Το τηλεσκόπιο James Webb της NASA, κατέγραψε ένα εκθαμβωτικό σόου φωτός από τη Μαύρη Τρύπα του Γαλαξία μας.
Απρόβλεπτες εκρήξεις φωτός πάλλονται από τα συντρίμμια που περιβάλλουν τον Τοξότη Α*, προσφέροντας νέες πληροφορίες για τη μυστηριώδη συμπεριφορά του πιο ογκώδους αντικειμένου του Γαλαξία μας.
Η υπερμεγέθης Μαύρη Τρύπα στην «καρδιά» του Γαλαξία μας, που ονομάζεται Τοξότης Α*, είναι πιο δυναμική από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέες παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST) της NASA.
Το υπέρυθρο παρατηρητήριο κατέγραψε ένα ασταμάτητο σόου φωτός με τρεμοπαίγματα και δραματικές εκλάμψεις από το αέριο και τη σκόνη που αιχμαλωτίζονται από την τεράστια βαρύτητα της μαύρης τρύπας.
«Πάντα αναβλύζει από δραστηριότητα και δεν φαίνεται ποτέ να φτάνει σε σταθερή κατάσταση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Farhad Yusef-Zadeh, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Northwestern και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters.
Είναι από καιρό γνωστός για την ενεργητική του δραστηριότητα, αλλά οι μοναδικές δυνατότητες του JWST επέτρεψαν στους επιστήμονες να τον παρατηρήσουν με πρωτοφανή λεπτομέρεια.
Η κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (NIRCam) του τηλεσκοπίου παρακολούθησε τη μαύρη τρύπα για συνολικά 48 ώρες κατά τη διάρκεια ενός έτους, παρατηρώντας πέντε έως έξι μεγάλες εκλάμψεις ανά ημέρα με μικρότερες επιμέρους εκλάμψεις ενδιάμεσα.
Τα δεδομένα από αυτές τις νέες, εκτεταμένες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η συμπεριφορά της μαύρης τρύπας είναι εξαιρετικά μεταβλητή.
Οι εκλάμψεις φαίνεται να συμβαίνουν τυχαία, χωρίς προβλέψιμο μοτίβο, και το μέγεθος των εκλάμψεων κυμαίνεται από μικρές αναλαμπές έως τεράστιες εκρήξεις. Ορισμένες από τις πιο αμυδρές λάμψεις διαρκούν για μήνες.
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι αυτές οι διακυμάνσεις προκαλούνται από διαταραχές εντός του δίσκου προσαύξησης, όπου καυτό, ηλεκτρικά φορτισμένο αέριο (γνωστό ως πλάσμα), συμπιέζεται και απελευθερώνει εκρήξεις ακτινοβολίας.
Οι λαμπρότερες εκρήξεις μπορεί να προκαλούνται από τη σύγκρουση μαγνητικών πεδίων, σύμφωνα με τη δήλωση, η οποία στέλνει ταχέως κινούμενα σωματίδια να διατρέχουν το σύμπαν με σχεδόν την ταχύτητα του φωτός.
Εκτός από τις εκλάμψεις, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης μια απροσδόκητη καθυστέρηση μεταξύ των αλλαγών στη φωτεινότητα κατά την παρατήρηση σε δύο διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός.
Αυτή η καθυστέρηση, που διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως 40 δευτερόλεπτα, προσφέρει σημαντικές ενδείξεις για το τι συμβαίνει κοντά στη μαύρη τρύπα.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.