0
«Η προτεινόμενη από πλευράς κυβέρνησης πρόσφατη και πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση περί της  ψηφιακής μεταβίβασης ακινήτων αντίκειται σε βασικούς κανόνες δικαίου  ενώ κινδυνεύει να δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα στην διαδικασία καταχώρησης των συμβολαίων εντός της υπάρχουσας  εσφαλμένης βάσης δεδομένων του Κτηματολογίου Ελλάδος.

Η Λαμπρινή Κορομπέλη Συμβολαιογράφος Αθηνών και Μέλος ΔΣ Συμβολαιογραφικού  Συλλόγου  Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκάνησου
Ο συμβολαιογράφος ως ανεξάρτητος λειτουργός της δικαιοσύνης, εγγυητής της ασφάλειας του δικαίου  των συναλλαγών, ο οποίος εκτός από τα διαδικαστικά στη διεκπεραίωση των δικαιοπραξιών, ελέγχει και την πραγματική βούληση των μερών, τη δικαιοπρακτική τους ικανότητα, το αν βρίσκονται σε πλάνη, απάτη, ή απειλή θα αδυνατεί πλέον να ελέγξει το οτιδήποτε και ο ίδιος ο πολίτης θα αδυνατεί να διακαιοπρακτήσει ελεύθερα».Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην Λαμπρινή Κορομπέλη Συμβολαιογράφο Αθηνών και μέλος ΔΣ του Συμβολαιογραφικού  Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου από το έτος 2022 , με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα μεταβιβάσεων ακινήτων που έχουν εξαγγελθεί από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας.

Η κα. Κορομπέλη μετά τον… κουρνιαχτό που έχουν ξεσηκώσει οι   πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ψηφιακή μεταβίβαση των ακινήτων, την επικείμενη αποχή των συμβολαιογράφων από τις 20 του μηνός, αλλά και την στοχοποίηση του κλάδου με την δικαιολογία ότι δεν επιθυμεί την ψηφιακή μετάβαση, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα «doureiostupos.gr».

Στάθηκε στην βιασύνη και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Πολιτεία το όλο ζήτημα, μίλησε για τα θολά σημεία της μεταρρύθμισης, τόνισε πως αυτή είναι η πιο δύσκολη περίοδος για την ίδια από το 2014 που ασχολείται με το επάγγελμα του συμβολαιογράφου ενώ υπογράμμισε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κανένα πολιτικό υπόβαθρό πίσω από την απόφαση του κλάδου για αποχή.

-Πολλοί αναρωτιούνται αν πίσω από την απόφαση σας για αποχή, με αφορμή την ψηφιακή μετάβαση, υπάρχει… πολιτικό υποβαθρο. Τι απαντάτε στην κριτική αυτή;

« Σε καμία περίπτωση . Έχει συσσωρευτεί τεραστια κόπωση στο Σώμα των Συμβολαιογράφων σε συνδυασμό με τα ανακριβή και προσβλητικά δημοσιεύματα καθώς και με τις συνεχόμενες αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας για σειρά απο θέματα περι ακινήτων που καθημερινά εμφανίζονται και αντι να βελτιώνουν τελικά δυσχεραίνουν τη συναλλαγή. Οι συναλλαγές προ 10 ετών δεν είχαν καμία  σχέση με το σήμερα  και οι εργατωώρες  που δαπανά πλέον ένας συμβολαιογράφος εντός του γραφείου του έχουν πολλαπλασιαστεί σε σημείο απάνθρωπο .  Ειλικρινά δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι παρασκηνιακό, πολιτικά υποκινούμενο, πίσω από την απόφαση της γενικής μας συνέλευσης για αποχή. Σας το λέω με πάσα βεβαιότητα».

-Από 1/1/2024 θα έχουμε τα νέα ψηφιακά συμβόλαια ακινήτων… .

«Η κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες και θεωρητικά ο στόχος είναι  η εξυπηρέτηση  των συναλλαγών σε ένα ασφαλές και σύγχρονο πλαίσιο. Ο συμβολαιογράφος έχει αποδείξει ειδικά  τα τελευταία χρόνια ότι έχει ανταπεξέλθει σε σειρά « μεταρρυθμίσεων» με αμεσο και αποτελεσματικό τροπο.

Το σοβαρό που έχει συμβεί με αυτη την πρωτοβουλία είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του νομικού κόσμου εισάγεται ένας τύπος πρωτοτυποποιημένου τρόπου που θα γράφεται ένα συμβόλαιο.

Ουσιαστικά δεν θα γράφεται καν. Θα έχουμε εισαγωγή δεδομένων μέσα σε μία πλατφόρμα, συμπληρώνοντας κουτάκια, και υπογράφοντας τα μέρη της σύμβασης με ψηφιακή υπογραφή ή δια ζώσης».

