0
Στον «αέρα» βρίσκονται 2.090 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης σε όλη τη χώρα λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με τους πυροσβέστες, «παρουσιάζει διάφορα προσχώματα προκειμένου να μην γίνουν οι προσλήψεις».


Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση δεν είχε συμπεριλάβει τους πυροσβέστες στον σχεδιασμό των προσλήψεων, όπως όφειλε εδώ και 2 χρόνια  με αποτέλεσμα στις 10 Φεβρουαρίου, οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο να μην μονιμοποιηθούν, αλλά να κινδυνεύουν και με απόλυση!

Το μεσημέρι της Δευτέρας αντιπροσωπεία των πυροσβεστών θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα, προκειμένου να δουν τι θα συμβεί με το εργασιακό τους μέλλον, ενώ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της Τετάρτης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το 2012 είχαν προσληφθεί για την κάλυψη των αναγκών του πυροσβεστικού  σώματος περισσότεροι από 4.000 άτομα. Οι 2.090 εξ αυτών, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μονιμοποιηθούν καθώς τηρούσαν όλα τα αναγκαία προσώντα, όπως ηλικία, εκπαίδευση και απολυτήριο λυκείου.

Μάλιστα όπως παρουσιάζει έγγραφο του newpost.gr, το πανελλήνιο σωματείο πυροσβεστών πενταετούς υποχέωσης, είχε στείλει επιστολή την 1η Φεβρουαρίου στον Αλέξη  Τσίπρα στην οποία τόνιζε πως,

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή εκ μέρους του Πανελληνίου Σωματείου Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΠΑ.ΣΩ.Π.Π.Υ.) επιθυμώντας να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας αναφορικά με θέματα του εργασιακού μέλλοντός μας.

Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) προσελήφθησαν στο Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) την 10ην Φεβρουαρίου 2012, βάση του νόμου 3938/2011 επί πενταετή θητεία. Ο συγκεκριμένος δε νόμος, ορίζει ότι με τη λήξη της πενταετούς θητείας οι υπάλληλοι οι οποίοι πληρούν τα εξ αυτού οριζόμενα κριτήρια, εντάσσονται στο μόνιμο προσωπικό (περί τα 2200 άτομα), ενώ οι λοιποί συνάδελφοι ανανεώνουν πενταετή σύμβαση στο Π.Σ.

Ακολουθεί ο νόμος 4249/2014, αναφορικά με την αναδιάρθρωση των ένστολων σωμάτων, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων, την πολυπόθητη ομογενοποίηση του Π.Σ. με πιθανή πρόωρη ένταξη των Π.Π.Υ. στο μόνιμο προσωπικό.

Ο αρχικός σκοπός του σωματείου μας ήταν να επιτύχει, ει δυνατόν, πρόωρη ένταξη των Π.Π.Υ. στο μόνιμο προσωπικό. Οι καταβληθείσες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση απεδείχθησαν άκαρπες. Φάνταζε όμως αδιανόητη η πιθανότητα μη τήρησης του νόμου πρόσληψής μας. Αντιθέτως, η σύγχρονη πραγματικότητα, προς διάψευση των προηγούμενων εφησυχασμών, επιβεβαιώνει ότι στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2017, όλα τα αρνητικά σενάρια, ακόμη και όσα φάνταζαν μέχρι πρότινος ασύλληπτα, είναι πιθανά».

Η απάντηση Γεροβασίλη και η μελλοντική δέσμευση

Οι πυροσβέστες απέστειλαν επιστολή και στην αρμόδια υπουργό Διοικητικής  Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη στις  2 Φεβρουαρίου, για το θέμα με την υπουργό να τους απαντά αναφέροντας πως,το θέμα τους προσκρούσει στην συμφωνία της χώρας με τους δανειστές και τον κανόνα 1 πρόσληψη για 5 απολύσεις στο Δημόσιο και πως, «Το υπουργείο μπορεί να προχωρήσει στην ανανέωση της θητείας τους υποβάλλοντας σχετικό αίτημα προς την επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006 και να προβεί στη μονιμοποίησή τους , μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές  συνθήκες της χώρας  βάσει της διαδικασίας που έχει ήδη  πραγματοποιηθεί».

Θέση για το θέμα πήρε και ο  αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη,  Μάξιμος Χαρακόπουλος που συνάντησε εκπροσώπους των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και δήλωσε πως, «Οι καταγγελίες των εκπροσώπων των πυροσβεστών για την ολιγωρία της κυβέρνησης να τους συμπεριλάβει στον διετή προγραμματισμό των επικείμενων προσλήψεων προκαλούν εύλογη απορία, καθώς η μονιμοποίηση των 2.100 περίπου Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης δεν προέκυψε αιφνιδίως χθες, αλλά προβλέπεται σαφώς από νόμο. Θα είναι πρωτόγνωρο η κυβέρνηση να επικαλείται άγνοια νόμου!»

Ακόμη και αυτό  όμως δεν ικανοποιεί τους πυροσβέστες  οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία όπως συνέβη με τους ειδικούς φρουρούς και τους ΕΠ.ΟΠ.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top