0
Στα «δίχτυα» της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έπεσε εγκληματική οργάνωση, από τη Σερβία, τα μέλη της οποίας διέπραξαν συνολικά 4 ανθρωποκτονίες το 2020, στη Βάρη Αττικής και στην Κέρκυρα.

Η πρώτη ανθρωποκτονία διαπράχθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 στη Βάρη, όταν τέσσερις δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, εισήλθαν σε κατάστημα εστίασης και πυροβόλησαν επανειλημμένα τραυματίζοντας θανάσιμα δύο υπηκόους Μαυροβουνίου, την ώρα που γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους, τραυματίζοντας ελαφρά και συγγενικό πρόσωπο του ενός θύματος. Από το σημείο περισυλλέχθηκαν 24 κάλυκες και ένα φυσίγγιο.

Η δεύτερη τελέστηκε στις 23 Ιουλίου 2020, όταν δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σερβίας, βρέθηκαν νεκροί, με πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο σε όλο τους το σώμα, εντός οχήματος σε αυλή κατοικίας στην Κέρκυρα. Κατά την αυτοψία περισυλλέχθηκαν 32 κάλυκες, 7 βολίδες και 2 μεταλλικά θραύσματα.

Τα τέσσερα θύματα ήταν ηγετικά και υποβοηθητικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με έδρα περιοχή του Μαυροβουνίου, όπου δραστηριοποιούταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως, ενώ διώκονταν διεθνώς με ερυθρές αγγελίες – οι τρεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κι ο ένας για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Ωστόσο, το 2014 η εν λόγω εγκληματική οργάνωση διασπάστηκε σε δύο επιμέρους και πλέον αντίπαλες οργανώσεις, όταν απώλεσαν 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία. Τα τέσσερα θύματα, προκειμένου να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση, κατέφυγαν στην Ελλάδα, όπου διέμεναν, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας, σε περιοχές της Αττικής, τουλάχιστον από το 2019.

Η εχθρική προς τα θύματα οργάνωση συνενώθηκε με άλλες δύο από τις πλέον ισχυρές οργανώσεις των Δυτικών Βαλκανίων, αποστέλλοντας σταδιακά στη χώρα μας άτομα προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματα και να τα σκοτώσουν.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., χαρακτηριστικό της μεγάλης σημασίας αυτής της υπόθεσης είναι ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την εξιχνίασή της, με ελληνική πρωτοβουλία δημιουργήθηκε Κοινή Ομάδα Έρευνας, με τη Europol και τις Αρχές Σερβίας, Γαλλίας, Βελγίου και Ολλανδίας, με κωδική ονομασία «Ithaca», ενώ χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές – ψηφιακές έρευνες μεγάλης έκτασης και όγκου.

Αποτέλεσμα των ερευνών της ΥΔΕΖΙ ήταν η ταυτοποίηση κάθε μέλους της εγκληματικής οργάνωσης που συμμετείχε στις ανθρωποκτονίες που τελέστηκαν στη χώρα μας, τόσο των φυσικών αυτουργών και των συνεργών τους, όσο και των διευθυντικών μελών της οργάνωσης που αποφάσισαν την πραγματοποίηση των ανθρωποκτονιών.

Συνολικά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα καταστήματα κράτησης της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκαν 8 μέλη των οργανώσεων ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, 8 μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από 4 σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας και 23 μέλη ως συνεργοί τους.

Από τις έρευνες στη χώρα μας, συνελήφθη ένας αλλοδαπός – συνεργός στις ανθρωποκτονίες, ο οποίος, όπως προέκυψε, ανέλαβε τη φύλαξη των όπλων και του εξοπλισμού της πρώτης ανθρωποκτονίας στη Βάρη, τη μεταφορά τους στην Κέρκυρα για την τέλεση της δεύτερης ανθρωποκτονίας, και τη μεταφορά των φυσικών αυτουργών αυτής σε περιοχή της Χαλκιδικής, όπου διέμειναν μέχρι να διαφύγουν στο εξωτερικό. Εντοπίστηκε και συνελήφθη βραδινές ώρες της Τρίτης, σε περιοχή της Αθήνας, ενώ από τις έρευνες στην κατοικία του βρέθηκε ένα πιστόλι, γεμιστήρες και 40 φυσίγγια.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 1/3 η ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη της οργάνωσης για συμβόλαιο θανάτου που εκτελέστηκε στη Βάρη πήραν 2 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Φώτιο Ντουίτση, που έκανε νωρίτερα σχετικές ανακοινώσεις, όταν οι δύο δολοφονηθέντες στη Βάρη είχαν εντοπιστεί προγενέστερα  εντός μεγάλου εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Αττικής, το οποίο δέχεται  χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, οι δράστες είχαν σκοπό να σκοτώσουν μέσα εκεί τα θύματά τους, ωστόσο καθυστέρησε να φθάσει στο σημείο ο οπλισμός τους.

Στην πράξη, για να πετύχουν τον σκοπό τους, τα μέλη της σέρβικης αυτής μαφίας, λειτουργούσαν με σαφή ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα:

Μέρος αυτών είχε αναλάβει τον εντοπισμό και την επιτήρηση των θυμάτων, την ενοικίαση κατοικιών σε κατάλληλες περιοχές, την ενοικίαση και προμήθεια οχημάτων και την προμήθεια και αποθήκευση όπλων και εξοπλισμού ενώ άλλα άτομα είχαν ρόλο «εκτελεστών», αναλαμβάνοντας την τέλεση των ανθρωποκτονιών.

Μόλις εντοπίστηκαν οι στόχοι τους στην Ελλάδα, τα μέλη της οργάνωσης οργανώθηκαν άμεσα και εισήλθαν στο εσωτερικό της χώρας, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και κινούμενοι μέσω μονοπατιών διακινητών μεταναστών.

Τα μέλη είχαν ήδη προμηθευτεί από τα ηγετικά στελέχη μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν τόσο στις προπαρασκευαστικές ενέργειες όσο και για τη διαφυγή τους.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησης των ατόμων, και ιδιαίτερα των ηγετικών μελών, οι πληροφορίες μεταφέρονταν μέσω πολλών ατόμων, ενώ χρησιμοποιούνταν και ειδικά μέσα και τεχνικές κάλυψης (μάσκες, περούκες, γάντια, στολές δυτών, καθαρισμός των καταλυμάτων με χημικά και καύση των οχημάτων).

Ενδεικτικό της επαγγελματικής δομής και του τρόπου που λειτουργούσαν, ήταν η ευκολία στην εύρεση και μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού και η μεγάλη ρευστότητα των χρημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την υπόθεση της Βάρης απαιτήθηκε χρηματικό ποσό ύψους 2.000.000 ευρώ.

Η δικογραφία για την υπόθεση υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ ο συλληφθείς παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top