0
Χθες, Τρίτη 2 Απριλίου 2024, κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής η πώληση πυρομαχικών του ελληνικού στρατού στην Τσεχία.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της σύμβασης, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά.

Η πώληση αφορά την πώληση βλημάτων για πυροβόλα και άρματα μάχης με διαμετρήματα των 40, 73, 90, 105, 155 χλστ και φυσσίγια 7,62mm με κόστος 174 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Τσεχίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι καταψήφισε τη συγκεκριμένη πώληση, καθώς είναι αντίθετος με την αποστολή εξοπλισμών στην Ουκρανία, «η οποία είναι ο τελικός παραλήπτης των πυρομαχικών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ξεκάθαρες θέσεις όσον αφορά την άμυνά μας, θέσεις στις οποίες παραμένει σταθερός», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωση της, προσθέτοντας ότι «ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ψήφισε υπέρ της πώλησης πυρομαχικών στην Τσεχία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καθώς τα πυρομαχικά αυτά θα έχουν ως τελικό προορισμό την Ουκρανία».

Σημειώνει ότι «ως αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε καταδικάσει απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας, όμως συγχρόνως έχουμε εκφράσει την αντίρρησή  μας στην ενίσχυσή της με οπλικά συστήματα, ειδικά από την Ελλάδα».

Η Τσεχία έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία με στόχο την αγορά 800.000 βλημάτων πυροβολικού που προορίζονται για την Ουκρανία, με δεκάδες χώρες να έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι αντιθέτως ψήφισε υπέρ της προμήθειας ελικοπτέρων, «καθότι παραμένει συνεπής στη δυνατότητα ενίσχυσης της εθνικής μας άμυνας». Χθες κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή η αγορά 35 μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk από τις ΗΠΑ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top