0
To βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με ημερομηνία Ιουλίου 2017, που στην ουσία αποτελεί τη Βίβλο του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, ξεδιπλώνει μέσα στις 468 σελίδες του τη δράση μιας ομάδας που με έδρα τις φυλακές κατάφερε να κάνει τα πάντα... 


Από δολοφονίες, απαγωγές, τοκογλυφίες και εκβιασμούς μέχρι επενδύσεις, ξέπλυμα χρήματος και επιλεκτικές συνεργασίες με άτομα που κινούνται στο σύγχρονο αντάρτικο πόλης.  

Είναι η ελληνική βερσιόν της ιταλικής μαφίας που πριν από μία δεκαετία κατάφεραν να εξαρθρώσουν οι Καραμπινιέροι παγιδεύοντας με κάμερες ένα ολόκληρο σισιλιάνικο χωριό. Αρχικά κατηγορήθηκαν 34 άτομα, όμως το βούλευμα είχε ανατροπές καθώς ένα από τα κεντρικά πρόσωπα, ο Βασίλης Στεφανάκος, απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία, ήρθησαν ακόμη και οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί και ουσιαστικά δικαιώθηκε, καθώς από την πρώτη στιγμή ο διασημότερος -πρώην πλέον- κρατούμενος των ελληνικών φυλακών φώναζε ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση για την οποία κατηγορούνταν. Θετική εξέλιξη υπήρξε και για τον Ακη Τσοχατζόπουλο που είχε κατηγορηθεί ως μέλος της λεγόμενης «Greek Mafia», η οποία εκβίαζε τον πρώην συνεργάτη του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας Γιάννη Σμπώκο να της δώσει μέρος από τα 10.000.000 ευρώ που έλεγαν ότι έκρυβε στην Ελβετία. Ο πρώην υπουργός απαλλάσσεται και αυτός, ενώ οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν σε δίκη με βαρύτατες κατηγορίες. 

Η ομερτά και η φαμίλια

Πρωταγωνιστικούς ρόλους στο πόρισμα του Συμβουλίου Εφετών Πειραιώς φέρεται να παίζουν δύο πρόσωπα: ο Παναγιώτης Βλαστός και η πρώτη ξαδέρφη του Ευαγγελία, γνωστή και ως Λίτσα, η οποία πλέον ζει εξαφανισμένη, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Γιατί όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να σπάσει η ομερτά που δένει τα μέλη της μαφίας και το «βαθύ λαρύγγι» να προέρχεται από τους κόλπους της για να ξεδοντιαστεί η οργάνωση. Σε αυτή την περίπτωση τον ρόλο αυτό τον είχε το πρώην δεξί χέρι ενός εκ των αρχηγών, δηλαδή η Λίτσα. Ο 46χρονος θα μπορούσε να είναι ο Ελληνας Αλ Καπόνε, ένας άλλος Ντον Κορλεόνε, αν το μεγαλύτερο μέρος της «καριέρας» του το πέρναγε εκτός φυλακών. Η ιστορία του Παναγιώτη Βλαστού είναι μοναδική, καθώς σχεδόν όλη την παράνομη δράση του την έστησε και την πραγματοποίησε μέσα από τις φυλακές. Στα λίγα τετραγωνικά μέτρα ενός σκοτεινού κελιού κατέβαζε ιδέες και οργάνωνε βρώμικες δουλειές. Και όταν οι διώκτες του τον έπιαναν, σαν να μην έτρεχε τίποτα ξεκινούσε ξανά από το μηδέν για να στήσει τη μαφιόζικη αυτοκρατορία του. 

