0
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που δείχνει τη διάσωση από τη θάλασσα, του υποσμηναγού του Mirage 2000.




Λίγα λεπτά μετά την εγκατάλειψη του μαχητικού αεροσκάφους, ο 28χρονος πιλότος βρέθηκε στη θάλασσα ανοιχτά των Σποράδων και περίμενε το Super Puma το οποίο τον περισυνέλεξε.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, δύο διασώστες κατεβαίνουν από το ελικόπτερο και βρίσκονται δίπλα στον υποσμηναγό. Χρησιμοποιούν καλάθι για να τον ανεβάσουν στο Super Puma καθώς δεν γνώριζαν αν είναι τραυματισμένος.

Πώς έπεσε το Mirage 2000 στη Σκόπελο

Άσκηση εναέριας μάχης -ένας εναντίον ενός- έκαναν τα δύο Mirage 2000 της 332 Μοίρας το μεσημέρι της Δευτέρας όταν το ένα από τα δύο μαχητικά αεροσκάφη υπέστη βλάβη. Η περιοχή της άσκησης γνωστή στους δύο ιπταμένους: Η θαλάσσια περιοχή των Σποράδων που χρησιμοποιείται από τους ιπτάμενους στις πολεμικές μοίρες της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα για καθημερινά γυμνάσια.

Ήταν ο πιλότος στο νούμερο 2 του σχηματισμού, που κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της αερομαχίας -κατά τη διάρκεια της οποίας τα συστήματα των μαχητικών λειτουργούν στα όριά τους- αντελήφθη ότι ο κινητήρας του Mirage 2000 δεν λειτουργεί ομαλά. Η ώρα ήταν 12:18. «Κατά 99% υπήρξε πρόβλημα στον κινητήρα ο οποίος μάλλον "στόλαρε"» αναφέρει στο protothema.gr αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο υποσμηναγός, χειριστής του Mirage 2000 ενημερώνει ότι έχει βλάβη και χρησιμοποιεί το εκτινασσόμενο κάθισμα. Εγκαταλείπει το μαχητικό αεροσκάφος με επιτυχία και λίγο αργότερα βρίσκεται στη θάλασσα. Το σωσίβιο του επιτρέπει να περιμένει τα σωστικά μέσα χωρίς να χάνει δυνάμεις. 

Δείτε το βίντεο με τη διάσωση του υποσμηναγού: 


Ο 28χρονος πιλότος χρησιμοποιεί τον ασύρματο που έχει μέσα στο survival kit για να επικοινωνήσει με τα σωστικά μέσα. Άλλωστε από τη στιγμή που εγκατέλειψε το Mirage τα αεροσκάφη που πετούσαν στην ευρύτερη περιοχή είχαν λάβει σήμα για ενεργοποίηση του συστήματος, γνώριζαν δηλαδή ότι έχει συμβεί ατύχημα κι ότι ο ιπτάμενος έχει χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα. Χρειάστηκαν λίγα λεπτά προκειμένου ένα από τα δύο Super Puma που απογειώθηκαν για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης να βρουν τον υποσμηναγό. 

Αφού τον διέσωσε, το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε τον 28χρονο πιλότο στην Αθήνα. Μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας όπου υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και μια πλήρη σειρά εξετάσεων ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Αυτή την ώρα, ο υποσμηναγός παραμένει στο 251 ΓΝΑ. Έχει υποστεί εξάρθρωση ώμου η οποία και αντιμετωπίστηκε από τους γιατρούς.

Πώς έπεσε το Mirage 2000

Αν και όλες οι ενδείξεις οδηγούν τους αρμόδιους επιτελείς στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα ήταν αποτέλεσμα «κράτησης» κινητήρα, στην Πολεμική Αεροπορία έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη διερεύνηση του ατυχήματος. Στην Πολεμική Αεροπορία αναπνέουν ανακουφισμένοι που ο ιπτάμενος υποσμηναγός διασώθηκε. 

Παραλλήλως, στελέχη της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών βρίσκονται σε σκάφος του Λιμενικού που πλέει στη θαλάσσια περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του Mirage 2000 και μαζεύουν όσα από τα τμήματα του μαχητικού αεροσκάφους μπορούν. Από τον έλεγχο και την επιθεώρηση των κομματιών του μαχητικού θα διακριβωθεί τι πήγε στραβά και παρουσιάστηκε πρόβλημα στον κινητήρα.

Το χρονικό της πτώσης του Mirage 2000 στις Σποράδες

Μαχητικό αεροσκάφος τύπου Mirage 2000 κατέπεσε περίπου στις 12:18 το μεσημέρι της Δευτέρας, στην περιοχή της Σκοπέλου. Ο χειριστής του μαχητικού,υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα και εγκατέλειψε το Mirage με ασφάλεια.

Το ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στην οποία συμμετείχαν δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000 της 332 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας.


Οι πιλότοι των δύο μαχητικών προσομοίαζαν εναέρια μάχη όταν στο ένα από τα δύο Mirage -το μαχητικό αεροσκάφος που ήταν ο νούμερο δύο του σχηματισμού- εκδηλώθηκε σοβαρή βλάβη. Σύμφωνα με πληροφορίες η βλάβη παρουσιάστηκε στον κινητήρα του αεροσκάφους. 



Ο 28χρονος χειριστής του αεροσκάφους εγκατέλειψε το Mirage με επιτυχία και το μαχητικό κατέπεσε στη θάλασσα νοτίως των Σποράδων, στην περιοχή της Σκοπέλου. 

Περίπου στις 13:00 το μεσημέρι, ο πιλότος επικοινώνησε με τα σωστικά μέσα και διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του. 

Στις 13:30, ένα από τα δύο Super Puma περισυνέλεξε σώο τον υποσμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ελικόπτερο μετέφερε τον πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατόπεδο Σακέτα και από εκεί τον παρέλαβε ασθενοφόρο το οποίο τον μετέφερε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. 

Ο πιλότος του Mirage 2000 που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σκοπέλου είναι 28 ετών, φέρει το βαθμό του υποσμηναγού και έχει περίπου 1.000 ώρες πτήσης με τα Mirage. 

Δείτε βίντεο: Πτώση αεροσκάφους Mirage 2000 στις Σποράδες - Σώος ο πιλότος 


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top