-Πάνω σε αυτό το σκέλος, που διαφωνείτε με το πλαίσιο που έχει θέσει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης;

«Το όλο εγχείρημα και αυτό που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι προβληματικό. Εισάγεται για πρώτη φορά ένας τελείως διαφορετικός τρόπος διεκπεραίωσης των δικαιοπραξιών σε σχέση με αυτά που αναφέρει ο κώδικας μας». Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση που ξεκίνησε αντίκειται σε βασικούς κανόνες δικαίου.

Στον διαγωνισμό που «τρέχει» για τη δημιουργία της εν λόγω πλατφόρμας, γίνεται λογος για μία εντελώς νέα διαδικασία υπογραφής συμβολαίων . Θα γίνεται σε ένα ψηφιακό περιβάλλον και τα μέρη θα υπογράφουν με την ψηφιακή υπογραφή. Αυτή η διαδικασίαα με τους κωδικούς από το «taxis» ή με άλλους κωδικούς είναι σχεδιασμένο να  γίνει και απομακρυσμένα.

Ο συμβολαιογράφος ως ανεξάρτητος λειτουργός της δικαιοσύνης, εγγυητής της ασφάλειας του δικαίου  των συνναλαγών, ο οποίος εκτός από τα διαδικαστικά, ελέγχει και την πραγματική βούληση των μερών, τη δικαιοπρακτική τους ικανότητα, το αν βρίσκονται σε πλάνη, απάτη, ή απειλή, θα αδυνατεί πλέον να ελέγξει το οτιδήποτε.

Για να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση απαιτείται και η αλλαγή του αστικού κώδικα. Αν υποθέσουμε ότι η Πολιτεία ήθελε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να αλλάξει τον αστικό κώδικα. Επίσης δεν υπάρχει καμια ειδική πρόβλεψη για τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες και πως αυτά τα άτομα θα εξυπηρετούνται χωρίς να αισθάνονται ανασφάλεια».

-Επιγραμματικά, τα αιτήματα σας ποια ακριβώς είναι;

«Τα αιτήματα μας όπως αυτά καθορίστηκαν στη γενική μας συνέλευση είναι τα ακόλουθα:

Να μην θιγεί ο τρόπος σύνταξης των συμβολαιογραφικών εγγράφων καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που τον διέπει.

Να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για το ψηφιακό συμβόλαιο όπως περιγράφεται στην πρόσκληση της προκήρυξης άλλως να αποσυρθεί η προκήρυξη με το περιεχόμενο αυτό.

             Να μην εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση με το ως άνω περιεχόμενο.

             Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των εκπροσώπων της Συμβολαιογραφίας για τη συμμετοχή του συμβολαιογράφου στην επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων του Κτηματολογίου

             Να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα των προδήλων σφαλμάτων της κτηματογράφησης και να περιοριστεί ο νομικός έλεγχος με ομοιόμορφη εφαρμογή αυτού.

             Να στελεχωθούν τα Κτηματολογικά Γραφεία με επαρκές και έμπειρο προσωπικό για την αποτελεσματική λειτουργία αυτών».

-Αισθάνεστε ότι έχετε στοχοποιηθεί ως κλάδος με αφορμή την μεταρρύθμιση αυτή; Πολλοί λένε ότι οι συμβολαιογράφοι θέλουν να μείνουν στο παραδοσιακό χαρτί… .

«Δυστυχώς ακούγεται κάτα κόρον και από επίσημα χείλη της κυβέρνησης ότι οι συμβολαιογράφοι δεν επιθυμούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση και θέλουν να μείνουν στο χαρτί. Πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Σαφώς και έχουμε στοχοποιηθεί. Ως κλάδος δεν έχουμε εμπειρία από την έκθεση μας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν είμαστε εξοικειωμένοι και μοιραία αντιμετωπιζόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Έχουμε μάθει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και όχι να προσπαθούμε να… αμυνθούμε σε επιθέσεις στοχοποιησης.  Αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει κανέναν. Ο απλός πολίτης παρακολουθόντας όλα αυτά μοιραία σχηματίζει λανθασμένη εντύπωση για όσα εμείς ζητάμε.  Ανάμεσα στις προφορικές διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υφυπουργού και στα όσα αναφέρονται γραπτώς στον εν εξελίξη διαγωνισμό, υπάρχει τεράστια απόσταση. Αλλά τι μένει; Ότι οι συμβολαιογράφοι θέλουν να μείνουν στο χαρτί…».