H επιλογή να είναι η αγαπημένη του ξαδέρφη Λίτσα, το alter ego του, στον έξω κόσμο και να εκτελεί τις παραγγελιές του ήταν και η αιτία που στήθηκε η μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας -πριν από δυόμισι χρόνια- για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που περιγράφεται στο βούλευμα το οποίο παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ». Και αυτό γιατί όταν ο 46χρονος ανακάλυψε στο «χαρτοφυλάκιό» του ένα οικονομικό κενό 250.000 ευρώ, δεν είχε κανέναν δισταγμό να κάνει αυτό που ορίζουν οι άγραφοι νόμοι της μαφίας: να δώσει εντολή να σβήσουν τη Λίτσα από τον χάρτη. Γιατί ο Παναγιώτης Βλαστός τα τελευταία χρόνια είχε γίνει το Big Boss μπαίνοντας για τα καλά στο πετσί του ρόλου. Οσοι τον ξέρουν μιλάνε για ένα άτομο ιδιαίτερα έξυπνο και πονηρό. Ακόμα και οι διώκτες του, οι οποίοι μελετούν χρόνια την περίπτωσή του, λένε ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ακριβοπληρωμένος μάνατζερ σε πολυεθνική εταιρεία αν στα εφηβικά του χρόνια επέλεγε αντί για τη νύχτα τις σπουδές. Διαθέτει μοναδική ικανότητα να οργανώνει από το μηδέν επικίνδυνες αποστολές με μεγάλα κέρδη, καθώς παρότι τα μισά χρόνια της ζωής του τα έχει περάσει στη φυλακή και δεν δούλεψε ποτέ, για την Αστυνομία είναι εκατομμυριούχος. 

Η Ευαγγελία Βλαστού, μια νοικοκυρά που έγινε το δεξί χέρι του αρχιμαφιόζου και κατέληξε μετά από ένα συμβόλαιο θανάτου που σφράγισαν σε βάρος της να τον δίνει στην Αστυνομία, είναι ένα πρόσωπο που πριν από το 2012 δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές. Παντρεμένη χρόνια με ναυτικό και μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, η 47χρονη έκανε προ κρίσης διάφορες δουλειές του ποδαριού μέχρι να καταλήξει να γίνει το alter ego του μεγάλου αφεντικού. 
Η πρώτη επίσημη εμφάνισή της έγινε πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν παρουσιάστηκε έξω από τις Φυλακές Τρικάλων μαζί με τη συνήγορο και συγκατηγορούμενη του Βλαστού ζητώντας από τον εισαγγελέα να μεταφέρει τον 46χρονο στο νοσοκομείο μετά την πτώση και τον τραυματισμό που είχε κατά την απόπειρα απόδρασής του με το ελικόπτερο. Αυτή η αδιάφορη μορφή, με το γυαλί ηλίου και την εμφάνιση λαϊκής νοικοκυράς, δεν έβαλε τους αστυνομικούς σε υποψίες για το τι μπορεί να καταστρώσει (αυτός ο πονηρός «θηλυκός Βλαστός», όπως τη χαρακτήρισαν μετά την πρώτη κατάθεση που έδωσε στην Ασφάλεια και «κάρφωνε» στεγνά τον πρώτο ξάδερφό της). 

Η απαλλαγή Στεφανάκου

Ενας από τους δικηγόρους που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, ο Παναγιώτης Κάσσης, συνήγορος του Βασίλη Στεφανάκου, αναφερόμενος στο βούλευμα επισημαίνει: «Μετά από μια προδικασία η οποία διήρκεσε δυόμισι έτη και την ανάκριση διεξήγαγαν δύο διαφορετικοί ειδικοί ανακριτές Διαφθοράς, τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά, ο εντολέας μου απηλλάγη από κάθε κατηγορία εις βάρος του. Για δεύτερη φορά, μετά την υπόθεση των 217 κατηγορουμένων το 2011, οπότε και πάλι απηλλάγη στην προδικασία με την έκδοση βουλεύματος, αποδείχθηκε ότι η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση χαλκευμένες κατηγορίες οι οποίες δεν συνοδεύονται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Ευτυχώς, προσώρας, η Δικαιοσύνη κρίνει με τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία και όχι με τις ευχές των διωκτικών αρχών. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν μείνει πολλά ερωτήματα, τα οποία λογικά και θα αποσαφηνιστούν ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου».

