατικό στην Κάρπαθο που κόστισε τη ζωή στον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη και την απώλεια ενός μαχητικού F-16C της 343Μ.

Λίγοι γνωρίζουν ότι οι κρίσιμες στιγμές και τα γεγονότα που ακολούθησαν αμέσως την απώλεια του ηρωικού Σμηναγού, έφεραν τις δύο χώρες πολύ κοντά στο κατώφλι του πολέμου, που αποφεύχθηκε με την επίδειξη τεράστιας ανοχής εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Αυτό ίσως να μην επαναληφθεί σε ενδεχόμενη ανάλογη απόπειρα εκ μέρους της Τουρκίας στο μέλλον...

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι χειριστές της ΠΑ έχουν ενημερωθεί και γνωρίζουν τις απειλές που αντιμετωπίζουν κάθε φορά που βρίσκονται στον αέρα, προκειμένου να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που εισέρχονται παράνομα στο ελληνικό FIR.

Παράλληλα ο υψηλός επαγγελματισμός τους και η εκπαίδευση που διαθέτουν εξασφαλίζουν ότι είναι σε κάθε στιγμή κυρίαρχοι της κατάστασης, γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά στους ουρανούς του Αιγαίου.

Ενδεικτικό είναι το σχετικό βίντεο που είναι αναρτημένο στο youtube από αερομαχία F-16 της ΠΑ με τουρκικά μαχητικά, ένα εκ των οποίων περνάει ανατριχιαστικά κοντά από το ρύγχος του ελληνικού μαχητικού που καταγράφει την εμπλοκή (το επίμαχο στιγμιότυπο στο 2:10).


Στα πλάνα που προβάλλονται μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεξε ο Έλληνας χειριστής όσο και την απόλυτη ψυχραιμία και πειθαρχία με την οποία οι πιλότοι της ΠΑ ανταλλάζουν πληροφορίες και εντολές – παρά το γεγονός οτι εμπλέκονται και ενας εξ αυτών έχει βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο. Σαφής ένδειξη του υψηλού επαγγελματισμού και της εκπαίδευσης τους.

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Ανάλογες όμως οδηγίες για υψηλή ετοιμότητα υπάρχουν και σε ναυτικές δυνάμεις του ΠΝ και του ΛΣ που επιτηρούν ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές καθώς και χερσαίες μονάδες της ΑΣΔΕΝ που εγγυώνται την αμυντική θωράκιση όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Το νέο μοντέλο που δομείται εδώ και καιρό έχει στόχο να αυξηθούν περεταίρω οι ικανότητες άμεσης αντίδρασης στα νησιά αλλά και τη Θράκη με γνώμονα την ενίσχυση ικανότητας των τοπικών μονάδων, σε ταχεία και πρωτίστως ισχυρή ανταπόκριση σε οποιαδήποτε αιφνιδιαστική εχθρική ενέργεια.

Αν και (ορθώς) δεν ακούγονται πολλά για τα συγκεκριμένα ζητήματα, όλοι οι «άμεσοι ενδιαφερόμενοι» θα πρέπει να γνωρίζουν ότι – αντίθετα με την εικόνα αποσύνθεσης που καλλιεργείται σε άλλους τομείς του Κράτους – οι Ε.Δ όχι μόνο λειτουργούν αλλά βρίσκονται σε υψηλή και διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση.

Κάτι που μπορεί να ακούγεται «κλισέ» αλλά για όσους γνωρίζουν, αντιπροσωπεύει πλήρως την ισχύουσα κατάσταση απέναντι σε υπαρκτές και διαρκείς απειλές.


ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top