0
Oι αποστολές CSAR περιλαμβάνουν τη συμμετοχή ενός ολόκληρου πακέτου μαχητικών αεροσκαφών για εναέρια κάλυψη σε συνδυασμό με αεροσκάφη υποστήριξης σε ρόλο επιτήρησης, ρίψης εφοδίων κ.α!


Η ΠΑ σταδιακά έχει εισέλθει στην ουσιαστική πτυχή των επιχειρήσεων CSAR, οι οποίες έχουν αποδειχτεί κρίσιμες σε όλες τις πρόσφατες πολεμικές αναμετρήσεις, από την Βοσνία μέχρι το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Παρά την υστέρηση σε εξειδικευμένα ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων CSAR, η ΠΑ έχει αναπτύξει Δόγμα επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης Μάχης, το οποίο βασίζεται στις υπάρχουσες δυνατότητες. Δυνατότητες  που συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε ανώτερο επίπεδο!


Στο πλαίσιο του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), διεξάγονται σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον συνδυασμένης επίγειας και εναέριας δύναμης από πακέτα διαφορετικών τύπων μαχητικών (COMAO).

Οι εκπαιδευόμενοι ιπτάμενοι συμμετέχουν σε πλήθος διαφορετικών αποστολών που καλύπτουν τους τομείς αναχαίτισης κρούσης, αεροπορικής υποστήριξης. Στα αντικείμενα αυτά προστέθηκε σταδιακά και η αποστολή έρευνας και διάσωσης μάχης όπου φυσικά εμπλέκεται ενεργά η 31η ΜΕΕΔ (διασώστες -μάχης) σε συνεργασία με την 384 ΜΕΔ (ελικόπτερα Super Puma).

Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών, επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων να σχεδιάσουν αποστολές με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εναέριων μέσων, ώστε να βελτιστοποιήσουν το αποτέλεσμα σε ένα κορεσμένο περιβάλλον επιχειρήσεων με απειλές από εναέρια και επίγεια εχθρική αεράμυνα.


Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΟΤ

Ειδικότερα στο πλαίσιο της Σειράς Ελικοπτέρων του ΣΟΤ, το οποίο διεξάγεται μια φορά το χρόνο με διάρκεια 4 εβδομάδων, τα πληρώματα ελικοπτέρων CSAR μαθαίνουν να συνεργάζονται από κοινού με αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης ΑΣΕΠΕ, χειριστές μαχητικών αεροσκαφών που εκτελούν καθήκοντα συνοδείας (RECAP) και καταστολής αεράμυνας (SEAD) αλλά και χειριστές επιθετικών ελικοπτέρων του ΕΣ, με στόχο την εκτέλεση σεναρίων διάσωσης χειριστών που έχουν καταρριφθεί πίσω από τις γραμμές του εχθρού.


Τα συμπεράσματα και η εμπειρία που προκύπτουν από τέτοιου είδους ασκήσεις είναι πολύτιμα καθώς αποτελούν ουσιαστικά τη βάση για τη θεμελίωση δόγματος CSAR στην ΠΑ.

Άλλωστε η αποστολή της 31ης ΜΕΕΔ σχετίζεται άμεσα από την ικανότητα που θα αναπτύξει η ΠΑ, ώστε να σχεδιάζει και να εκτελεί αποστολές με αποτελεσματικές τακτικές και ικανό αριθμό μέσων ικανών να εγγυηθούν την επιτυχία. 

Η συμμετοχή της ΠΑ σε νατοϊκές ασκήσεις επιπέδου TLP συμβάλει καθοριστικά την απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας σε αντιμετώπιση συμβατικών αλλά και ασύμμετρων απειλών.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top