0
Η πίστα της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα είναι ο χώρος που σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε χρόνο μπορεί κανείς να συναντήσει όλους τους τύπους μαχητικών που χρησιμοποιεί η ΠΑ.


Πρόκειται για ένα σπάνιο όσο και συναρπαστικό θέμα που δεν συναντάμε σε καμία άλλη αεροπορική βάση, το οποίο είναι αποτέλεσμα της συνάντησης των καλύτερων από κάθε Μοίρα μαχητικών της ΠΑ στο πλαίσιο της εκπαίδευσης που παρέχει το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ).

Ιδιαίτερα κατά τις ασκήσεις «Δούρειος Ίππος», «Ηνίοχος» και «Ολύμπια» που διεξάγονται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου του ΚΕΑΤ διατίθενται για εκμετάλλευση μέσα από αεροσκάφη και λοιπά μέσα όλων των τύπων από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μαχητικά F-16 CD Block 30, Block 50, Block 52+ και Block 52+ Advanced μαζί με Mirage 2000-5MkII και EGM μαζί με τα δικινητήρια F-4E AUP Phantom II συνθέτουν μια αεροπορική πανδαισία η οποία δεν συναντάται πουθενά αλλού. Για τους λίγους τυχερούς που έχουν βρεθεί στην 117ΠΜ σε Σχολείο του ΚΕΑΤ η εμπειρία είναι ανεπανάληπτη όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο φωτογραφικό φακό.  

Το «διασημότερο» όλων από τα διάφορα Σχολεία του ΚΕΑΤ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναμφισβήτητα το Σχολείο Όπλων Τακτικής. Το ΣΟΤ δημιουργήθηκε το 1975 ως απαίτηση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου παροχής προηγμένης επιχειρησιακής πτητικής εκπαίδευσης στην εναέρια μάχη.

Το 1976 συγκροτήθηκε η 1η Σειρά εκπαίδευσης ιπταμένων σε αεροσκάφη F-4E, F-5E και F-1CG, με θέμα την ανάπτυξη τακτικών αναχαίτισης. Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε και η εκπαίδευση ιπταμένων που προέρχονταν από Μοίρες Δίωξης και Βομβαρδισμού με αεροσκάφη A-7H και F-104G.

Η ιστορική αυτή περίοδος έχει γραφτεί με χρυσές σελίδες προσφοράς, κόπου και θυσιών με χειριστές, υπολόγους και μηχανικούς οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια πάνω στα οποία βασίστηκε η σύγχρονη Πολέμική μας Αεροπορία. Μια ρομαντική για πολλούς εποχή την αίγλη της οποία μπορούμε να βιώσουμε πλέον μονάχα μέσα από ιστορικά αφιερώματα όπως αυτό που ακολουθεί...


Από την ίδρυσή του το ΣΟΤ ανήκε στην 117ΠΜ και ως εκ τούτου είχε ως έδρα του την ΑΒ της Ανδραβίδας στην οποία εξακολουθεί να διατηρείται μέχρι και σήμερα. Τον Οκτώβριο του 1983 το ΣΟΤ εντάχθηκε και επίσημα στο ΚΕΑΤ.

ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Σήμερα το ΣΟΤ έχει την αποκλειστική ευθύνη όλων των δοκιμών οποιουδήποτε πτητικού προγράμματος που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΚΕΑΤ.


Η παροχή θεωρητικής εκπαίδευσης στα στελέχη της ΠΑ στα οπλικά συστήματα, τα μέσα Η/Π και τις τακτικές Αέρος-Αέρος και Αέρος-Εδάφους/Επιφανείας είναι από τις κυριότερες αποστολές του ΣΟΤ.


Επιπρόσθετα παρέχεται έργο στην προκεχωρημένη επιχειρησιακή πτητική εκπαίδευση στην τακτική των αεροπορικών επιχειρήσεων και στη χρήση των διαφόρων οπλικών συστημάτων και των μέσων του Η/Π.

Ακόμη στο ΣΟΤ εκτελούνται δοκιμές αξιολόγησης αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων ενώ ένα σημαντικό μέρος του Σχολείου συνιστά και η θεωρητική εκπαίδευση η οποία συνοδεύει το πτητικό εκπαιδευτικό έργο. Ο θεωρητικός κύκλος εκπαίδευσης συνοδεύεται από την εξαγωγή διδαγμάτων τα οποία εκδίδονται μετά από κάθε εκπαιδευτική σειρά.

