0
Σε πλήρη επιφυλακή τίθενται σταδιακά οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής 16ης Απριλίου στην Τουρκία, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει εκλογική μάχη "ψήφο με ψήφο" με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν να κλιμακώνει την επιθετική του κατά της Ελλάδας.
Κάτι που δείχνει ότι είναι ικανή η Αγκυρα να προβεί σε ενέργεια σε κάποιο σημείο του ελληνοτουρκικού μετώπου προκειμένου να δημιουργηθει το κατάλληλο κλίμα και ο Ρ.Τ.Ερντογάν να επωφεληθεί από το αποτέλεσμα του επεισοδίου κάτι που θα αλλάξει υπερ της Τουρκίας το status σε Αιγαίο και Θράκη.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Konsensus με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) σε δείγμα 2.000 ατόμων καταγράφει επικράτηση του «Ναι» με ποσοστό 51,2% και περιθώριο λάθους συν/πλην 2,1%.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας ANAR, διεξήχθη μεταξύ 5 και 10 Απριλίου δείχνει επικράτηση του «Ναι» με 52% και περιθώριο λάθους το 1,51%.
Η έρευνα του Κέντρου Δημοσκοπήσεων Ευρασίας (ΑΚΑΜ), το οποίο έχει ξεχωρίσει με τις ορθές προβλέψεις του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, δείχνει σαφές προβάδισμα του «Όχι» με ποσοστό 53,75%.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 26 επαρχίες της Τουρκίας με τη συμμετοχή 8.160 ατόμων δείχνει ότι περίπου 3 στους 10 υποστηρικτές του ΑΚΡ δεν υποστηρίζουν το πακέτο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στο Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), του οποίου η ηγεσία αποφάσισε να υποστηρίξει το «Ναι», περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους του κόμματος ψηφίζουν «Όχι».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεμαλικού CHP, «Ναι» ψηφίζει μόλις το 1% της κομματικής βάσης.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) το ποσοστό του «Ναι» είναι μόλις 3,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του AKAM, Kemal Özkiraz, δήλωσε δημόσια στο Halk TV πως θα κλείσει την εταιρεία του αν δεν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή της και δεν επικρατήσει το «Όχι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Κάτι που θα πυροδοτούσε μετά βεβαιότητας άμεσα υψηλή ένταση. Οχι ότι αν δεν υπάρξει επικράτηση του "Οχι" θα αποφευχθεί και η ένταση.

Ο ελληνικός διακλαδικός σχηματισμός Ταχείας επέμβασης της Δύναμης "Δ", θα περάσει την Αγια ημέρα το Πάσχα με το "όπλο παρά πόδας". Ηδη η επιφυλακή είναι αυξημένη και το ίδιο ισχύει και για τις Μοίρες της πρώτης γραμμής της ΠΑ.

Η αυξημένη επιφυλακή θα συνεχιστεί και για όλη την επόμενη εβδομάδα, ενώ στα ναυτικά παρατηρητήρια του Αιγαίου και στην Λάρισα, έδρα του ΑΤΑ και βασικός "υποδοχέας" των αισθητήρων εντοπισμού και παρακολούθησης της εναέριας κινητικότητας στα μικρασιατικά παράλια, αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό από τα άλλα.

Πάντως, άμφιβολίες για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση εκφράζει ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Τουρκία Michael Link.

Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk: «Αυτό που είναι προβληματικό -και το έχουμε συγκρατήσει στην ενδιάμεση έκθεσή μας- είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του «Όχι» αντιμετώπισαν τις τελευταίες εβδομάδες προβλήματα όταν ήθελαν να πραγματοποιήσουν δημόσιες συγκεντρώσεις.

Ή -σε αντίθεση με την εκστρατεία του «Ναι»- έζησαν συχνά τις επεμβάσεις της αστυνομίας. Επίσης υπήρξαν βίαια επεισόδια και προσπάθειες εκφοβισμού αλλά και μια μονομερής κάλυψη εκ μέρους των ΜΜΕ. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της αποστολής μας».

Βάσει τις συνταγματικής μεταρρύθμισης, είναι η μετατροπή της Τουρκίας από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία με τον πρόεδρο να συγκεντρώνει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, ορίζοντας ο ίδιος τους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και έναν ή δύο αντιπροέδρους.

Το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορεί να επιλέγει άμεσα ή έμμεσα έξι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι αρμόδιο για να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς λειτουργούς. Το κοινοβούλιο θα επιλέγει τα υπόλοιπα επτά μέλη.

Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα κάθε πέντε χρόνια, έναντι τεσσάρων που ισχύει τώρα. Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600, ενώ το όριο ηλικίας του εκλέγεσθαι θα μειωθεί από τα 25 έτη που είναι τώρα στα 18.

Το προσχέδιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης ορίζει την 3η Νοεμβρίου 2019 ως ημερομηνία των επόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Ο πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετή θητεία και για δύο φορές το ανώτατο. Ο Recep Tayyip Erdoğan, 63 ετών σήμερα, εκλέχθηκε πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014 αφού διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας επί 12 χρόνια.

Η τρέχουσα θητεία του ως πρόεδρος δεν θα προσμετράται όταν αλλάξει το σύστημα. Οπότε, ο ισλαμιστής ηγέτης που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην προεδρία ως το 2029. Με δεδομένο ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του έχουν κερδίσει την τελευταία δεκαπενταετία και τις 11 εκλογικές αναμετρήσεις (πέντε βουλευτικές, μία προεδρική, τρεις τοπικές και δύο δημοψηφίσματα), τυχόν επικράτηση του «Όχι» θα σημάνει τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας σε βαθμό δικτατορίας, από τον ίδιο και το ΑΚΠ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top