0
Ο Τζόναθαν Κοέν, βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να σταματήσει η ολοένα αυξανόμενη ένταση και προκλητικότητα των Τούρκων προς την Ελλάδα. 


Ο Αμερικανός αξιωματούχος προέβη σε αυτή την παραδοχή, μιλώντας στο Κογκρέσο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) για την προώθηση των θεμάτων Ελλάδος Κύπρου.

Είναι προφανές δηλαδή ότι όλες οι ξένες δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός αφού τα πράγματα στο Αιγαίο είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα ενώ υπάρχουν φόβοι μη ξεσπάσει ένα μεγάλο θερμό επεισόδιο.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας με τον Εντι Ζεμενίδη, ο κ. Κοέν είπε πως «υπάρχουν συγκεκριμένοι διπλωματικοί δίαυλοι που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αποκλιμάκωση της έντασης όταν υφίσταται θέμα έντασης στην περιοχή» και πρόσθεσε πως αυτοί οι δίαυλοι έχουν προφανώς χρησιμοποιηθεί και γι᾽ αυτό καταγράφηκε σχετική αποκλιμάκωση...

Mάλιστα τόνισε πως όλα τα μέλη της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) έχουν συμφέρον να διασφαλίσουν πως οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν είναι συγκρουσιακές.

Εξηγώντας την σημασία που έχει για την Αμερική η Βάση της Σούδας είπε ότι «τα οφέλη που προσφέρει στις ΗΠΑ η Σούδα είναι αναντικατάστατα».

Για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας επεσήμανε την σημασία της Βάσης του Ιντσιρλικ την οποία έχει διαθέσει η Τουρκία στην Ουάσιγκτον.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι τεταμένες μετά το πραξικόπημα λόγω του θέματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και εξαιτίας της εποικοδομητικής σχέσης που διατηρούμε με του Κούρδους της Συρίας YPG. Αυτά τα δύο γεγονότα έχουν περιπλέξει τις σχέσεις μας τους τελευταίους 7 8 μήνες.

Έχουν υπάρξει επαφές με την νέα ηγεσία του Στειτ Ντιπάρτμεντ και αυτές οι επαφές έχουν δημιουργήσει την προσδοκία βελτίωσης των σχέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε επιλύσει τα δύο θέματα στα οποία αναφέρθηκα. Πρόκειται για μια δύσκολη και πολύπλοκη σχέση αλλά λόγω της στρατηγικής θέσης της Τουρκίας είναι προς το αμερικανικό συμφέρον μια καλή σχέση με την Άγκυρα».


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top