0
Αν και το υποπρόγραμμα του ΠΝ που αφορά την «Γενική Επιθεώρηση – Επισκευή Κυρίων Μηχανών Diesel ‘MTU 20V 956 TB82’ Φρεγατών τ. ΜΕΚΟ» είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 30 Ιουλίου 2014, εκκίνησε μόλις πριν λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση μια τριετίας από τη λήψη της απόφαση εγκρίσεως.



Ειδικότερα στις 10 Αυγούστου συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού για το προαναφερθέν πρόγραμμα ύψους 13,8 εκατομμυρίων ευρώ, από την από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόωση των φρεγατών MEKO 200 (HN) πραγματοποιείται με βάση το σύστημα CODOG, το οποίο είναι συνδυασμός κινητήρων ντίζελ και αεριοστροβίλων. Συγκεκριμένα αποτελείται από δύο αεριοστρόβιλους LM-2500-30 μέγιστης ισχύος 22.300 kW καθένας και από δύο κινητήρες ντίζελ MTU 20V956 TB83 μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 3.830 kW ο καθένας.

Το σύστημα πρόωσης τύπου CODOG είναι τα πλέον διαδεδομένα διότι σε σχέση με το σύστημα Diesel – Diesel (CODAD) της κλάσης YAVUZ εξασφαλίζει ταχύτερη μετάβαση σε όλο το εύρος του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και κυρίως χαμηλό επίπεδο θορύβου για αποτελεσματική διεξαγωγή επιχειρήσεων ASW.

Για να επιτευχθεί το χαμηλό επίπεδο θορύβου στις ΜΕΚΟΗΝ οι δύο κινητήρες MTU 20V956 TB83 διαθέτουν διπλή ελαστική ανάρτηση και είναι τοποθετημένοι σε θάλαμο με υψηλή προστασία ηχομονώσεως, ενώ για τον ίδιο λόγο σε αντίστοιχους θαλάμους με ελαστική ανάρτηση βρίσκονται τοποθετημένες και οι τέσσερις ηλεκτρογεννήτριες Diesel τύπου MTU 8V396 TB53.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική για το στόλο των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι το ΠΝ διαθέτει τέσσερα πλοία τύπου MEKO-200HN τα: ΥΔΡΑ (F 452), ΣΠΕΤΣΑΙ (F 453), ΨΑΡΑ (F 454) και ΣΑΛΑΜΙΣ (F 455). Τα εν λόγω σκάφη είναι εξοπλισμένα με πυροβόλο Mk45 (127mm), σύστημα καθέτου εκτοξεύσεως VLS με δυνατότητα βολής αντιαεροπορικών βλημάτων RIM-7 Sparrow, κάνιστρα με δυνατότητα εκτοξεύσεως πυραύλων επιφανείας – επιφανείας RGM-84 Harpoon, τορπιλοσωλήνες Mk32 και αντιαεροπορικό /αντιπυραυλικό σύστημα Phalanx Mk15 CIWS. Επιπρόσθετα φέρουν ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk ικανό για προσβολής θαλάσσιων στόχων.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top