Πως το έλεγαν οι Λατίνοι; «Verba volant, scripta manent», δηλαδή «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν«! Θα είχε λοιπόν ενδιαφέρον να ανασύρουμε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τα γραπτά των ρεπόρτερ του Ολυμπιακού τα χρόνια της πράσινης ευδαιμονίας στην Ευρώπη.


Δεν θα πάω στο μακρινό 1971 και την παρουσία των «πράσινων» στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ κόντρα στον μεγάλο Άγιαξ, γιατί τότε ήταν διαφορετικά πολλά πράγματα. Τότε υπήρχαν ακόμη και πανό οπαδών του Ολυμπιακού υπέρ της ελληνικής ομάδας του Φέρεντς Πούσκας!

Θα πάω όμως στο 1996 τότε που το «τριφύλλι» του Χουάν Ρότσα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και πάλι κόντρα στον Αίαντα, αλλά και αργότερα την μαγική τριετία 2000-2003, όπου ο Παναθηναϊκός του Αναστασιάδη, του Κυράστα, του Μαρκαριάν, του Σάντος και ξανά του Μαρκαριάν έκαναν ξεχωριστές πορείες στην Ευρώπη. Μεγάλα «διπλά», έφτασαν δύο φορές στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του Κύπελλου UEFA και γενικά ήταν μια ομάδα διαμάντι για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Άλλωστε εκείνη η ομάδα ήταν η ραχοκοκαλιά της Εθνικής που σήκωσε το Euro το 2004 (Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Γκούμας, Μπασινάς, Καραγκούνης) και για μία δεκαετία ήταν στις κορυφαίες του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού χάρτη!

Τότε, διότι «Verba volant, scripta manent», η επικοινωνιακή πολιτική του Ολυμπιακού ήταν ευθυγραμμισμένη με τη ρήση «πορείες κάνει το… ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ», θέλοντας να υποβαθμίσουν τις πορείες του Παναθηναϊκού. Τα ξεχάσαμε;

Εννοείται ότι ενδόμυχα όλοι οι Ολυμπιακοί ζήλευαν το ευρωπαϊκό κουστούμι του Παναθηναϊκού και πανηγύριζαν σε κάθε αποκλεισμό των «πράσινων». Άλλωστε ήταν τα χρόνια όπου οι «ερυθρόλευκοι» μάζευαν εφτάρες και πεντάρες στην Ευρώπη και έδιναν χαρά σε όλες τις πρωτάρες (Μόλντε, Χέρενφεν).

Δώδεκα χρόνια μετά στον Ολυμπιακό καμαρώνουν για τις… πορείες που χλεύαζαν κάποτε και μετρούν τα «διπλά», λες και είναι πολύτιμα διαμάντια, μήπως και καταφέρουν και ξεπεράσουν τον Παναθηναϊκό.

«Verba volant, scripta manent»…

Μήπως έχω άδικο;

Η διαφορά εκείνου του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού είναι μια σειρά από γεγονότα.

Ο Παναθηναϊκός ήταν μια ομάδα σκληραγωγημένη από την παράγκα που ζούσε και βασίλευε στο ελληνικό Πρωτάθλημα και όλες οι πορείες είχαν ως αφετηρία τα προκριματικά. Δια πυρός και σιδήρου…

Ο Παναθηναϊκός ποτέ δεν βρήκε τον δρόμο του στρωμένο με ροδοπέταλα, πάντα έπρεπε να παλεύει και να κερδίζει έστω και μισή ίντσα στην ευρωπαϊκή του διαδρομή.

Ο Παναθηναϊκός ήταν αιμοδότης του ελληνικού ποδοσφαίρου και της Εθνικής.

Ο Ολυμπιακός συμπτωματικά ή όχι συνέπεσε με την πλήρη απαξίωση της Εθνικής, έχοντας μόλις έναν διεθνή ποδοσφαιριστή!

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που είναι καλομαθημένη στα μπόνους του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού είναι απ” ευθείας στους ομίλους, καταφέρνοντας να είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου στα σαλόνια της Ευρώπης, κερδίζοντας με τον τρόπο που ξέρει (μόνο) αυτός τα εγχώρια Πρωταθλήματα!

Τέλος ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των προκριματικών, αφού εδώ και μια εξαετία δημιούργηθηκε το γκρουπ των Πρωταθλητών και των δευτεραθλητών, με αποτέλεσμα ο 2ος της Ελλάδας να χρειάζεται να περάσει από συμπληγάδες πέτρες (Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία) για να φτάσει στους ομίλους!

Είναι ενδεικτικό ότι ουδείς 2ος δεν κατάφερε από τότε να προκριθεί… Ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο ΠΑΟΚ.

Έτσι η οικονομική ψαλίδα του καλομαθημένου Πρωταθλητή με τους υπόλοιπους, χρόνο με το χρόνο άνοιγε, με αποτέλεσμα την εικόνα των τελευταίων χρόνων!

Όμως εκτός από τη λατινική φράση, «Verba volant, scripta manent», υπάρχει και μία ελληνική: «Η ζωή κύκλους κάνει…».

 Το συλλεκτικό βίντεο από την πορεία του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ, με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να χειροκροτούν την ομάδα του Πούσκας. Πραγματικά συλλεκτικό…

 
Top