Σε βίαια πτωχοποίηση και σε τεράστια απώλεια της αξίας της αγροτικής τους περιουσίας οδηγούνται εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον νόμο είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν προς όφελος τους τα περιουσιακά τους στοιχεία.



Γράφει ο: Βασίλης Κατσαρός

Με τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στη Βουλή απαγορεύεται ουσιαστικά κάθε οικοδομική, οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε αγροτικές περιοχές εκτός οικισμών. Δηλαδή χιλιάδες πολίτες και κυρίως αγρότες που αξιοποιώντας το ως σήμερα νομικό πλαίσιο θα μπορούσαν να οικοδομήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις ή να πωλήσουν ένα κτήμα τους που βρίσκεται σε περίοπτη θέση – πχ σε νησί κοντά στη θάλασσα – σε ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές με την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας , μπορεί να χάσουν μέχρι και το 95% της αξίας της περιουσίας τους ( Παράδειγμα έκταση τεσσάρων στρεμμάτων στην Κέρκυρα που πρόσφατα πωλήθηκε σε ελβετό τραπεζίτη αντί 200.000 ευρώ αν ισχύσει η τροπολογία θα αποτιμηθεί με βάση τους πίνακες του υπουργείου Γεωργίας 10.000 ευρώ )

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κάλλιστα να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, εφόσον συγκεκριμένα τα ακίνητα “βλέπουν” σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο.

Όμως με τροπολογία του ΥΠΕΚΑ, που κατατέθηκε σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο που αφορά στους ενεργειακούς επιθεωρητές επέρχεται πλήρης ανατροπή. Δηλαδή, στα εν λόγω οικόπεδα δεν επιτρέπεται καμία οικοδόμηση, είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για επιχείρηση, ακόμα και για …καντίνα. Πρόκειται δηλαδή, για την μετατροπή χιλιάδων οικοπέδων σε απλά… χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες τους! Ιδιοκτήτες που είναι αντιμέτωποι πια με οικονομική καταστροφή, αφού ούτε να χτίσουν μπορούν, ούτε να πουλήσουν ως οικόπεδα τα ακίνητά τους, ούτε να τα αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε οικονομικό-επιχειρηματικό τρόπο.

Για να επανέλθουμε στο παράδειγμα της Κέρκυρας – όπως και άλλων τουριστικών περιοχών της χώρας μας – ένας αγρότης που διαθέτει ένα μικρό οικοπεδάκι στις παρυφές ενός οικισμού και υπολόγιζε ότι με αυτό μπορούσε να …προικίσει την κόρη του, βλέπει τώρα ότι το οικόπεδο αυτό δεν αξίζει παρά μερικές εκατοντάδες ευρώ . Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Έλληνες αγρότες που διαθέτουν περιουσία και κάτω υπό ειδικές συνθήκες μπορούσαν να οικοδομήσουν σε αυτή, ή να αναπτύξουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα, πλέον χάνουν αυτό το δικαίωμα και η περιουσία τους μετατρέπεται σε απλή αγροτική γη χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της.

Από την άλλη πλευρά ακατανόητη θεωρείται η τροπολογία και από συμβολαιογράφους που ασχολούνται με αγοραπωλησίες οικοπέδων αφού η συγκεκριμένη δραστηριότητα από την οποία το ελληνικό δημόσιο εισπράττει ετησίως εκατομμύρια ευρώ ως φόρο υπεραξίας ουσιαστικά «παγώνει», τα αντίστοιχα έσοδα του ελληνικού δημοσίου θα μειωθούν δραματικά.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα πλευρά που τείνει να προσδώσει στην όλη υπόθεση διαστάσεις σκανδάλου: Ο βασικός στόχος της τροπολογίας είναι η Τράπεζα Πειραιώς στην οποία όπως είναι γνωστό έχει περιέλθει όλη η περιουσία της Αγροτικής Τραπέζης μετά την εξαγορά της. Στην Πειραιώς έχουν περιέλθει και τα υγιή περιουσιακά στοιχεία της ΑΤΕ, που αύξησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξία του χαρτοφυλακίου της.

Με την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας του κ. Τσιρώνη, η αξία του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς υποβαθμίζεται, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη ελληνική Τράπεζα να είναι πλέον ευάλωτη σε οποιαδήποτε επιθετική εξαγορά. Υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης ικανά να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης , για την λεηλασία της αγροτικής γης από τα Κοράκια των αγορών δηλαδή τον κ Πόλσον και τα επιθετικά funds των αγορών;

 
Top