0
Η λύση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, για όσους επιλέγουν να κόψουν το κάπνισμα, θεωρείται από πολλούς πως είναι αβλαβής.

Το πόσο επιβλαβές είναι το τσιγάρο για την υγεία μας είναι κάτι που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζουμε είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που μπορεί να έχει στην υγεία μας η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στην ουροδόχο κύστη.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με μια πρόσφατη έρευνα που ισχυρίστηκε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν προκαλούν καρκίνο σε οποιαδήποτε δόση νικοτίνης.

Οι ερευνητές από το Ingram Cancer Center στο Nashville σύγκριναν τα ούρα των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων με τα ούρα των μη καπνιστών. 

Οι ίδιοι εξέτασαν πέντε γνωστές χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, οι οποίες μπορούν να βρεθούν στο υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι το 92% των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου βρέθηκε θετικό σε δύο από τις πέντε χημικές ουσίες που συνδέονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Σε μια δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση της νικοτίνης και των χημικών της ενώσεων - συμπεριλαμβανομένων των νιτροζαμινών και της φορμαλδεΰδης -στο DNA και στα κύτταρα που υπάρχουν στην ουροδόχο κύστη.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βρέθηκαν να προκαλούν κακοήθη βλάβη στον ιστό της ουροδόχου κύστης.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η νικοτίνη, οι νιτροζαμίνες και η φορμαλδεΰδη εμποδίζουν την επιδιόρθωση του DNA, ενισχύοντας τον κίνδυνο για καρκίνο.

Ο Dr. Sam Chang, επικεφαλής της μελέτης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτές οι μελέτες εγείρουν νέες ανησυχίες σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης» και προσθέτει «γνωρίζουμε ότι το παραδοσιακό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης και δεδομένης της αύξησης της δημοτικότητας των ηλεκτρονικών τσιγάρων, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκαλύψουμε τυχόν πιθανές συνδέσεις με τον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης».

Παρ' όλα αυτά, τόνισε,  ότι, μία περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ τη στιγμή που η δημοτικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ολοένα και αυξάνεται.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top