0
Την ώρα που η αξιολόγηση καθυστερεί για την Χώρα και οι λεγόμενοι θεσμοί, μας υποβάλλουν στο μαρτύριο της σταγόνας, «έσκασε» ξαφνικά θερμό ενδιαφέρον για την... άρον, άρον επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, αλλά με ανταλλάγματα!!!


Με ανταλλάγματα για μία ακόμη φορά ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικών θησαυρών, για να πάρουμε πίσω κάτι που έτσι κι αλλιώς μας ανήκει και που παράνομα πάνω από δύο αιώνες κατέχουν οι Βρετανοί.

Ποιος ξέρει τι μας περιμένει πάλι με ένα μνημόνιο να βρίσκεται όπως φαίνεται προ των πυλών, περισσότερο οδυνηρό και με ακόμη περισσότερο φόρο αίματος, για όλους εμάς, λόγος για τον οποίο προφανώς οι δικοί μας άνθρωποι που έχουν αναλάβει να μας... σώσουν, ξέθαψαν ξαφνικά και... όψιμα θέμα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα!

Η Ελλάδα προσφέρει αρχαιολογικά αριστουργήματα,όπως η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα και το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα, σε αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η Αθήνα ζητεί από τη Βρετανία να επιτρέψει την αποκατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα -έργο της πρώτης δημοκρατίας παγκοσμίως πριν από 2.500 χρόνια- ως συμβολική πράξη κατά των καταστροφικών δυνάμεων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Independent».


Η Ελλάδα έχει ζητήσει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, των Ελγινείων μαρμάρων, όπως γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, από το Βρετανικό Μουσείο, ως συμβολική πράξη για την καταπολέμηση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων που επιδιώκουν «τη διάλυση της Ευρώπης».

Η ελληνική κυβέρνηση που αποφάσισε να μην προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της Βρετανίας πέρυσι, και αντί αυτού θα επαναλάβει τις διπλωματικές προσπάθειες με μια προσφορά τακτικού δανεισμού μερικών από των αριστουργημάτων της Αρχαίας Ελλάδας σε βρετανικά ιδρύματα.

Τα ελληνικά μουσεία φυλάσσουν εκπληκτικά έργα της αρχαιότητας. Η άφιξη αριστουργημάτων όπως η «χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα» ή το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα αναμένεται να προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρώτη άφιξη στη Βρετανία του Πήλινου Στρατού, από την Κίνα, στη δεκαετία του 1980, επισημαίνει η Independent.

Τα μάρμαρα που πήρε ο Λόρδος Έλγιν, πριν από 200 και πλέον χρόνια, όταν η Ελλάδα ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των γλυπτών που κάποτε κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα. Τα γλυπτά έχουν ευρύτατα αναγνωριστεί ότι ανήκουν στα καλύτερα που έχουν φιλοτεχνηθεί ποτέ.


Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου δήλωσε ότι επιτρέποντας την αποκατάσταση αυτού του μνημείου που αποτελεί θεμέλιο των δυτικών αξιών στέλνεται ένα μήνυμα για τη δέσμευση της Ευρώπης στη δημοκρατία, σε μια εποχή που πολλοί πιστεύουν ότι αυτή απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού.

«Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα αναδείξει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης, εναντίον εκείνων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης. Το μνημείο του Παρθενώνα αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο του δυτικού πολιτισμού. Είναι το έμβλημα της δημοκρατίας, του διαλόγου και της ελευθερίας της σκέψης» τόνισε.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top