0
Προκαλεί ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ λίγες ώρες πριν την την συνάντηση του με τον Νίκο Κοτζιά. 

Υποστηρίζει πώς η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την «Μακεδονία» στη νέα συγκυρία προκειμένου να εδραιωθεί η ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων. Μπαίνει μάλιστα στη διαδικασία να συγκρίνει την Ελληνική Δημοκρατία με το μόρφωμα που είναι η χώρα του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», ο κ. Ντιμιτρόφ στη διάρκεια ημερίδας που διεξήχθη χθες στα Σκόπια με θέμα την προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γεωστρατηγικών Ερευνών και Εξωτερικής Πολιτικής του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το George Marshall Center – EuropeanCenter for Security Studies) ανέφερε ότι είναι σημαντικό οι δύο χώρες να καθιερώσουν μία ανοιχτή σχέση και η Ελλάδα να αναγνωρίσει και να στηρίξει τη νέα συγκυρία στην πΓΔΜ.

Επανέλαβε το μήνυμα ότι για την Ελλάδα είναι σημαντικό να πετύχει η πΓΔΜ, ώστε να έχει έναν σταθερό γείτονα που ευημερεί. «Η Ελλάδα είναι παλαιότερη δημοκρατία από τη δική μας, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έχει πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση στην περιοχή. Νομίζω ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση και την προώθηση όλης της περιοχής των Βαλκανίων. Σημαντικό είναι και για την Ελλάδα να αναγνωρίσει τη νέα συγκυρία στη “Μακεδονία” και να την στηρίξει», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.

Όπως επίσης μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. «Η εμπιστοσύνη είναι το πρώτο βήμα προς την εμπέδωση της φιλίας και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Έχουμε τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αντιπροσωπεία, οι οποίοι επιστρέφουν από την Αθήνα. Στόχος είναι να διευρυνθούν τα ΜΟΕ σε περισσότερους τομείς, να καταστούν πιο ρεαλιστικά και να εφαρμοστούν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων.

Οι προκλητικές δηλώσεις του αυτές έγιναν λίγες ώρες πριν την συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια. Η επίσκεψη του κ. Κοτζιά κατ’ αρχήν θα γίνει οδικώς από τη Θεσσαλονίκη, όπως γίνεται για όλες τις διπλωματικές αποστολές τα τελευταία χρόνια προκειμένου να μην αναγνωριστεί η ονομασία που έχουν δώσει οι Σκοπιανοί στο αεροδρόμιο τους («Αλέξανδρος ο Μακεδών»).

Αυτό δείχνει και τις προθέσεις των Σκοπιανών. Επιχειρούν να παίξουν σε διπλό ταμπλό, από την μία να καλλιεργήσουν δήθεν κλίμα προσέγγισης με την Ελλάδα, κάτι που επί της ουσίας δεν υπάρχει, και από την άλλη να επιχειρήσουν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με την προσωρινή τους ονομασία, FYROM. Στον σχεδιασμό αυτό φέρονται να έχουν τη στήριξη των Γερμανών, οι οποίοι θέλουν να διεισδύσουν στα Βαλκάνια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο πώς ο Νίκος Κοτζιάς θα στείλει αυστηρό μήνυμα τόσο στη συνάντηση που θα έχει με τον Ν. Ντιμιτρόφ όσο και σε άλλες με την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, πώς η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. περνάει από την Ελλάδα και χωρίς λύση στο ονοματολογικό δεν πρόκειται να γίνουν μέλη των δύο Οργανισμών ποτέ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κομίζει και πολλά στοιχεία για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς, που δίνουν το δικαίωμα στην Ελλάδα να μπλοκάρει δικαστικά οποιαδήποτε στιγμή μια προσπάθεια ένταξης τους στο ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. Αυτά είναι οι συνεχείς αλυτρωτικές ενέργειες των Σκοπιανών σε βάρος της χώρας μας με χάρτες που φθάνουν μέχρι τη Λάρισα, με φωτογραφίες Σκοπιανών με τον Ήλιο της Βεργίνας και πολλά ακόμη.

Τώρα, όσον αφορά στις συνομιλίες του κ. Κοτζιά στα Σκόπια από το υπουργείο Εξωτερικών κρατούν χαμηλά τον πήχη, μιλούν για συναντήσεις αναγνωριστικές με έμφαση στα ΜΟΕ και λιγότερο στο όνομα. Είναι προφανές πώς το θέμα αυτό θα τεθεί, αλλά δεν πρόκειται να γίνει καμία επί της ουσίας συζήτηση.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top