Ο Παναγιώτης Κάσσης, συνήγορος του Βασίλη Στεφανάκου
Αθώος και ο Τσοχατζόπουλος

Σε ό,τι αφορά τον Ακη Τσοχατζόπουλο και την εμπλοκή του στην υπόθεση εκβίασης του Γιάννη Σμπώκου, τον οποίο ο ίδιος είχε κατηγορήσει ότι του έφαγε λεφτά, και μάλιστα φέρεται να είχε πει «έχει 500 εκατ. ευρώ σε χρυσό στην Ελβετία», το βούλευμα τον απαλλάσσει από τις κατηγορίες. Στη δικογραφία υπήρχε η πληροφορία ότι ένας από τους αρχινονούς πλησίασε τον Σμπώκο ζητώντας 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην του κάνουν κακό και ότι είχαν βάλει μάλιστα βόμβες στα σπίτια της οικογένειάς του. 

Λίτσα Βλαστού - Δάνειζε επιχειρηματίες με επιτόκιο 60%

ΗΛίτσα Βλαστού για πολλά χρόνια έκανε όλες τις βρώμικες δουλειές του συνδικάτου. «Τρία χρόνια διαχειρίστηκα χρήματα από την απαγωγή Παναγόπουλου 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ήταν περίπου 800.000 ευρώ, τα οποία προέρχονταν κυρίως από τοκογλυφίες. Ο Παναγιώτης μού είχε πει ότι λόγω της κρίσης πολλοί τοκογλύφοι έχουν χάσει πολλά λεφτά, αλλά ο ίδιος, λόγω του “βαρύτατου” ονόματος που έχει, δεν χάνει χρήματα από τις τοκογλυφίες γιατί τον φοβούνται», είπε στη μία από τις πολλές καταθέσεις που έδωσε στους αστυνομικούς της Δίωξης Εκβιαστών. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βούλευμα, η οργάνωση δάνειζε σε πολλούς επιχειρηματίες μεγάλα χρηματικά ποσά με επιτόκιο 5% μηνιαίως, δηλαδή 60% ετησίως. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με γνωστό επιχειρηματία που διατηρεί καταστήματα εστίασης. Οπως περιγράφει το βούλευμα, «η οργάνωση σύναψε δανειακή σύμβαση αόριστης διάρκειας με τον επιχειρηματία (σ.σ.: αναφέρεται το όνομά του), ο οποίος λειτουργούσε στο Κολωνάκι, την Κηφισιά και τη Μύκονο εστιατόρια καφετέριες και μπαρ διάφορα χρηματικά ποσά (σ.σ.: αναφέρονται αναλυτικά οι συναντήσεις και τα ποσά) και εκείνος ανέλαβε την υποχρέωση να αποδώσει το ποσό του δανείου εντόκως με μηνιαίο επιτόκιο 5%. Το δάνειο αυτό είναι τοκογλυφικό εν όψει του ότι το συμφωνηθέν επιτόκιο 5% μηνιαίως, δηλαδή 60% ετησίως υπερέβαινε κατά πολύ το νόμιμο τραπεζικό επιτόκιο».

Η ξαδέλφη Λίτσα Βλαστού
Απαγωγή Παναγόπουλου - Στη σακούλα με τα κρέατα τα λύτρα των 2 εκατ. ευρώ

ΗΛίτσα, ζώντας σε μια μονοκατοικία στη Μεταμόρφωση με τον ναυτικό σύζυγό της, που το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου ταξίδευε, και το ανήλικο παιδί τους, που δεν μπορούσε να καταλάβει το παραμικρό για τις βρώμικες μπίζνες της μητέρας του, είχε μπει για τα καλά στον κόσμο της σκληρής παρανομίας. 

Ο αγαπημένος της ξάδερφος ως καλός εργοδότης φρόντισε να της κόψει μηνιαίο μισθό. Αρχικά 600 και στη συνέχεια 1.000 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στο βούλευμα, ο Βλαστός την εμπιστευόταν σε τέτοιο βαθμό που την είχε ορίσει διαχειριστή των 2 εκατ. ευρώ, χρήματα «μαύρα» από την απαγωγή Παναγόπουλου, τα οποία η Λίτσα πήρε τμηματικά από τους γονείς και τον αδερφό του άλλου στελέχους της οργάνωσης Γιάννη Σκαφτούρο, καταχωνιάζοντας από αυτά το 1.500.000 ευρώ κάτω από τα πλακάκια του σαλονιού της. 

