0
Aνοχύρωτη και ανοργάνωτη  η χώρα, φλέγεται. Συναγερμός  σήμανε στο υπουργείο Άμυνας τα μεσάνυχτα με τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στον Κάλαμο και κατευθύνθηκε προς το στρατόπεδο του Βαρνάβα της 180 ΜΚ/Β ΧΩΚ. Ετσι ξεκίνησε επιχείρηση μεταφοράς των αντιαεροπορικών πυραύλων, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος κίνδυνος για το στρατιωτικό υλικό. 


Το ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή  κινητοποίησης και μετακίνησης της 181 ΜΚ/Β, που είναι εξοπλισμένη με MIM 23-B Improved Hawk και αποτελεί την δεύτερη, μετά τους Patriot, α/α «ασπίδα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πριν τα εχθρικά αεροσκάφη και όπλα δεισδύσουν στην τρίτη και τελευταία «ασπίδα», αυτή των SHORADS.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «ΧΩΚ » της Β’ Πυροβολαρχίας της 180 ΜΚ/Β ΧΩΚ ήδη μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Η πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου είπε στον ΣΚΑΪ ότι «η φωτιά πέρασε διπλά από το στρατόπεδο και κατευθύνεται προς την παραλία όπου υπάρχουν σπίτια», και συγκεκριμένα περίπου 20 κατοικίες.


«Τη νύχτα η φλόγες έγλειψαν τα στρατόπεδα της περιοχής με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να χρειαστεί να μεταφερθούν ευαίσθητα υλικά» είπε χαρακτηριστικά.

Δραματική έκκληση είχαμε και από τον δημοτικό σύμβουλο του δήμου Ωρωπού, Παναγιώτη Πέππα ο οποίος ζήτησε να σπεύσει στην πυρκαγιά του Καλάμου ο στρατός, προκειμένου να βοηθήσει στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής αρχικά για τον έλεγχο της φωτιάς και εν συνεχεία για την κατάβεση της.


«Ζητάμε να επέμβει και ο στρατός να μας βοηθήσει. Να φέρουν γεννήτριες. Θα θρηνήσουμε θύματα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δημοτικός σύμβουλος του Ωρωπού, Παναγιώτης Πέππας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που έκανε δηλώσεις στον αέρα, κόπηκε το ρεύμα στο λιμάνι των Αγίων Αποστόλων, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι κάτοικοι και όπως περιέγραψε, εκτυλίχθηκαν στιγμές πανικού, ενώ παράλληλα ζήτησε εκ νέου να έρθουν γεννήτριες.


Ο Ελληνικός Στρατός υιοθέτησε πολύ νωρίς το σύστημα HAWK. Οι πρώτες μονάδες εντάχθηκαν σε υπηρεσία την δεκαετία του 1960. Με το σύστημα είναι εξοπλισμένες δύο μοίρες (μονάδες επιπέδου τάγματος) κατευθυνόμενων βλημάτων, η 180 Μ Κ/Β (Καπανδρίτι Αττικής) και η 181 Μ Κ/Β (Χορτιάτης Θεσσαλονίκης).

Η πρώτη διαθέτει 4 πυροβολαρχίες και η δεύτερη 3 με σύνολο παρατακτής δύναμης τους 42 τριπλούς εκτοξευτές.

Στο σύνολο τους σχεδόν οι επτά πυροβολαρχίες έχουν εκσυγχρονιστεί σε επίπεδο Φάσης ΙΙΙ (PIP III).


Η κάθε Πυροβολαρχία αποτελείται από δύο Μονάδες Πυρός εξοπλισμένες με τρεις εκτοξευτές των τριών βλημάτων έκαστη. Η αποστολή των συστημάτων είναι η προστασία των στρατηγικών στόχων της ευρύτερης περιοχής των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Το βλήμα ΧΩΚ MSL (Missile) είναι βλήμα εδάφους – αέρος, το οποίο κατευθύνεται στο στόχο με ένα σύστημα ημιενεργού αυτοκατευθύνσεως και πυραυλοκινητήρα στερεού καυσίμου.

