Σε τέσσερα ανέρχονται τα θύματα της θεομηνίας που έπληξε τη χώρα το τελευταίο 24ωρο, καθώς ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας. Πρόκειται για ηλικιωμένο, που παρασύρθηκε και πνίγηκε σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι του.


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν δίχως έλεος και την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, μία γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από πλημμυρισμένο υπόγειο σπιτιού στην περιοχή Πήδημα Μεσσηνίας και μία από υπόγειο διαμέρισμα στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ νεκρός είναι και ένας 80χρονος στο χωριό Θουρία.

Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, που παρέσυραν ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, ενώ περισσότερες από 350 ήταν οι κλήσεις για βοήθεια, που δέχτηκε η Πυροσβεστική.

Στην περιοχή μάλιστα έσπευσαν με ελικόπτερο οι υπουργοί Νίκος Τόσκας και Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν «αυτοψία» στις ζημιές και να λάβουν μέτρα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάστασή τους.

Όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, όλες οι ανά την επικράτεια της χώρας πληγείσες περιοχές τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ στην Στούπα της Μάνης αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα.



Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι με σκούπες στα χέρια προσπαθούν να βγάλουν τις λάσπες μέσα από τα σπίτια τους, ενώ κάνουν έκκληση για βοήθεια.


Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το απόγευμα ξεχείλισε ο Πάμισος και τα νερά έχουν φτάσει μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό της Μεσσήνης.

Εχει διακοπεί η κυκλοφορία από Μεσσήνη προς αεροδρόμιο και οι οδηγοί που κατευθύνονται προος Καλαμάτα, πάνε μέσω Μελιγαλά. Επίσης, η αστυνομία απαγορεύει την κίνηση των οχημάτων από Μεσσήνη προς Πύλο, εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε Βελίκα και Ανάληψη.


Από τις πλημμύρες δεν γλίτωσε ούτε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που έχει κλείσει και ήδη ακυρώθηκε η πτήση εσωτερικού από τη Θεσσαλονίκη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τις επόμενες ημέρες είχαν προγραμματιστεί αφίξεις 7.000 ατόμων που θα έρχονταν στη Μεσσηνία για διακοπές, αλλά κυρίως για συνέδρια.







Καταστροφές από την κακοκαιρία στη Λακωνία

Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στη Λακωνία. Τα έντονα φαινόμενα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Σκάλας, όπου, σύμφωνα με τις Αρχές, έσπασε και ένα φράγμα του Ευρώτα και η γύρω περιοχή μεταβλήθηκε σε λίμνη.

Ένα άτομο που είχε εγκλωβιστεί πάνω σε δέντρο, όπου είχε σκαρφαλώσει, διασώθηκε τελικά από άνδρες της Πυροσβεστικής που πλησίασαν με βάρκες, ενώ στις επιχειρήσεις συμμετέχει και ελικόπτερο, που μετέβη εκεί, έπειτα από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αποκλεισμένα είναι τρία χωριά στον Δήμο Ευρώτα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, πρόκειται για τα χωριά Ταξιάρχες, Έλος και Λεήμονα στον κάμπο του Δήμου Ευρώτα, ενώ μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο και σε αγροτικές καλλιέργειες.

Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι, εκτός από τον ποταμό Ευρώτα, υπερχείλισαν χείμαρροι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία εστιάζονται στην Σκάλα, τον Βλαχιώτη και τη Γλυκόβρυση, όπου υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα, σπίτια, ιατρεία και επιχειρήσεις.

Ακόμη, ένας 75χρονος παρασύρθηκε από τον χείμαρρο μπροστά στα μάτια της γυναίκας του, που δεν μπορούσε να τον βοηθήσει, ενώ κινδύνεψαν πολλά άτομα στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, στο σούπερ μάρκετ LIDL, είχαν εγκλωβιστεί 25 άτομα, με το νερό έξω από το κατάστημα να φτάνει το ένα μέτρο και 80 εκατοστά και στο εσωτερικό τα 50 -γι' αυτό και χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών της Πολιτικής Προστασίας.

Ζημιές ο δρόμος Σκάλας-Βλαχιώτη και η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριο και με δυσχέρεια, ενώ αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στον δρόμο προς Καστάνια-Παναγία Γιάτρισσα.

Μία αγνοούμενη στη Μηχανιώνα

Εν τω μεταξύ, μία γυναίκα αγνοείται στον Δήμο Θερμαϊκού, περιοχή που επλήγη επίσης από σφοδρή βροχόπτωση. Όπως έγινε γνωστό, ο σύζυγός της ενημέρωσε τηλεφωνικά το πρωί το Α.Τ. Μηχανιώνας ότι αγνοείται η τύχη της. Κατά τον ίδιο, τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν χθες το βράδυ, όταν η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της.

Ο ίδιος φαίνεται να την συμβούλευσε να σταθμεύσει το όχημα και να το εγκαταλείψει. Έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επικοινωνία μαζί της. Γύρω στις 5 τα ξημερώματα βρέθηκε το αυτοκίνητο, αλλά η γυναίκα δεν βρισκόταν στο εσωτερικό του.

Για «βιβλική καταστροφή» από την κακοκαιρία στον Δήμο Θερμαϊκού έκανε λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δέντρα σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Μηχανιώνα.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού, η Πυροσβεστική δέχθηκε 1.000 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας.

Γκρέιντερ έσωσε τελευταία στιγμή επιβάτες λεωφορείου του ΟΑΣΘ από τα νερά

Στιγμές αγωνίας έζησαν επιβάτες αστικού λεωφορείου του ΟΑΣΘ στα Κουφάλια, λόγω των πλημμυρών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με το e-koufalia.gr, όταν το λεωφορείο του ΟΑΣΘ βγήκε, λίγο πριν τις 11 το πρωί, από τα Κουφάλια με κατεύθυνση προς Χαλκηδόνα, βρέθηκε στη μέση μιας «λίμνης» που είχε σχηματιστεί από την πολύωρη και έντονη βροχή.

Αποτέλεσμα ήταν οι επιβάτες έντρομοι να ανέβουν μέχρι και στην οροφή του λεωφορείου, προκειμένου από εκεί να τους απεγκλωβίσουν μηχανήματα του Δήμου.


Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις επιχειρήσεις που οι άνδρες της έφεραν εις πέρας, διασώθηκαν 24 άτομα από τον νομό Θεσσαλονίκης, 29 από τον νομό Λακωνίας και άλλα 21 από τον νομό Μεσσηνίας.

 
Top