0
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, μιλώντας φυσικά και για την Ελλάδα.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας, την οικονομική κρίση, τις προοπτικές για εμβάθυνση της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα για τις σχέσεις με την κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι δουλειά του είναι να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από τους Ελληνες, και διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας έχει αλλάξει πολύ.

Στο πλαίσιο δήλωσε ικανοποιημένος που είναι πρέσβης στην Αθήνα σε μια στιγμή κατά την οποία όλες οι σημαντικές πολιτικές φωνές της χώρας τάσσονται υπέρ μιας ισχυρής σχέσης με τις ΗΠΑ.

Ειδική για τη βάση της Σούδας, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε ότι λόγω του υψηλού ρυθμού των επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, των προκλήσεων που προκύπτουν από τη Συρία και τη Λιβύη και, ιδίως, λόγω του πολέμου ενάντια στον ISIS, η Σούδα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Οπως επισήμανε είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου «έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι ως διπλωμάτης πάντοτε ανησυχεί για στρατιωτικά ατυχήματα, ειδικά όταν υπάρχει το επίπεδο της συχνής επαφής, όπως συμβαίνει μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα πως καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει να δει τις στρατιωτικές τους ασκήσεις να εξελίσσονται σε κάτι πιο σοβαρό.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση, επισήμανε ότι δημιουργείται μια διαφορετική Ελλάδα από αυτήν που ήταν ακόμα και πριν από ένα χρόνο και προτρέπει τους επενδυτές να το εκμεταλλευθούν.

Όπως τόνισε, έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος ενώ δεσμεύθηκε πως οι ΗΠΑ και ο ίδιος προσωπικά θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε αυτή να διατηρηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η Αμερική βοήθησε την Ελλάδα να αποφύγει τον πειρασμό του Grexit, κάτι που αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση και από όλα τα πολιτικά κόμματα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top