0
Με λύπη μου, διαπίστωσα ότι το ΣτΕ έκρινε ότι «αρκούν ειλικρινείς, ιδεολογικοί λόγοι χωρίς ένταξη σε ορισμένο σχήμα ή διενέργεια πράξεων για να μην υπηρετήσει κάθε Έλληνας πολίτης ένοπλη ή γενικά στρατιωτική υπηρεσία», ενώ θεωρεί ότι δεν είναι αντισυνταγματικό οι αντιρρησίες συνείδησης να υποβάλλονται με νόμο σε αντίστοιχη προς την αντίρρηση «εναλλακτική θητεία». 

Και όλα αυτά από μορφωμένους ανθρώπους σε μια περίοδο αναθεωρητισμού συνόρων, ενεργειακής κρίσης και λαθρομετανάστευσης.

Αλήθεια αναρωτήθηκε ποτέ ο κύριος Πρωθυπουργός και οι όλοι αυτοί οι υψηλά αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, πως είναι δυνατόν να μεταβούμε από το, ἤ τάν ἤ ἐπί τᾶς και κυρίως από το οπλίτης - πολίτης, στην κατάργηση της θητείας; Αναρωτήθηκε ποτέ ο απερχόμενος ΑΓΕΕΘΑ τι στρατό θα παραδώσει στον αντικαταστάτη του; Κοιμούνται άραγε όλοι αυτοί οι αντιστράτηγοι ήσυχοι το βράδυ γνωρίζοντας ότι με δική τους υπογραφή αποστρατιωτικοποιούν τα νησιά; Αναρωτήθηκαν τι θα γίνει εάν χάσουμε Εθνικό Έδαφος; Και ποιόν συμβουλεύτηκαν οι κύριοι του ΣτΕ πριν λάβουν αυτή την ανεκδιήγητη απόφαση, η οποία αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του στρατεύματος.

Πριν όμως συνεχίσω την ανάλυση μου σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, θα σας πω ότι η θητεία στην Ελλάδα είναι εθελοντική τα τελευταία 20 χρόνια. Απλά δεν το λέγαμε φανερά. Όποιος δεν ήθελε να υπηρετήσει μπορούσε να βρει χιλιάδες παραθυράκια και πόρτες, για να αποφύγει την στράτευση. Πολλοί αριστερών κυρίως απόψεων θα υποστηρίξουν την άποψη του Κυρίου Πρωθυπουργού και του Κυρίου Κασσελάκη, ο οποίος μάλιστα πρότεινε την ολική κατάργηση της. Ενώ θα ισχυρισθούνε ότι ο στρατός πρέπει να γίνει επαγγελματικός. 

Σε όλους αυτούς που δεν έχουν ιδέα για το τι είναι ο στρατός, θα τους ρωτήσω πόσα χρήματα θα δώσουν σε έναν νέο για να καταταγεί στον στρατό; Πιστεύουν αλήθεια ότι με 900 ευρώ τον μήνα θα βρουν πολλούς να καταταγούν; Ή μήπως σκοπεύουν να προσλάβουν και για αυτή την δουλειά, νομιμοποιημένους λαθρομετανάστες; Ποιο θα είναι το επίπεδο αυτών που θα καταταγούν; Θα μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να χειριστούν με επιτυχία μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ψηφιακούς ασυρμάτους; Μα θα μειώσουμε και τον αριθμό των Μονάδων, θα απαντήσουν με αλαζονεία ανθρώπων που νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα. Τι να τις κάνουμε τόσες Μονάδες θα πουν. Και εδώ θα πέσουν στην παγίδα και άνθρωποι που ξέρουν από στρατό. Ξεχνώντας ότι πρώτον η Ελλάδα έχει πολλά χιλιόμετρα σύνορα. Δεύτερον ότι έχει πάρα πολλά νησιά, που το καθένα από αυτά πρέπει να μπορεί να λειτουργεί μόνο του και ανεξάρτητα από τον κορμό της ηπειρωτικής χώρας. Και τέλος ξεχνάνε ότι ακόμα και για τους ποιο ισχυρούς στρατούς του κόσμου η εφεδρεία αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την ευνοϊκή εξέλιξη των επιχειρήσεων. 

Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι  δεν καταργούμε την θητεία. Απλά δίνουμε το δικαίωμα σε όποιους πολίτες δεν επιθυμούν για ιδεολογικούς λόγους, να μην υπηρετήσουν στον στρατό, αλλά να κάνουν ενναλακτική θητεία. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πρώτό σχολιάσω για αυτό το επιχείρημα. Δυστυχώς για εμάς, η μοναδική προσφορά προς την πατρίδα είναι η ένοπλη θητεία. Όλα τα άλλα έχουν σκοπό το προσωπικό κέρδος. Αναντίρρητα, ένας επιχειρηματίας προσφέρει στην χώρα με το να δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Εξάλλου η αμυντική ισχύ μιας χώρας είναι συνισταμένη τεσσάρων παραγόντων. Πρώτος παράγοντας είναι η εδαφική η έκταση, δεύτερος είναι ο πληθυσμός της χώρας, τρίτος είναι η οικονομία της χώρας και τέλος είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. 

Όμως δεν μπορούμε όμως να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους με χρήματα. Αυτό που θέλω να πω είναι πως, ο Διοικητής της Μονάδας θα χρειαστεί οπλίτες για να επανδρώσει την αμυντική τοποθεσία. Δεν μπορεί να πάρει ένα πακέτο χαρτονομίσματα και να του αναθέσει αποστολή. Θα μου πείτε, ναι αλλά μπορεί να αγοράσει όπλα και πυρομαχικά. Θα  συμφωνήσω απόλυτα. Με την διαφορά ότι τα όπλα και πάλι χρειάζονται ανθρώπους να τα υπηρετήσουν. Επιπλέον αυτός ο νόμος, θα δώσει το κίνητρο σε πολλούς νέους να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να στρατευθούν. Αφού θα κάνει την διαδικασία τόσο εύκολη για όλους. Γιατί λοιπόν κάποιος να υπομείνει τόσο πολλά; Να στερηθεί τόσα πολλά και να απομακρυνθεί από το οικείο του περιβάλλον; Ποιο θα είναι το δικό του όφελος; Και μάλιστα σε ένα κράτος όπου η πλειοψηφία των νέων δεν γνωρίζει τον Μίκη Ζέζα αλλά γνωρίζει τον αντετοκουμπο. Προσοχή, δεν κατηγορώ τους νέους που δεν γνωρίζουν. Την υπουργό παιδείας κατηγορώ. 

Τέλος κάποιοι άλλοι θα πουν ότι οι τούρκοι είναι φίλοι μας. Και ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού θα επιτύχουμε την ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη. Θα χρειαζόταν βιβλίο ολόκληρο για να εξηγήσω γιατί είναι λάθος αυτή η στρατηγική και γιατί δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους τούρκους. Θα καλέσω όμως αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις να ζητήσουν από την τουρκία σαν ένδειξη καλής θέλησης να καταργήσει την Στρατιά του Αιγαίου και να απομακρύνει τις δυνάμεις της από την ανατολική Θράκη. Αν το κάνει αυτό, τότε θα παραδεχτώ ότι έκανα λάθος, κρατώντας πάλι μερικές επιφυλάξεις. 

