0
Είναι Έλληνες, είναι άντρακλες και είναι χρυσοί! Το Ισραήλ δεν μπορούσε να σταματήσει την «τρελή» πορεία της ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ Εθνικής Νέων (65-56) στο Ευρωπαϊκό της Κρήτης και η κορυφή της Ευρώπης βάφτηκε πανάξια γαλανόλευκη.


Μιχάλης Λούντζης, Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς, Αντώνης Κόνιαρης, Δημήτρης Φλιώνης, Θοδωρής Καρράς, Διονύσης Σκουλίδας, Νίκος Δίπλαρος, Γιάννης Αγραβάνης, Βασίλης Χρηστίδης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Βασίλης Μουράτος, Διονύσης Τάταρης. Αυτοί οι 12 μάγκες, υπό τις οδηγίες του Ηλία Παπαθεοδώρου ξανά, οδήγησαν την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης κι έγραψαν τα ονόματά τους στο ελληνικό βιβλίο του μπάσκετ. 

Το Ισραήλ έκανε σπουδαία πορεία μέχρι τον τελικό, αλλά το τουρνουά της Κρήτης άνηκε στην οικοδέσποινα, στην ελληνική ομάδα. Δεν μπορούσε να χαθεί αυτό το χρυσό για την Εθνική μας που έκανε ένα εξαιρετικό τουρνουά και πήρε πανάξια την 1η θέση. Γιατί οι παίκτες του Παπαθεοδώρου δεν είχαν το περισσότερο ταλέντο, αλλά τη μεγαλύτερη καρδιά. Πρόκειται για το τρίτο, χρυσό ελληνικό μετάλλιο σε επίπεδο Νέων Ανδρών μετά το 2002 και το 2009 και το 10ο συνολικά. 

Πολύ νευρικά μπήκαν στο παρκέ οι Έλληνες διεθνείς που αδυνατούσαν να βρουν ρυθμό. Οι συνεχόμενες χαμένες επιθέσεις οδήγησαν στο γρήγορο 0-5, ενώ με... μπαράζ τριπόντων η διαφορά έφτασε σε διψήφια επίπεδα για το Ισραήλ (2-14, στο 8'). Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 9-16 και την Εθνική μας να μετρά 3/16 σουτ. 

Ο Λούντζης μπήκε «καυτός» στο δεύτερο δεκάλεπτο και με δύο τρίποντα μείωσε τη διαφορά στον πόντο (15-16, στο 13'). Απ' την άλλη πλευρά, το Ισραήλ είχε υποστεί ολικό «μπλακ άουτ» και έμεινε χωρίς πόντο για 7' με τον Κόνιαρη να βάζει μπροστά την Ελλάδα (18-16, στο 17'). Η ελληνική άμυνα οδηγούσε τον Μπλατ σε λάθη (5 στο ημίχρονο) και την ίδια στιγμή τα «γαλανόλευκα» τρίποντα... έπεφταν βροχή μέχρι το 26-23 του ημιχρόνου.

Mε «σπασμένα φρένα» μπήκε στο δεύτερο μέρος η Εθνική. Ο Κόνιαρης έκανε την αρχή με δύο τρίποντα και τον ακολούθησε η «βόμβα» του Χαραλαμπόπουλου για το +12 (37-25). Μπλατ και Χάμπερ έδωσαν ανάσα στο Ισραήλ για το 39-33. H διαφορά παρέμεινε σε αυτά τα επίπεδα, αλλά ένα απίστευτο τρίποντο του Δίπλαρου «έγραψε» το 48-41, με το οποίο ολοκληρώθηκε η τρίτη περίοδος. 

Ο Χρηστίδης πήρε επιθέσεις πάνω του και ανέβασε τη διαφορά ξανά στους 10 (53-43, στο 34'), ενώ ο Κόνιαρης την εκτόξευσε με τρίποντο για το 59-43. Οι Ισραηλινοί πλησίασαν σε 59-48, αλλά επιστροφή δεν υπήρχε και έτσι η Ελλάδα έφτασε στην τεράστια νίκη με σκορ 65-56.

O MVP: Για άλλο ένα παιχνίδι, οι ηγέτες μας Κόνιαρης και Χαραλαμπόπουλος βγήκαν μπροστά και καθάρισαν. Ο πρώτος τέλειωσε το ματς με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ «πυροβόλησε» με πέντε τρίποντα. Από την άλλη, ο «Χαραλαμπό» είχε 10 πόντους, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα.

Η Στιγμή: Οι Ισραηλινοί έδειχναν να πλησιάζουν με τη λήξη της τρίτης περιόδου, μείωσαν σε 45-41, αλλά η απίστευτη τρίποντη «βόμβα» του Δίπλαρου με τη λήξη του χρόνου... τσάκισε τα φτερά τους και γύρισε «τούμπα» την ψυχολογία υπέρ των Ελλήνων. 

Η Γκέλα: Το Ισραήλ θέλησε να γράψει ιστορία και να κατακτήσει το πρώτο χρυσό της ιστορίας του, αλλά δεν τα κατάφερε και η αλήθεια είναι πως τα ποσοστά του ήταν απαγορευτικά για νίκη. 

Η Διαιτησία: Οι Ελληνες διεθνείς «καθάρισαν» το παιχνίδι πολύ πριν τα τελευταία λεπτά και φυσικά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως το αποτέλεσμα του αγώνα κρίθηκε από τις αποφάσεις των διαιτητών. 

Η Εξέδρα: Όπως αναμενόταν, τα «Δύο Αοράκια» είχαν κόσμο παντού! Το sold out ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ και η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή, όπως άρμοζε σε έναν σπουδαίο τελικό ανάμεσα σε δυο ομάδες που έφτασαν άξια μέχρι εκεί. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top