0
Kαι ξαφνικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν όχι μόνο αναγνωρίζει την Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και την επαινεί προκαλώντας μεγάλη έκπληξη για την αλλαγή στάσης του η οποία όμως κρύβει έναν υστερόβουλο σκοπό και δεν είναι άλλος παρά ο φόβος της επαναφοράς της Συνθήκης των Σεβρών.

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Μία Συνθήκη όταν πάψει να ισχύει αντικαθίσταται με  μια «ολοκαίνουρια» αλλά αν αυτή δεν υπάρξει τότε επανέρχεται σε ισχύ η προηγούμενη.

Αυτό ο Ρ.Τ.Ερντογάν το γνωρίζει πλέον βλέποντας την ίδρυση του κουρδικού κράτους να είναι κοντά και Αμερικανούς με Ευρωπαίους πλην Βρετανών να μην στενοχωριούνται με ένα «κόντεμα» της ερντογανικής Τουρκίας (η αντιμετώπιση θα ήταν τελείως διαφορετική εάν ήταν κεμαλική).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κυπριακού πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), που φέρει την υπογραφή της Άννας Ανδρέου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης «ο τουρκικός λαός κατάφερε να καταγραφεί σε όλα τα διπλωματικά και διεθνή νομικά πεδία, μια συνθήκη η οποία αποτέλεσε ιδρυτικό έγγραφο της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, «το τουρκικό έθνος με τη Συνθήκη της Λωζάνης έσκισε τη Συνθήκη των Σεβρών που στόχευε εναντίον των χιλίων χρόνων ύπαρξής του σε αυτά τα χώματα και έπεισε όλο τον κόσμο ότι δεν θα υποχωρήσει ποτέ»!

Η τουρκική αντιπολίτευση αντέδρασε, μιλώντας για «μπερδεμένο πρόεδρο», υπενθυμίζοντας ότι στη δημόσια ρητορική του τη χαρακτηρίζει «πανωλεθρία» και σε επίσημες ανακοινώσεις του «νίκη».

Κι όμως είναι σαφές: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν συνειδητοποίησε ότι η ύπαρξη της σύγχρονης Τουρκίας στοιχειοθετείται μόνο με την Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και ότι πλέον η Τουρκία απειλείται με συρρίκνωση εδαφών λόγω αλλαγής των γεωστρατηγικών συσχετισμών.

Σημειώνεται ότι πέρσι το ζήτημα της Συνθήκης των Σεβρών και εκείνης της Λωζάνης το είχε θίξει και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.

«Ήταν επαίσχυντη για την Ελλάδα η Συνθήκη της Λωζάνης» δήλωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και αυτή πρέπει τάχιστα να αντικατασταθεί με ποιά άλλη με αυτήν... των Σεβρων αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «της Λωζάνης εκπνέει»!

«Για μας η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν επαίσχυντη. Αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι δεν ωφέλησε και την χώρα του, απορώ πως το θυμήθηκε τώρα, λίγα χρόνια πριν την εκπνοή της», δήλωσε τότε ο Σεβασμιώτατος.

Στο ρητορικό ερώτημα που ο ίδιος έθεσε στον εαυτό του για το τι θα επακολουθήσει μετά από μια μελλοντική κατάργηση ή λήξη της Συνθήκης της Λωζάνης αναφέρει «Και τώρα τι; 

Μήπως η συνθήκη των Σεβρών»;

Ο ακρίτης ιεράρχης αναφέρεται σαφώς στην μόνη Συνθήκη που δικαίωνε τον Ελληνισμό και επανένωνε όλα τα ελληνικά εδάφη (ή σχεδόν όλα αν εξαιρέσουμε τα εδάφη της Ανατολικής Ρωμυλίας που δόθηκαν στην Βουλγαρία με την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου το 1878)

Δηλαδή η επιστροφή στην Ελλάδα της Ανατολικής Θράκης και της Δυτικής Μικράς Ασίας (η εξωτερική φωτογραφία του άρθρου είναι από το chorochronos.gr).

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top