0
Τι θα γινόταν αν κυκλοφορούσαν είδη τουαλέτας με την ελληνική σημαία; Και γιατί οι Βρετανοί, για παράδειγμα, δεν έχουν πρόβλημα «πουλώντας» τη σημαία τους πάνω σε ο,τιδήποτε μπορείς να φανταστείς;


Αν είχα λεφτά για πέταμα, διασφαλίσεις για τη σωματική μου ακεραιότητα, γερό στομάχι και πρόσβαση σ΄ έναν σκαμπρόζο επιχειρηματία, κάποιου από αυτά τα γιγαντιαία πολυκαταστήματα που πωλούν τα πάντα για το σπίτι, θα λάνσαρα μια σειρά αξεσουάρ διακοσμημένα με την ελληνική σημαία.



Νίκη Λυμπεράκη

Αν τολμούσα να πάω αυτό το φανταστικό κοινωνικό πείραμα σε κατεύθυνση σχεδόν κατά κυριολεξία αιρετική, θα έβγαζα και μια σειρά με παραστάσεις εκκλησιαστικές. Θα ήταν αξεσουάρ από ‘κείνα που από τη φύση και την αποστολή τους είναι καταδικασμένα να μπαίνουν στα σπίτια μας μόνο για να τα ταπεινώνουμε.

Μα, καπάκι λεκάνης τουαλέτας; Φαντάζεστε την ελληνική σημαία εκεί;

Θα έφτιαχνα χαλάκια εισόδου και πιγκάλ, σκουπιδοτενεκέδες και καλάθια για τα άπλυτα. Ακολούθως θα τα τοποθετούσα- με τιμές ανταγωνιστικές- στα ράφια, ακριβώς δίπλα από τα αντίστοιχα που κοσμούνται από τη βρετανική σημαία. Είναι βέβαιο πως όλοι έχετε δει τουλάχιστον ένα από αυτά τα αντικείμενα. Η σκέψη μού ήρθε βλέποντας ένα πιγκάλ με τη σημαία της Βρετανίας σε πολυκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας. (Με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρήκα κι άλλα, από σαπουνοθήκες και μαξιλάρια μέχρι και χαρτί υγείας).

Θυμήθηκα αμέσως τι είχε γίνει με εκείνο το χαλάκι σε σχήμα σταυρού που έβγαλαν τα ΙΚΕΑ. Θυμήθηκα και την αντίδραση της Εκκλησίας σ΄ εκείνα τα δημοσιεύματα για τα παπούτσια που έχουν σταυρό στις σόλες τους. Θυμήθηκα την ερώτηση του κ. Καμμένου, βουλευτή των ΑΝΕΛ, για τη δήθεν παραποίηση της ελληνικής σημαίας από αλυσίδα σούπερ μάρκετ και τον χαμό που προκάλεσε.



Χαλάκι εισόδου με την αμερικανική σημαία. Όταν κυκλοφόρησε με ελληνική σημαία, έγινε ως και ερώτηση στη Βουλή
Θυμήθηκα μια τραγουδίστρια που φωτογραφήθηκε γυμνή και τυλιγμένη με τη σημαία, αλλά και την κόρη μιας άλλης τραγουδίστριας που ζωγράφισε το γυμνό της σώμα στα χρώματα και το μοτίβο της γαλανόλευκης. Η βρετανική, όπως άλλωστε και η αμερικανική σημαία έχουν αποκτήσει χαρακτήρα αντικειμένου μόδας και design και δεν φαντάζομαι να πιστεύει κανείς πως Bρετανοί κι Aμερικανοί δεν αγαπούν την πατρίδα τους όσο εμείς.

Union Jack και αστερόεσσα είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα στον πλανήτη. Τι το ασεβές σ’ αυτό; Κι έπειτα, η προσβολή, η βλασφημία, ο σεβασμός, η προσήλωση, ο πατριωτισμός είναι έννοιες τόσο μα τόσο σχετικές. Άλλος δεν θέλει να βλέπει τη γαλανόλευκη σε μπλουζάκι τουρίστα στην Πλάκα κι άλλος προσβάλλεται μόλις τη δει τατουάζ πάνω στο προτεταμένο μυώδες μπράτσο χρυσαυγίτη, την ώρα που αναφωνεί με ενθουσιασμό «sieg heil».

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top