Σύμφωνα με το βούλευμα, «στα τέλη του έτους 2012, η Λίτσα μετέβη στην οικία της μητέρας του Γιάννη Σκαφτούρου και παρέλαβε εντός σακούλας κρεάτων το ποσό του 1.100.000 σε χαρτονομίσματα 100 και 200 ευρώ. Την Ανοιξη προς καλοκαίρι του 2014 μετέβη σε φούρνο όπου παρέλαβε 400.000 ευρώ τα οποία μετέφερε στην οικία της... (σ.σ.: αναφέρεται το όνομα δικηγόρου)». Το λάθος της, λένε οι αστυνομικοί, ήταν ότι «έχασε» 250.000 ευρώ και όταν ο Βλαστός της ζήτησε να τα φέρει πίσω και αυτή είπε ότι τα πέταξε στη βιασύνη της, το γυαλί ράγισε και ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στα δύο ξαδέρφια. Αρχικά, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2015, η οργάνωση τοποθέτησε μια βόμβα 30 λίτρων έξω από το σπίτι της στη Μεταμόρφωση, η οποία όμως δεν έσκασε, καθώς σκοπός ήταν να τινάξει στον αέρα το σπίτι. Στο βούλευμα περιγράφεται και η συνάντηση που είχαν τα δύο ξαδέρφια μέσα στις Φυλακές Κορυδαλλού: «Η συνάντηση έγινε το πρωί της 5ης Ιανουαρίου του 2015. Το επισκεπτήριο πραγματοποιήθηκε στη ΣΤ’ πτέρυγα και στο χώρο που οι δικηγόροι συναντούν τους πελάτες τους. Παρόντες και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με τα όσα αναλυτικά εξέθεσε η Λίτσα, ο Παναγιώτης Βλαστός ευθύς μόλις είδε την ίδια κατά λέξη της είπε “Λοιπόν Λίτσα, είδες τι έγινε; Για να μη σας τινάξω όλους στον αέρα, πες μου πού είναι τα λεφτά. Είστε όλοι για ξεκλήρισμα. Θα σας καθαρίσω όλους”. Οταν του είπε ότι δεν διαθέτει τα χρήματα που της ζητάει, αυτός της είπε “Τι λες μωρή μη σε θάψω ζωντανή; Θα σας τινάξω όλους στον αέρα”, ενώ αμέσως την άρπαξε από το κεφάλι και τη χτύπησε δύο φορές στο αριστερό ζυγωματικό. Η ίδια άρχισε να φωνάζει και να καλεί σε βοήθεια χωρίς όμως οι δύο σωφρονιστικοί να κάνουν κάτι. Στη συνέχεια, την απείλησε εκ νέου λέγοντας “Λίτσα θα σας τινάξω όλους στον αέρα. Ξέρω ακόμη και τα κομμωτηριάκια που πας. Θα δεις τι θα γίνει”. Η ίδια κατευθύνθηκε προς τους υπαλλήλους προκειμένου να τους ζητήσει τα ονόματά τους, πλην όμως αυτοί αρνήθηκαν να τα χορηγήσουν, ενώ ευθύς μόλις αντελήφθη την ενέργειά της αυτή ο Παναγιώτης Βλαστός της είπε “Λίτσα, φύγε μη σε θάψω επιτόπου”».

Καρτέρι θανάτου στην Παρασκευή Καλαϊτζή και τη Σοφία Πετράκη 
«Βρες φωτογραφία της, μη φάμε λάθος άνθρωπο»


Το οργανωμένο έγκλημα είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ιταλία, είτε σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη παρουσιάζει σε αναλογία πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ενα από αυτά είναι να τιμωρούν για παραδειγματισμό και εκδίκηση δικαστικούς λειτουργούς που τόλμησαν να καταδικάσουν κάποια από τα μέλη των μαφιόζικων συνδικάτων. 

Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη που μπήκε στο στόχαστρο ήταν η πρόεδρος που δίκασε τους κατηγορούμενους για τη συμμετοχή στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Ο αρχηγός, σύμφωνα με το πόρισμα, ανέθεσε για άλλη μια φορά στο δεξί του χέρι, τη Λίτσα, να ασχοληθεί με την περίπτωση της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή. «Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Λίτσα μετέβη με το αυτοκίνητό της στην οικία της ανωτέρω δικαστικής λειτουργού έχοντας οπτική επαφή μέσω του καθρέπτη του αυτοκινήτου της. Γύρω στις 7:30 ένα συμβατικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. στάθμευσε έξω από το σπίτι. Επέβαινε μόνο ο οδηγός, ο οποίος βγήκε, χρησιμοποίησε το κινητό του και μετά από λίγο εμφανίστηκε η δικαστική λειτουργός η οποία επιβιβάστηκε στο όχημα και αποχώρησαν χωρίς η Λίτσα να τους ακολουθήσει. Την ίδια ημέρα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αρχηγό ανέφερε συνθηματικά τη φράση “όλα εντάξει”, εννοώντας ότι η Παρασκευή Καλαιτζή διαμένει πράγματι στη συγκεκριμένη διεύθυνση. Στο αμέσως επόμενο επισκεπτήριο που πραγματοποίησε η Λίτσα του ανέφερε όλες τις λεπτομέρειες. Σε μεταγενέστερο δε επισκεπτήριο, η Λίτσα ανέφερε ότι της είπε ο αρχηγός σχετικά με τη δικαστικό “Θα δεις τι θα πάθει αυτή”. Επίσης έδωσε εντολή να συνεννοηθεί με τον ήδη συγκατηγορούμενο τους (σ.σ.: αναφέρει το όνομα) προκειμένου να του δείξει την οικία της προέδρου λέγοντας χαρακτηριστικά “Βγάλε φωτογραφία της Καλαιτζή ή βρες φωτογραφίες από το ίντερνετ και δώσε τις στον... (σ.σ.: αναφέρει το όνομα) για να ξέρει ποια είναι μη φάμε λάθος άνθρωπο”. Λίγες ημέρες αργότερα η Λίτσα συνάντησε τον συγκεκριμένο άνθρωπο στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης και με το αυτοκίνητό του μετέβησαν στην οικία της προέδρου. Κατευθύνθηκαν πεζή προς το σπίτι και στη συνέχεια η Λίτσα υπέδειξε το ακριβές οίκημα και περιέγραψε φυσιογνωμικά την Παρασκευή Καλαϊτζή. Η Λίτσα επίσης του συνέστησε την προσοχή λέγοντάς του να είναι προσεκτικός επειδή την πρόεδρο Εφετών συνοδεύει τουλάχιστον ένας αστυνομικός αλλά αυτός φέρεται να της απάντησε απαθής “Τότε θα φύγει και αυτός μαζί”. [...] Είχαν αναθέσει να δολοφονήσει την Παρασκευή Καλαϊτζή δολοφονώντας μαζί και τους αστυνομικούς που θα τη συνόδευαν. Το συμβόλαιο θανάτου δεν εκτελέστηκε καθώς ο εκτελεστής συνελήφθη από την Αστυνομία για συμμετοχή σε κύκλωμα μπράβων. Αφού λοιπόν ματαιώθηκε το σχέδιο για την ανθρωποκτονία της προέδρου έδωσαν εντολή να τοποθετήσουν βόμβα. [...] Μετά την έκρηξη στην οικία της δικαστικής λειτουργού (η βόμβα εξερράγη τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου του 2012 προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές), σε επισκεπτήριο που πραγματοποίησε η Λίτσα στις φυλακές Τρικάλων ο αρχηγός της είπε κατά λέξη “Είδες τι έγινε στο Χαλάνδρι; Αστη, να μάθει να μοιράζει ισόβια...” ενώ δεν συνέχισε την αναφορά του περισσότερο καθώς ο ίδιος φοβόταν ότι τον παρακολουθούν με τεχνικά μέσα στο χώρο του επισκεπτηρίου». 

