Ένα νέο κύκλο θερμών επεισοδίων που αναμένεται το επόμενο διάστημα να κλιμακωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες βλέπουν οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας πίσω από τα ολονύκτια επεισόδια στα Εξάρχεια και τον ξυλοδαρμό του διοικητή Τροχαίας
Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας.



Η έναρξη του νέου κύκλου ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο με επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων και την εκτόξευση δεκάδων βομβών μολότοφ εναντίων των αστυνομικών δυνάμεων, συνεχίστηκε στην πορεία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε με τα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο και τα στενά των Εξαρχείων.

«Τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται έντονες διεργασίες και ζυμώσεις στην περιοχή των Εξαρχείων, στρατολόγηση ακόμη και νεαρών προσφύγων και μεταναστών από αντιεξουσιαστικές ομάδες και εκτιμούμε ότι μπαίνουμε σε μια «θερμή» περίοδο που θα κορυφωθεί προς τα τέλη του χρόνου» τονίζει στο protothema.gr αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει «Ο ξυλοδαρμός ενός αξιωματικού της Τροχαίας που ελάμβανε μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας σε μια πορεία αλληλεγγύης, είναι ενδεικτικό των διαθέσεων συγκεκριμένων ομάδων κουκουλοφόρων».

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας στα προπύλαια. Ομάδες αντιεξουσιαστών και άλλων οργανώσεων συγκεντρώθηκαν γύρω στις 6 και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για την εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη στέγης προσφύγων και μεταναστών στην οδό Νοταρά στα Εξάρχεια και παράλληλα να εκφράσουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η πρώτη ένταση σημειώθηκε στην πλατεία Κοτζιά όταν πέταξαν κόκκινες μπογιές στο κτήριο του δημαρχείου αλλά και σε κτήριο της Aκαδημίας στα προπύλαια. Μετά το τέλος της πορείας και ενώ ομάδες αντιεξουσιαστών κινούνταν προς τα Εξάρχεια εντόπισαν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη το διοικητή Τροχαίας Αθηνών αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Διαμαντόπουλο ο οποίος ήταν επικεφαλής των κυκλοφοριακών μέτρων, του επιτέθηκαν και άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές.

Μέχρι να επέμβουν οι δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο οι αντιεξουσιαστές είχαν προλάβει να απομακρυνθούν και να αφήσουν αιμόφυρτό τον αξιωματικό ο οποίος μετεφέρθη στο 401 για τις πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια ομάδες κουκουλοφορων κινήθηκαν προς το Πολυτεχνείο και την οδό Πατησίων όπου έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και άρχισαν να πετούν πετρες και μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ που έφτασαν στην περιοχή.

Οι αστυνομικοί τηρούσαν διακριτική στάση χωρίς να προκαλούν ενώ η κυκλοφορία στα δύο ρεύματα της Πατησίων είχε διακοπεί για πολύ ώρα.

Η κατάσταση του διοικητή της Τροχαίας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της Τροχαίας Αθηνών Γιώργος Διαματόπουλος υπέστη ελαφρά διάσειση και έει εκδορές και μώλωπες. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αναμένεται να λάβει εξιτήριο από το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο το πρωί της Τετάρτης.

ΠΗΓΗ
 
Top