0
«Ύπουλες» περικοπές στις συντάξεις τους που θα φτάνουν έως και 40% θα δουν οι στρατιωτικοί από το 2019.


Πρόκειται για «τυφλό χτύπημα», εξαιτίας εξαιτίας της κυοφορούμενης κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς», στο πλαί­σιο του βαρύτατου νέου πα­κέτου μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) το οποίο επιχειρούν να οριστικοποιήσουν κυβέρνηση και δανειστές.

Άγριο «ψαλίδισμα» κατά 30% θα υποστούν και οι συ­ντάξιμες αποδοχές των ελεύ­θερων επαγγελματιών, που είναι η άλλη μεγάλη πληττόμενη ομάδα από τα πρόσθε­τα μέτρα. Ήδη οι νέοι συντα­ξιούχοι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν υποστεί «ψαλίδισμα» των συντάξιμων αποδοχών τους από 1/1/2017, εξαιτίας της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους.

Κι αυτό διότι δεν λαμβάνονται πλέον υπόψη ο μι­σθός και τα επιδόματα (ΕΧΥ, Επίδομα Ευθύνης και Επίδο­μα Ειδικών Συνθηκών) του τε­λευταίου καταληκτικού διοικη­τικού και μισθολογικού βαθ­μού με ποσοστό αναπλήρωσης κοντά στο 70%, αλλά ο μέσος όρος των ασφαλιστέων αποδο­χών από το 2002 και μετά, με αποτέλεσμα να απομειώνεται η βάση υπολογισμού. Σε αυτό το ποσό εφαρμόζονται τα νέα μει­ωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Μειώσεις πλησίον του 30% θα μετρήσουν και οι πρώην ελεύ­θεροι επαγγελματίες του ΤΕ­ΒΕ, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι εξανεμίζεται το σύνολο της προσαύξησης των 220 ευρώ που λάμβαναν.

Η κυοφορούμενη κατάρ­γηση της «προσωπικής δια­φοράς» από το 2019 αναμένε­ται να φέρει σε γενικές γραμ­μές απώλειες που θα ξεκινούν από 10% (για τους συνταξιού­χους των 600-700 ευρώ) και θα φτάνουν μέχρι και το 40% για τα λεγόμενα «ρετιρέ» του Δημοσίου.

Οι χαμένοι

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, δηλαδή απόστρατοι, υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου, συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ με λίγα χρόνια ασφάλισης και γιατροί του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει οι περικοπές να επεκταθούν και σε χαμηλοσυνταξιούχους, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο, λόγω των πιέσεων που ασκούν οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις άνω των 600-700 ευρώ. Δηλαδή η μέση σύ­νταξη αυτού του επιπέδου θα μειωθεί κατά περίπου 10%, ενώ η περικοπή θα αγγίξει το 30% στις συντάξεις από 1.000 έως 1.200 ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια επε­ξεργάζονται σχέδιο μειώσεων σε δύο δόσεις, ώστε το 2019 να εξοικονομηθεί 0,70% (1,26 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη και το 2020 το υπόλοιπο 0,30% (540.000.000 ευρώ). Αυτό σημαίνει πως, αν η προσωπική διαφορά είναι 200 ευρώ, τον πρώτο χρόνο θα περικοπούν 140 ευρώ και τον δεύτερο 60 ευρώ.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-03/04/2017)
staratalogia.blogspot.gr

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top