Η θεωρητική εκπαίδευση πραγματοποιείται στους παρακάτω τομείς:

Σειρά COMAO. Η συγκεκριμένη σειρά είναι διάρκειας δύο εβδομάδων από την οποία η πρώτη επικεντρώνεται σε διαλέξεις για το εύρος των αποστολών που συνθέτουν τις επιχειρήσεις COMAO (Μικτά πακέτα αεροσκαφών συνδυασμένων επιχειρήσεων) και η δεύτερη σε πρακτική άσκηση μέσω σεναρίων και αντικειμενικών στόχων που δίνονται στους συμμετέχοντες. Η σειρά πραγματοποιείται δυό φορές το χρόνο και απευθύνεται τόσοι σε ιπταμένους όσο και σε αξιωματικούς πληροφοριών της ΠΑ.

Σειρά τρωτότητας στόχων στην οποία διδάσκεται η μεθοδολογία μελέτης των στόχων και των πιθανοτήτων καταστροφής τους.

Η σειρά πληροφοριών η οποία στοχεύει στην παροχή της απαιτούμενης γνώσης και εκπαίδευσης στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς ειδικότητας πληροφοριών της 
ΠΑ. Ο στόχος είναι η αποτελεσματικότερη συμμετοχή των στελεχών της ΠΑ στη σχεδίαση των αποστολών των πολεμικών μοιρών.

Το Σεμινάριο Αρχηγών του Σχηματισμού το οποίο στοχεύει στην επιμόρφωση όσων ιπταμένων που έχουν επιλεχθεί για να γίνουν αρχηγοί σχηματισμού ζεύγους και πραγματοποιούνται πριν οι τελευταίοι γίνουν επιχειρησιακοί στις Μοίρες τους.


Η ΠΤΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκπαίδευση αέρος που παρέχει το Σχολείο κατά τη διάρκεια της μικτής σειράς του ΣΟΤ προσθέτει και εξελίσσει την πτητική εκπαίδευση που παρέχεται στους Ιπταμένους σε επίπεδο Μοίρας.


Εκτός από τους Ιπταμένους στη μικτή σειρά του Σχολείου εκπαιδεύονται επίσης και Ελεγκτές Αεράμυνας αλλά Αξιωματικοί πληροφοριών. Η διάρκεια της κάθε σειράς είναι τρεις μήνες από τους οποίους ο πρώτος μήνας αφορά τη θεωρητική εκπαίδευση και οι επόμενοι δύο την πρακτική εκπαίδευση με τη σχεδίαση και την εκτέλεση των αποστολών.


Στο τέλος της σειράς πραγματοποιούνται αποστολές και σχηματισμοί Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (COMAO).

Επιπρόσθετα και σε ετήσια βάση διεξάγεται στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του ΣΟΤ η σειρά ελικοπτέρων με σκοπό φυσικά την εκπαίδευση των πληρωμάτων των ελικοπτέρων και την επιβίωσή τους στο σύνθετο περιβάλλον των αεροπορικών επιχειρήσεων αλλά και των χειριστών των αεροσκαφών στην αντιμετώπιση των ελικοπτέρων και στις τακτικές για την εξουδετέρωσή τους.

Μια φαινομενικά εύκολη, αλλά  στην πραγματικότητα πολύ δύσκολη και απαιτητική αποστολή. Η συνολική διάρκεια κάθε σειράς Ελικοπτέρων ανέρχεται στις τρεις εβδομάδες η πρώτη εκ των οποίων αφορά θεωρητική εκπαίδευση και οι υπόλοιπες την πτητική.


Στο ΣΟΤ εκτελούνται και οι δοκιμές των νεοαποκτηθέντων μέσων της ΠΑ και των οπλικών συστημάτων λειτουργώντας έτσι ως ειδική μοίρα αξιολόγησης και αποδοχής. Πέρα από έργο που περιγράφηκε το Σχολείο συμμετέχει ενεργά μέσω των εκπαιδευτών του στην οργάνωση, σχεδίαση και εκτέλεση της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ» η οποία είναι μια διακλαδική άσκηση μετά στρατευμάτων μεσαίας κλίμακας που διοργανώνεται μια φορά το χρόνο και τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σημαντικά με συμμετοχή μαχητικών της USAF, της IAF αλλά και μαχητικών από τα ΗΑΕ και την Ιταλία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top