0
Για αποστολή τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή όπου νωρίτερα σκάφος του Λιμενικού Σώματος είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό φορτηγό πλοίο,κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.



Την πληροφορία, μάλιστα, μετέδωσε και το επίσημο Τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, με έκτακτη ενημέρωση. Πάντως, αυτή την ώρα, πηγές από το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στην περιοχή.

Την είδηση για το επεισόδιο με το σκάφος του λιμενικού μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο Deniz News, ενώ το CNN Türk μεταδίδει ότι μίλησε με τον καπετάνιο του φορτηγού πλοίου M/V ACT, ονόματι Χαλούκ Σάμι Κάλκαβαν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν 16 τρύπες από σφαίρες στο πλοίο του.

Τα τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν ότι τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού άνοιξαν πυρ σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Ρόδου, αφού πρώτα ο καπετάνιος δεν συμμορφώθηκε με εντολή για ελλιμενισμό του πλοίου στο λιμάνι της Ρόδου, καθώς υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει ναρκωτικά.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από το λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και είχε προορισμό το Ιζμίτ (Νικομήδεια).

Ο καπετάνιος φέρεται να δήλωσε στο CNN Türk ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Όπως αναφέρει το mignatiou.com: Θα πρέπει να σημειωθεί πως το τουρκικό φιλοκυβερνητικό Κανάλι 24, με τίτλο ‘η Ελλάδα πυροβόλησε πολιτικό σκάφος” ερμηνεύει την κίνηση της Ελλάδας ως προσπάθεια να λήξει τις συνομιλίες.  Η Ελλάδα θα το πληρώσει προσθέτει το τουρκικό κανάλι, το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πρωτοβουλίες η Άγκυρα ετοιμάζει κινήσεις τις επόμενες ώρες καθώς το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει σύσκεψη ενώ δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έχουν σταλεί στην περιοχή και συνοδεύουν τώρα το τουρκικό σκάφος. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα τα τουρκικά μέσα πάντως συνδέουν την κίνηση αυτή με τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Με τη σειρά του το ελληνικό Λιμενικό παρουσιάζει εκ διαμέτρου αντίθετη διάσταση από αυτή που δίνουν οι Τούρκοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το περιστατικό έγινε εντός ελληνικών υδάτων και μετά την εντολή για ελλιμενισμό, το τουρκικό πλοίο την αγνόησε, ανέπτυξε ταχύτητα και εισήλθε στα τουρκικά ύδατα στα οποία δεν ακολούθησε, το σκάφος του λιμενικού:

«Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου  μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή,  σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του.

Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το  σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top