0
Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή άσκηση πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ), η οποία αποτελεί την επίλεκτη Ειδική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ΕΚΑΜ ανήκει στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) και εποπτεύεται από τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.


Στον χώρο διεξαγωγής της επίδειξης η εντυπωσιακή εμπλοκή εμπεριείχε πραγματικά πυρά που πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο πεδίο βολής. Το σενάριο περιλάμβανε συνοδεία VIP με αυτοκινητοπομπή τεσσάρων οχημάτων, η οποία δέχτηκε επίθεση. Τα στελέχη της ΕΚΑΜ αντέδρασαν με φυγάδευση του οχήματος με τον VIP, ενώ ακολούθησε εμπλοκή με τους υπόπτους και εκτέλεση βολών προς τη θέση τους με άλματα ημι-ομάδων μέχρι την τελική εξουδετέρωση τους.






Η “ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ”

Η ΕΚΑΜ αποτελεί την κορυφαία από πλευράς ικανοτήτων μονάδα των Σωμάτων ασφαλείας η οποία μαζί με την ΜΥΑ του Λιμενικού Σώματος έχουν συγκροτηθεί για τη διεξαγωγή εξαιρετικά δύσκολων επιχειρήσεων και για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου. Καταστάσεων δηλαδή που είναι τόσο σύνθετες και επικίνδυνες ώστε δεν αρκούν απλώς μερικοί οπλισμένοι αστυνομικοί με συμβατική εκπαίδευση και μέσα..

Είναι ακριβώς το τυπικό προφίλ εξαιρετικών συνθηκών που απεύχεται να βρεθεί αντιμέτωπη η – οποιαδήποτε – ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, αλλά δυστυχώς είναι εξαιρετικά πιθανό να εκδηλωθούν. Άλλωστε βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου το οργανωμένο έγκλημα καλπάζει ραγδαία ενώ οι απειλές από ισλαμικούς πυρήνες και τρομοκρατία απειλούν με γενικότερη αποσταθεροποίηση τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή.






Τα καθήκοντα των δυνάμεων της Ε.Κ.Α.Μ. περιλαμβάνουν:
• Αντιμετώπιση καταστάσεων ομηριών (σε κτίρια, αεροσκάφη, τρένα, οχήματα).
• Συλλήψεις Υψηλού Κινδύνου.
• Συνοδείες Επισήμων Προσώπων Υψηλού Κινδύνου.
• Αντιμετώπιση προσβολών – ομηριών με όπλα μαζικής καταστροφής (χημικές – ραδιολογικές – βιολογικές – πολεμικές ουσίες).
• Επιχειρήσεις εναντίον της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με τις Αρχές Ασφαλείας της Ελλάδος.
• Επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού ατόμων από ατυχήματα, φυσικές καταστροφές σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Για την ΕΚΑΜ, η επιχειρησιακή απαίτηση περιλαμβάνει την ικανότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει περιστατικά τρομοκρατικών ενεργειών, συλλήψεις βαριά οπλισμένων κακοποιών, αεροπειρατείες, απαγωγές ομήρων, δηλαδή καταστάσεων που ενέχουν υψηλό επίπεδο απειλής για τη ζωή πολιτών αλλά αστυνομικών που θα ανταποκριθούν στο συμβάν, με πιθανές προεκτάσεις και σε διεθνές επίπεδο, εφόσον τα θύματα περιλαμβάνουν και πολίτες άλλων χωρών εκτός Ελλάδας.





Τι σημαίνει ειδική εκπαίδευση

Η Ε.Κ.Α.Μ. περιλαμβάνει στελέχη τα οποία είναι εκπαιδευμένα σε διάφορες ειδικότητες όπως:
• Ειδικές ομάδες εφόδου -εισόδου
• Σκοπευτές ακριβείας
• Ειδικούς σε θέματα παραβιάσεων (θυρών, τοίχων)
• Αλεξιπτωτιστές
• Βατραχανθρώπους
• Αναρριχητές – Καταρριχητές
• Χιονοδρόμους
• Νοσοκόμους πεδίου μάχης.







Τα αντικείμενα αυτά είναι εξειδικευμένα και διδάσκονται σε σχολεία των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ του ΠΝ και της ΠΑ με τα στελέχη της ΕΚΑΜ να παρακολουθούν ειδικά τμήματα προκειμένου να αποκτήσουν την αρχική ικανότητα στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Επιπλέον όμως όλων αυτών, η κύρια εξειδίκευση έρχεται πλέον μέσα στους κόλπους της ίδιας της ΕΚΑΜ όπου τα στελέχη θα μυηθούν σε ειδικές τεχνικές αντιτρομοκρατίας (CT Tactics) όπως είσοδοι σε κτήρια, αεροσκάφη ή λεωφορεία, εκκαθάριση δωματίων, εξουδετέρωση υπόπτων, διάσωση ομήρων σε σύνθετες καταστάσεις που τα στελέχη θα συναντήσουν σε πραγματικά περιστατικά!

Εκτός από τη βασική εκπαίδευση, εφαρμόζονται τριμηνιαία Προγράμματα Συντηρητικής Εκπαίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η εκπαίδευση γίνεται σε δικές της εγκαταστάσεις, όπως επίσης και σε κτίρια αστικών ή αγροτικών περιοχών (κατοικημένα ή όχι), στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, σε αεροσκάφη, σε εγκαταστάσεις του Λιμένα Πειραιώς, του σιδηροδρομικού δικτύου, του ΜΕΤΡΟ, σε πεδία βολής των ΕΔ, καθώς και σε όποιο άλλο μέρος κριθεί απαραίτητο για τους εκπαιδευτικούς της σκοπούς.








loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top