Στις 20 Ιουλίου του 2013 σημειώθηκε έκρηξη και στο σπίτι της εισαγγελέως Πρωτοδικών Σοφίας Πετράκη, στην οποία, σύμφωνα με το βούλευμα, «είχε ανατεθεί η επεξεργασία της ποινικής υποθέσεως που είχε ως αντικείμενο έρευνας την απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων με τη χρήση ελικοπτέρου». Οπως προκύπτει, και αυτή η δικαστικός είχε μπει στο μάτι του συνδικάτου.

Για πλαστές ταυτότητες - Συνεργασία με τους  «Πυρήνες της Φωτιάς»

Ηοργάνωση, μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του αρχηγού της με ελικόπτερο τον Φεβρουάριο του 2013, ρίχνει γέφυρες στους αντεξουσιαστές βοηθώντας ακόμη και τον Χριστόδουλο Ξηρό. Ελπίζουν ότι κάποια στιγμή το μεγάλο σχέδιο να αποδράσουν από τις φυλακές θα γίνει πραγματικότητα, ενώ από την άλλη θέλουν να εκμεταλλευτούν τις γνωριμίες με πλούσιους κρατουμένους της VIP πτέρυγας των φυλακών για να βγάλουν ζεστό χρήμα. 

Ακόμη και τον Χριστόδουλο Ξηρό στήριζε μέσα από τη φυλακή ο Βλαστός
«Τις πλαστές ταυτότητες τις προμηθεύονταν από άτομα του αναρχικού χώρου γιατί αυτοί ήταν πιο έμπιστοι σε σχέση με τους ποινικούς καθώς είναι ιδεολόγοι και στην περίπτωση που συλλαμβάνονταν από την Αστυνομία δεν θα ομολογούσαν. Τα άτομα αυτά, ήταν γνωστά του αδερφού του Σπύρου Δραβίλα με τον οποίο η Λίτσα είχε συναντηθεί τουλάχιστον μια φορά», αναφέρει το βούλευμα, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται: «Για την απόπειρα απόδρασής του ο Βλαστός είχε επαφές με άτομα-μέλη της οργάνωσης Πυρήνες της Φωτιάς τα οποία κρατούνταν στον Κορυδαλλό. Πριν την απόδραση η Λίτσα είχε βιντεοσκοπήσει με το κινητό της τηλέφωνο τους χώρους από την είσοδο της φυλακής έως το χώρο του επισκεπτηρίου, έδειξε τη λήψη στον Παναγιώτη Βλαστό και στη συνέχεια διέγραψε το υλικό. Κατά την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης απόδρασης είχαν συνεννοηθεί ο Παναγιώτης Βλαστός να έχει μαζί του το πιστόλι στο χώρο του επισκεπτηρίου. Στη συνέχεια, ο ίδιος θα μετέβαινε στο χώρο που θα έκαναν επισκεπτήριο τα άτομα των Πυρήνων με τα οποία θα συνεργαζόταν στην απόδραση. Με την απειλή πιστολιού θα ανάγκαζε τους υπαλλήλους να του ανοίξουν τις πόρτες, όπως και έκανε, πλην όμως φθάνοντας στην τελευταία πόρτα, ο υπάλληλος που ήταν σε αυτή πρόλαβε να την κλείσει. Σε περίπτωση που πετύχαινε η απόδρασή του, αρχικά θα κρυβόταν σε οικία του πρώην συζύγου της συγκατηγορούμενής του... (σ.σ.: αναφέρει το όνομα)». 


