Μία απίστευτη φάμπρικα «μαύρου» χρήματος και εκμετάλλευσης του ανθρώπινου δράματος έχει στηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στο δημοτικό κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου.

Του Μιχάλη Τεζάρη

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr, τον χώρο λυμαίνεται μια ομάδα εργαζομένων και ιδιωτών, οι οποίοι θησαυρίζουν, ενώ παράλληλα υπάρχουν και έγγραφες καταγγελίες για κλοπή  χρυσών δοντιών απο νεκρούς και μεγάλων ποσοτήτων καντηλιών τα οποία στην συνέχεια είτε επαναπωλούν, είτε τα δίνουν για «λιώσιμο».

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newpost.gr, στο κοιμητήριο που αριθμεί 1.500 μνήματα, τουλάχιστον οι μισοί συγγενείς των νεκρών, δίνουν μηνιαίως απο 15 έως 50 ευρώ, προκειμένου ιδιώτες καντηλανάφτες να τους ανάβουν τα καντήλια των νεκρών συγγενών τους. Μάλιστα σύμφωνα με σχετική καταγγελία, την οποία έχει στην διάθεσή του το NewPost, που στάλθηκε στις 31 Αυγούστου στην δήμαρχο Μαρία Ανδρούτσου, σημειωνόταν πως, «Πλήθος περιστατικών έκτοτε που καταδεικνύουν την απαράδεκτη νοοτροπία κάποιων εργαζομένων που οικειοποιούνται από κάποια υλικά εκταφής, μέχρι και χρυσές οδονοτοστοιχίες νεκρών, που περισυνέλλεγαν χωρίς καμία ενημέρωση εκατοντάδες καντηλιών και τα οποία βρέθηκαν παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Γαβαλά στοιβαγμένα και κρυμμένα, έχουν με τον πλέον επίσημο τρόπο καταδειχτεί από τον γράφοντα, καθιστώντας τον κυριολεκτικά ανεπιθύμητο σε αυτούς τους εργαζόμενους, που προβάλλουν ως δικαιολογία για τον βίο και την πολιτεία τους εντός του Κοιμητηρίου, το πλέον ελεεινό επιχείρημα: "Αυτά συμβαίνουν παντού".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο επιβεβαίωσε και η δήμαρχος της περιοχής,  ένας υπάλληλος του δήμου διώκεται για την υπόθεση, για ένα ακόμη άτομο υπάρχει ένορκη διοικητική εξέταση σε εξέλιξη, ενώ πληροφορίες θέλουν έναν ακόμη να ελέγχεται. Αξίζει να τονιστεί πως απαγορεύεται οποιαδήποτε κερδοσκοπική δραστηριότητα εντός του κοιμητηρίου.

Σε άλλο σημείο της καταγγελίας, τονίζεται πως, «Σας έχει αναφερθεί κυρία Δήμαρχε περιστατικό κατά το οποίο με ψεύδη και δολιότητα καντηλαναφτισσών, απετράπη από τους οικείους νεκρού που βρισκόταν σε χώρο μεταταφής να προσέλθουν στο Γραφείο για ενημέρωση, και έτσι "παρατάθηκε" ο χρόνος ενταφιασμού στη θέση μεταταφής κατά 12 μήνες, αποφέροντας στις καντηλανάφτισσες αυτές το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 180 ευρώ».

Μιλώντας στο NewPost η κυρία Ανδρούτσου, τόνισε πως, «έχουμε γνώση των συμβάντων και ήδη τα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και στην Δικαιοσύνη οι οποίες και θα βγάλουν τα πορίσματα». Σχετικά με την καταγγελία για τις ιδιότητες καντηλανάφτησες, επεσήμανε πως, «δυστυχώς αυτά συμβαίνουν παντού. Όταν προσπαθούμε να μάθουμε τον ρόλο τους μας λένε πως εκτελούν εντολές των συγγενών των νεκρών και μάλιστα έχουν και σχετικά χαρτιά που το επιβεβαιώνουν».

Η δήμαρχος της περιοχής προσπαθεί να βάλει τάξη στο χώρο του κοιμητηρίου και από την πρώτη στιγμή έχει επιληφθεί του θέματος. Αξίζει να σημειωθεί πως ο επόπτης του νεκροταφείου,  στις 12 Οκτωβρίου υπέβαλλε αίτημα μετακίνησης σε άλλη θέση,  ενώ οι σχετικές καταγγελίες έχουν περιέλθει εις γνώση των εισαγγελικών αρχών.

 
Top