0
Σε ελληνικά «οικόπεδα» είναι έτοιμα να μπουν τα γεωτρύπανα διεθνών και εγχώριων κολοσσών, αναζητώντας εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε 20 «χρυσοφόρα» κοιτάσματα της Ελλάδας.


Το ενδιαφέρον δεκάδων ξένων πετρελαϊκών ομίλων να συμμετάσχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες είναι ενδεικτικό των μεγάλων προοπτικών που παρουσιάζει ο τομέας της έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες τριών ανεξάρτητων μεταξύ τους διεθνών διαγωνισμών, με ωριμότερη την περίπτωση του πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Κατάκολο, του οποίου έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση και το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσής του. Ακολουθούν η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου είναι σε εξέλιξη τα πρώτα στάδια των ερευνών, ενώ έπονται οι χερσαίες περιοχές Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, όπου έχει ολοκληρωθεί ο συμβατικός έλεγχος και αναμένεται ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Δυτικό Κατάκολο, ο Δρ Κωνσταντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas, ανέφερε ότι προβλέπεται επένδυση της τάξης των 50-60 εκατ. δολαρίων με προοπτική, εφόσον εξασφαλιστούν εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες άδειες, η πρώτη παραγωγική γεώτρηση να πραγματοποιηθεί εντός του 2019. Προσθέτει ότι αναμένεται να δημιουργηθούν περί τις 60 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου τριπλάσιες θα είναι οι έμμεσες, με πρώτο μέλημα την απασχόληση τοπικού εργατικού δυναμικού.

Το κοίτασμα εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατομμυρίων βαρελιών. Επιπλέον, ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι στη διάρκεια των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών που έχουν δρομολογηθεί να εκτελεστούν σε Ιωάννινα - Θεσπρωτία στη διάρκεια 2017-2018 αναμένεται να απασχοληθούν πάνω από 200 άτομα. Ανάλογη είναι και η πρόβλεψη για τις έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία (αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το Δημόσιο), οι οποίες θα ακολουθήσουν έναν χρόνο αργότερα. Στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως ανακοινώθηκε προχθές, συμφωνήθηκε να μπει στους διαχειριστές ο ισπανικός κολοσσός Repsol αποκτώντας το 60% των παραχωρήσεων.

100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Πολύ πιο έντονη είναι η δραστηριοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Γρηγόρη Στεργιούλη, τα κοιτάσματα στον Πατραϊκό Κόλπο ίσως να κρύβουν 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Αναφορικά με τις έρευνες στις περιοχές Αρτας - Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, αποκάλυψε ότι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την εταιρεία πολλές ξένες πετρελαϊκές.

Πρόκειται για τις Total, Shell, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, με τις οποίες ο ελληνικός όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα φιγουράρει στην 7η θέση μεταξύ 130 χωρών σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή που έχουν οι ιδιώτες στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (με ποσοστό 50%-50% με το Δημόσιο), τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται με 15 εταιρείες για συμμετοχή σε έρευνες.

Ιδιαίτερη μνεία έχει γίνει ακόμη και από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, στη Σύμβαση Μίσθωσης που μονογραφήθηκε πρόσφατα και με την οποία δίνεται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛΠΕ για τη θαλάσσια περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας. Αφού επισήμανε ότι πρόκειται για σύμβαση-μοντέλο, καθώς σε αυτή θα βασιστεί ο νέος κύκλος συμβάσεων που θα ακολουθήσουν, υπογράμμισε ότι η εμπλοκή δύο ευρωπαϊκών εταιρειών προσδίδει πλέον στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα διεθνή διάσταση, καθώς ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες αξιόπιστες εταιρείες με μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και αποδεικνύει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.

Ελληνικά Πετρέλαια: Τα σχέδια για Κέρκυρα και Κυπαρισσία

Ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, εκτιμά ότι εάν ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες για την κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης για το 'Οικόπεδο 2' δυτικά της Κέρκυρας, τότε είναι εφικτή η εκτέλεση σεισμικών ερευνών στις αρχές του 2018, ενώ το ίδιο ερευνητικό σκάφος θα μπορέσει να συμπράξει και για τη διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών στη γειτονική 'Περιοχή 1' βορείως του νησιού, αλλά και στο 'Τεμάχιο 10' στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 
mapostolou@pegasus.gr

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top