Υπόθεση Ναστούλη - Ανοιχτοί λογαριασμοί με τον βαρυποινίτη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του βαρυποινίτη Κωνσταντίνου Ναστούλη, ο οποίος είχε ανοιχτούς λογαριασμούς χρόνων με την οικογένεια Βλαστού. Η οργάνωση αποφάσισε να τον τελειώσει και έτσι ανέθεσαν στη Λίτσα και σε μια ακόμη γυναίκα να συγκεντρώσει στοιχεία για το πού μένει ο Ναστούλης όταν παίρνει άδεια από τις φυλακές και αν επισκέπτεται την Καλλιθέα για να του τη στήσουν. Οι δύο γυναίκες που ανέλαβαν τον ρόλο των πληροφοριοδοτών «κατόρθωσαν μέσω ενός υπαλλήλου ΔΟΥ να βρουν από το ΑΦΜ του Ναστούλη τη διεύθυνση κατοικίας που είχε δηλώσει στις φορολογικές αρχές. Επίσης οι δύο γυναίκες επανειλημμένως το 2011 και το 2012 επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο προκειμένου να διαπιστώσουν αν σύχναζε εκεί τις ημέρες των αδειών. Ωστόσο δεν τον εντόπισαν εκεί. Εξάλλου, οι... (σ.σ.: αναφέρονται τα ονόματα ενός Ελληνα και ενός Αλβανού) αφού προηγουμένως εφοδιάστηκαν από τη Λίτσα με 2-3 καλάσνικοφ και 2-3 πιστόλια μετέβησαν το καλοκαίρι του 2012 στη Λευκάδα όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, παραθέριζε ο Ναστούλης προκειμένου να τον σκοτώσουν», περιγράφεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα. 


Υπόθεση Alpha Bank - Σχέδια απαγωγής με άρωμα FARC

Το 2012 και ενώ η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά την Ελλάδα, η οργάνωση αποφασίζει να «επενδύσει» σε απαγωγές μεσαίων οικονομικά στόχων προκειμένου να ζητάνε λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Πρώτο θύμα, διευθυντικό στέλεχος της Alpha Bank σε υποκατάστημα κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Το αρχικό πλάνο έλεγε ότι δύο γυναίκες θα αναλάμβαναν να υλοποιήσουν το σχέδιο. «Τον Ιανουάριο του 2012 οι δύο συγκεκριμένες γυναίκες (σ.σ.: αναφέρονται τα ονόματά τους), για 15 ημέρες μετέβαιναν καθημερινά από τις 6 το πρωί με νοικιασμένο αυτοκίνητο έξω από την τράπεζα Alpha Bank επί της οδού Πανεπιστημίου πλησίον της πλατείας Συντάγματος όπου είχαν πληροφορηθεί ότι εργάζεται ο... (σ.σ.: αναφέρει το όνομα), ο οποίος ήταν διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας. Σε παρακολούθηση προέβησαν επειδή σκόπευαν είτε να τον απαγάγουν και στη συνέχεια να ζητήσουν λύτρα, είτε να τον προσεγγίσουν ερωτικά και στη συνέχεια να του αποσπάσουν χρήματα εκβιάζοντάς τον με την απειλή δημοσιοποίησης φωτογραφιών», αναφέρει το βούλευμα. 

Υπόθεση Μαντούβαλου - Συμβόλαιο θανάτου

Στο στόχαστρο του συνδικάτου του εγκλήματος είχε μπει και ο γνωστός δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος, μια και η οργάνωση είχε αναλάβει το συμβόλαιο θανάτου του. Οπως περιγράφεται στο βούλευμα: «Η Λίτσα Βλαστού είχε ενημερωθεί ότι κάποιο πρόσωπο με το επώνυμο Αγγελόπουλος που κρατείται στις φυλακές για υποθέσεις κοκαΐνης σκόπευε να σκοτώσει τον δικηγόρο του Πειραιά Πέτρο Μαντούβαλο επειδή ο τελευταίος του είχε αποσπάσει το ποσό του 1.000.000 και αρνείτο να το επιστρέψει. Το σχετικό συμβόλαιο θανάτου θα εκτελείτο από έναν Αλβανό κρατούμενο των φυλακών της Πάτρας κατά τη διάρκεια της άδειας του ή μετά την αποφυλάκισή του. Για αυτό είχαν αναθέσει στη Λίτσα Βλαστού να βρει φωτογραφία του Πέτρου Μαντούβαλου μέσω του διαδικτύου, να συλλέξει πληροφορίες και να τις παραδώσει στον πατέρα του Αλβανού κρατουμένου. Ωστόσο, τελικά το συμβόλαιο θανάτου παρέμεινε ανεκτέλεστο επειδή είτε ο Αγγελόπουλος δεν διέθετε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό είτε γιατί ο Αγγελόπουλος με τον Μαντούβαλο ήρθαν σε συμβιβασμό». 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top