0
Αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ καλείται να καταβάλλει στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.


Το δικαστήριο έκρινε συκοφαντική και προσβλητική σειρά δημοσιευμάτων του σε βάρος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Αγωγή σε βάρος του είχε καταθέσει η Μονή και ο ηγούμενος Εφραίμ για δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα και το περιοδικό του που αφορούσαν τις ανταλλαγές του δημοσίου και της ΙΜΜΒ.

Το δικαστήριο με την απόφασή του αρ. 6148/2013 δικαιώνει εν μέρει τη Μονή επιδικάζοντας ποσό 10.000 ευρώ αντί των 15.000 που ζητούσε από τον δημοσιογράφο. Δεν κάνει ωστόσο δεκτό το αίτημα για απαγόρευση αναφοράς στο μέλλον από τον δημοσιογράφο σε θέματα που αφορούν τη μονή.

Κατά την κρίση των δικαστών ο Κώστας Βαξεβάνης υπερέβη το αναγκαίο μέτρο στην οξεία κριτική που άσκησε εναντίον της Μονής και του ηγούμενου οι οποίοι αξιολογώντας δημοσίευμα στο περιοδικό Επίκαιρα το 2010, που αποτελούσε αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του δημοσιογράφου, με τίτλο «Βατοπαίδι - Συνωμοσία, Αποκρυφισμός και Εξουσία» και υπότιτλο «Ράσα με σπέρμα, αίμα και πολιτική από τις προφητείες και τις ενοράσεις έως την επιχειρηματική διορατικότητα» θεωρούν ότι ο δημοσιογράφος στο συγκεκριμένο δημοσίευμα προχωρά σε αξιολογικές κρίσεις με σκληρές εκφράσεις όπως Κατά τους δικαστές «οι μοναχοί μπέρδεψαν το προσευχητάρι με το μπλοκ επιταγών».

Τόσο η έκφραση αυτή όπως και «Ο Κήπος της Παναγίας μύριζε άσχημα, μύριζε καμαρίλα. Δεν ήταν θρησκευτικό συναίσθημα. Εμοιαζε με αποκρυφισμό και λειτουργία στοάς» κρίθηκαν από τους δικαστές ως προσβλητικές ενώ αποδίδεται στον Κώστα Βαξεβάνη και "ειδικός σκοπός εξύβρισης" με στόχο να θέσει «προδήλως τον δεύτερο ενάγοντα (σ.σ. τον ηγούμενο Εφραίμ) σε δημόσια ανυποληψία και περιφρόνηση».

Η απόφαση αναφέρεται και σε δημοσίευμα στο περιοδικό Unfollow, τον Ιανουάριο του 2012, με τίτλο «Εφραίμ: Εις το όνομα το Πατρός, του Υιού και του Επενδυτικού Πνεύματος». Κρίθηκε ότι αποτελεί δυσφήμιση ο ισχυρισμός του δημοσιογράφου ότι ο ηγούμενος, που τότε ήταν προφυλακισμένος, επιχειρούσε να αποφυλακιστεί μέσω απροσδιόριστων συνδιαλλαγών. Σύμφωνα με την απόφαση, «μόνη αρμόδια για το ζήτημα της αποφυλάκισης ή μη ήταν η Ελληνική Δικαιοσύνη».

Παρά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του δημοσιογράφου, οι δικαστές απέρριψαν τις αιτιάσεις της Μονής περί δυσφημιστικών χαρακτηρισμών για το θέμα της ανταλλαγής της Βιστωνίδας, αποφαινόμενο ότι η υπόθεση δεν έχει κριθεί από τη δικαιοσύνη και το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει αδιευκρίνιστο.

Αίωλοι θεωρήθηκαν οι ισχυρισμοί του Κώστα Βαξεβάνη για το προσκύνημα της Αγίας Ζώνης καθώς απέδιδε «οικονομικό κίνητρο» στον ηγούμενο.  Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του δημοσιογράφου δεν αποδείχθηκαν γιατί ο τόπος  έκθεση της Αγίας Ζώνης «δεν αποτελεί αυθαίρετη επιλογή» του Εφραίμ και επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων πηγαίνει στους ναούς όπου εκτίθεται το κειμήλιο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top