0
Έχουμε περάσει, όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί σε μια περίοδο που η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκεται θα λέγαμε σε πολύ επικίνδυνο σημείο ανάφλεξης.


Το τουρκικό δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί, σίγουρα έχει δώσει μια υψηλότερη ανάγκη για τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες ψάχνουν κάθε αιτία για να εμφανιστούν.

Μία από αυτές είναι και η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για την μη έκδοση των οκτώ αυτόμολων Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα. Από εκείνη τη στιγμή φαίνεται ότι τέθηκε σε εφαρμογή από την Τουρκία, ένα σχέδιο προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε ότι θα έχουμε προκλήσεις τόσο στον Έβρο, όσο και στη Θράκη γενικότερα.

Αφορμή αυτών των εκτιμήσεων μας, αποτελεί το γεγονός εισόδου των δύο στρατιωτικών, που με τόση μυστικότητα δεν αποκαλύπτεται κανένα στοιχείο, τόσο για τις συνθήκες εισόδου τους, όσο και γενικότερα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη διαδικασία ασύλου που φαίνεται πως έχουν αιτηθεί.

Ενώ όμως οι δύο Τούρκοι απασχολούν την επικαιρότητα, πληροφορούμαστε από τον γερμανικό Τύπο, ότι υπάρχουν και άλλοι 40, που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν περάσει τον Έβρο αναζητώντας άσυλο.

Τί είναι όμως όλοι αυτοί, τί ρόλο παίζουν, ποιές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εισήλθαν και τί σκοπούς εξυπηρετούν;

Η Ανδριανούπολη πληροφορούμαστε ότι αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό τους και θα ήταν εξαιρετικά εύκολο να αποτραπεί αυτή η παράνομη διακίνησή τους από τις τουρκικές αρχές, που έχουν δείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να το κάνουν. Γιατί λοιπόν διοχετεύονται, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας, καταφεύγουν σε σπίτια μουσουλμάνων στην Κομοτηνή. Δεν φαίνεται δηλαδή τόσο αθώα η κατάσταση και μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε το επόμενο σχέδιο προκλήσεων εκ μέρους του Ερντογάν.

Έτσι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel, η ελληνική αστυνομία και η Frontex, συνέλαβαν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, 40 Τούρκους πολίτες. 

Όσον αφορά στην υπόθεση των αρχικά δύο Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι μετείχαν πιθανώς σε επίλεκτη ομάδα που είχε αποφασιστικό ρόλο στο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 και οι οποίοι πρόσφατα παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές της Ορεστιάδας ζητώντας άσυλο, τίθεται το ερώτημα: «Ποιός ήταν ο ακριβής ρόλος που έπαιξαν σε εκείνες τις δραματικές ημέρες του Ιουλίου του 2016;

Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, μέχρι η Τουρκία να καταθέσει επίσημα αίτημα για την έκδοσή τους. Οι ελληνικές αρχές κρατούν απόρρητη την υπόθεση μέχρι στιγμής.

Οι δύο στρατιώτες βρίσκονται υπό αστυνομική παρακολούθηση και διαμένουν σε μυστική τοποθεσία. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν.

Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε τουρκικό σχέδιο, που σκοπό έχει να προκαλέσει ένταση και αστάθεια στον Έβρο και την Θράκη γενικότερα.

Ξέρουμε από διάφορες πηγές, ότι 40 συνελήφθησαν, υπάρχουν όμως και άλλοι που έχουν περάσει χωρίς να γίνουν αντιληπτοί... 

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και βρισκόμαστε μπροστά σε υβριδικές εν δυνάμει ασύμμετρες απειλές, που τόσο η Στρατιωτική όσο και η Πολιτική Ηγεσία, πρέπει να σχεδιάσουν την αντιμετώπισή τους.

Τα τρελά σενάρια του Δρ. Αθανάσου Δρούγου, είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Ας τα προσέξουν αυτοί που έχουν τις αρμοδιότητες ασφάλειας της Χώρας.

Χρήστος Καλογερόπουλος-Βαλκάνιος 
(Στρατηγικός Αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο) 

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top