Τώρα θα έρθω στην ουσία του θέματος και θα απαντήσω γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει επαγγελματικό στρατό. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο βρίσκουμε τα χρήματα να πληρώσουμε 2500 ευρώ τον μήνα σε όσους καταταγούν. Έτσι θα έχουμε την δυνατότητα όχι μόνο να συμπληρώσουμε όλες τις Μονάδες μας, αλλά και να απορρίψουμε ανθρώπους που δεν έχουν τις πνευματικές ή σωματικές ικανότητες να ανταποκριθούν στο βίαιο περιβάλλον του πολέμου. Για πόσα χρόνια θα τους κρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην υπηρεσία; Για 5 χρόνια; Για δέκα χρόνια; Η μέχρι την συνταξιοδότηση τους; Η αλήθεια είναι ότι μπορεί κάποιος στα 60 του χρόνια να κάνει τον καθηγητή του πανεπιστημίου ή τον ιατρό σε ένα νοσοκομείο, μπορεί ακόμα να κάνει και τον Στρατηγό. Δεν μπορεί όμως με τίποτα να κάνει τον οδηγό άρματος ή τον πυροβολητή. Για αυτό άλλωστε τον λόγο οι περισσότεροι στρατοί του κόσμου κρατάνε αυτούς τους ανθρώπους το πολύ πέντε χρόνια και μετά τους αποστρατεύουν. 

Και αυτό γιατί ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών μιας Μονάδας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 έτη. Με μεγαλύτερο τον Διοικητή ο οποίος δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 40 ετών. Τι κάνουν όμως αυτοί, που δεν μπορεί να το κάνει η Ελλάδα; Κατά την διάρκεια που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, φροντίζουν να τους εκπαιδεύσουν και να τους δώσουν δεξιότητες και ικανότητες με τις οποίες να μπορούν να βρουν δουλεία στον ιδιωτικό τομέα. Οι οικονομίες τους είναι τόσο ανεπτυγμένες που όχι μόνο ευνοούν αυτή την μετάβαση αλλά και την επιδιώκουν. Επιπλέον ο στρατός των ΗΠΑ χρηματοδοτεί την φοίτηση αυτών των ανθρώπων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ας μας πει λοιπόν ο κύριος Κασσελάκης τι από όλα αυτά μπορεί να κάνει η χώρα μας. Και πώς θα τα οργανώσει όλα αυτά, πριν να προβεί στην κατάργηση της θητείας, με μοναδικό στόχο την άγρα ψήφων. Πόσο επικίνδυνες είναι όμως όλες αυτές οι απερίσκεπτες αποφάσεις των ανθρώπων της εξουσίας;

Ο λόγος που το 1453 η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια του Μωάμεθ, δεν ήταν ασφαλώς η κερκόπορτα που έμεινε ανοιχτή. Ούτε η φοβερή στρατιωτική διάνοια του Μωάμεθ. Ούτε ο πανίσχυρος στρατός του. Ο λόγος ήταν η μακροχρόνια παρακμή του Βυζαντίου. Οι πολλαπλές λανθασμένες αποφάσεις που πήραν τότε, όπως κάνουμε και σήμερα. Και τέλος, η αδιαφορία του λαού της πόλης, αναφορικά με τα αμυντικά θέματα. Όλα αυτά τα λάθη τα πλήρωσαν με την ίδια τους την ζωή την ημέρα που ο Μωάμεθ μπήκε στην Πόλη. Κύριοι Στρατηγοί, που η πατρίδα σας έκανε την τιμή να σας εμπιστευθεί την τύχη του έθνους, αντιδράστε δυναμικά, για να σταματήσετε τον κατήφορο. Και εάν δεν σας ακούσουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι σας, παραιτηθείτε. Μην κρύβεστε πίσω από το δάκτυλο σας και κυρίως μην δικαιολογήστε σαν τραπεζοκόμες. Ο ικανός Στρατηγός ξέρει ποτε πρέπει να πει όχι. Διαφορετικά φέρετε μεγάλο μέρος της ευθύνης για την διάλυση της Εθνικής Άμυνας. 

Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν υπάρχει εναλλακτική θητεία. Μην έχετε αυταπάτες. Η μόνη προσφορά προς την πατρίδα είναι η ένοπλη προσφορά. Μην θυσιάζετε λοιπόν το μέλλον της χώρας στον βωμό των πολίτικων σκοπιμοτήτων. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας, σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και μην ανοίξετε την κερκόπορτα, ξανά στους τούρκους. 

  Σχης (εα) Δημήτριος Κωνσταντινίδης
  MS National Grand Strategy, NDU Washington D.C
  MBA, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top