Ο φορτωτής LDR (Loader) είναι ένα αυτοκινούμενο, ερπυστριοφόρο όχημα που χρησιμοποιείται για τη φόρτωση των βλημάτων στους εκτοξευτές ή τα trailer pallets.


Κάθε Πυροβολαρχία διαθέτει τρία τέτοια οχήματα τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες επαναφόρτωσης των εκτοξευτών της. Υπηρετείται από τέσσερα άτομα, τον Αρχηγό Στοιχείου, τον Χειριστή και δύο μέλη. Μπορεί να φορτώσει ταυτόχρονα μέχρι και τρία βλήματα ανά εκτοξευτή ή trailer pallet. Ο χρόνος επαναφόρτωσης του εκτοξευτή είναι περίπου 6 λεπτά.

Το Hawk χρησιμοποιείται από τουλάχιστον 15 χώρες και κατά τη διάρκεια της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ (Αύγουστος 1990) η αεράμυνα του Κουβέιτ το χρησιμοποίησε προκειμένου να καταρρίψει 22 ιρακινά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.


Η νέα μορφή των συστημάτων HAWK περιλαμβάνει:

-Ραντάρ TPS-59, το οποίο παρέχει εντοπισμό, διάκριση και ιχνηλάτηση στόχου

-Εκτοξευτή, που μπορεί να μεταφέρει τρεις πυραύλους

-Πυραύλους, που χρησιμοποιούν ραδιοκαθοδήγηση και έλεγχο εγγύτητας για την καταστροφή του στόχου

Τηλεπικοινωνιακή πλατφόρμα αεράμυνας (ADCPΜετά την ολοκλήρωση της τροποποίησης των συστημάτων HAWK από Improved HAWK Phase Ι σε Phase II, ο ΕΣ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τηναναβάθμιση των συστημάτων στο επίπεδο Phase III.

Η πρώτη LOA (Letter of Acceptance) κυκλοφόρησε το 1995 με κόστος της τάξεως των 150.000.000 δολαρίων.

Η LOA αυτή δεν ευδοκίμησε και κυκλοφόρησε μία νέα, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία Raytheon στις 17 Μαρτίου του 1999.

Το ύψος του προγράμματος ανήλθε σε 134.500.000 δολάρια, ενώ στις 14 Ιουνίου 2002 υπογράφτηκε η σύμβαση εργοστασιακής ανακατασκευής των συστημάτων ύψους 22.100.000 δολαρίων, η οποία κρίθηκε αναγκαία και πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό.

Η ολοκλήρωση και των δύο συμβάσεων ακολούθησε την συνήθη πρακτική, με αποτέλεσμα η υλοποίησή τους να καθυστερήσει μέχρι το 2006.

Στόχος του εκσυγχρονισμού ήταν η μείωση του προσωπικού αλλά και των υλικών κάθε πυροβολαρχίας κατά 10%, η δυνατότητα – υπό προϋποθέσεις – αντιμετώπισης μαζικής αεροπορικής απειλής, η αύξηση της ευκινησίας μειώνοντας τον απαραίτητο χρόνο ενεργοποίησης κατά 30% και η εισαγωγή υπηρεσία σύγχρονου κέντρου διεύθυνσης πυρός (FDC), συμβατού με το Patriot.

Στην έκδοση Phase III απομακρύνθηκε το «range only» ραντάρ (προσδιορισμού απόστασης) και, εάν συνδεθεί το σύστημα με ραντάρ 3D όπως το MPQ-64 Raytheon, σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση του οπλικού συστήματος Hawk ILM (Improved Lethality Modification) με θραύσματα 35 γραμμαρίων, μπορεί να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Οι νέες επιδόσεις του συστήματος επιτρέπουν στις πυροβολαρχίες Hawk να εμπλέξουν στόχους σε απόσταση 42 χιλιομέτρων και ύψος 45.000 ποδιών, να εμπλέξουν ταυτόχρονα χαμηλά ιπτάμενους – αναδυόμενους στόχους (pop-up) σε βεληνεκές μικρότερο των 20 χιλιομέτρων (LASHE Mode) και να προβάλουν τακτικούς βαλιστικούς πυραύλους (ATBM).

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top