-Η στοχοποίηση για την οποία μιλάτε που πιστεύετε ότι αποσκοπεί;

«Αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από παθογένειες ετών στο χώρο των ακινήτων . Σας διαβεβαιώνω ότι οι καθυστερήσεις στα συμβόλαια δεν έχουν να κάνουν με την ώρα που ένας πολίτης χρειάζεται να βρεθεί στο γραφείο ενός συμβολαιογράφου. Έχει να κάνει με τα δεκάδες δικαιολογητικά που έχει θεσπίσει η Πολιτεία στο χρόνο προ της σύνταξης συμβολαίου και στην υποστελέχωση των Κτηματολογίων για την μετά την υπογραφή του συμβολαίου καταχώρηση στην βάση δεδομένων. Χρονοβόρες διαδικασίες που μαζί με τα πολλά κενά και τα λάθη στα Κτηματολόγια είναι τροχοπέδη στο να «τρέξουν» οι διαδικασίες.

Αντί λοιπόν η Πολιτεία να  μεριμνήσει για το πως θα διευκολύνει την καθημερινότητα με την απλοποίηση των διαδικασιών, στοχοποιεί τους συμβολαιογράφους, ρίχνοντας σε αυτούς τα βάρη των δυσλειτουργιών του κράτους».

-Τι θα μπορούσε να αλλάξει την απόφαση σας για αποχή από τη Δευτέρα;

«Να δείξει εμπράκτως η κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την ψηφιακή μεταρρύθμιση και να έρθει σε έναν ειλικρινή διάλογο με τον κλάδο μας. Να αποσύρει τον  ανοικτό διεθνή διαγωνισμό που αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία ανάρτησης προς συγκέντρωση προσφορών  για τον θέμα « ψηφιακός φάκελος μεταβίβασής» και από κοινού να  διαμορφωθεί διαφανές πλαίσιο για το πως θα διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ασφάλεια στις συναλλαγές όλων των μερών και την μετάβαση σε μια όντως νέα εποχή ψηφιοποίησης με ασφάλεια και μέριμνα για τον συναλασσόμενο πολίτη.

Τελειώνοντας η κ.Κορομπέλη τονίζει πως:   

1) Η όποια ηλεκτρονική υπογραφή συμβολαίου ΔΕΝ θα συντομεύσει την διαδικασία, αφού έτσι και αλλιώς υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής στο κτηματολόγιο και πάρα ταύτα έχουμε καθυστερήσεις, διοτι το όλο εγχείρημα ψηφιοποίησης βασίζεται σε μία λάθος παραδοχή: ότι όλα τα δεδομένα του συστήματος είναι ορθά, πράγμα που ΔΕΝ ισχύει.

. 2) Το συμβολαιογραφικό έγγραφο στις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει καθιερωθεί από τον νομοθέτη, διότι σχετίζεται με ένα αντικείμενο (το ακίνητο) που είναι κεντρικό για την οικονομική, κοινωνική αλλά και συναισθηματική ζωή, όπου πολλές φορές εναποτίθενται σε αυτό οι κόποι μίας ζωής, και γι΄αυτό δεν μπορεί να εξομοιωθεί με μία υπεύθυνη δήλωση ή μία δήλωση στην εφορία. Εξ άλλου πόσες μεταβιβάσεις κάνει στην ζωή του ένας μέσος άνθρωπος; Επίσης έχει μία ιδιαιτερότητα: περιβάλλει με ισχύ δημοσίου εγγράφου δηλώσεις βουλήσεως φυσικών και νομικών προσώπων και κατά το πλείστον ιδιωτών. Η δήλωση βουλήσεως, αφού προέρχεται από ανθρώπους με ξεχωριστή προσωπικότητα ο κάθε ένας, μπορεί να έχει και διαφορετική μορφή και να υπηρετεί διαφορετικές ανάγκες, εμείς δε με τις νομικές μας γνώσεις τους βοηθούμε να εκφράσουν αυτή τους τη βούληση με τρόπο σύμφωνο προς τον νόμο. Το συμβολαιογραφικό εγγραφο δεν ειναι φασόν. Ακόμα και αν πολλά συμβόλαια έχουν στερεότυπο περιεχόμενο, ο περιορισμός και μόνο της δυνατότητας του πολίτη να εκφράζει την βούληση του όπως θέλει, πχ ο δωρητής να εξηγήσει ακριβώς και μακροσκελώς τους λόγους ελευθεριότητας για τους οποίους προβαίνει στην δωρεά, αποτελεί ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ και ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Και μια τελική παρατήρηση:

Γιατί να εχθρευόμαστε τόσο την φυσική υπογραφή; Η υπογραφή είναι μέρος της προσωπικότητας , είναι απομεινάρι της προσωπικότητας. Δηλώνει, ότι αυτός ο άνθρωπος κάποτε υπήρξε και έδρασε.  Γιατί να χαθεί αυτή η δυνατότητα;
Πολλοί αναρωτιούνται αν πίσω από την απόφαση σας για αποχή, με αφορμή την ψηφιακή μετάβαση, υπάρχει… πολιτικό υποβαθρο. Τι απαντάτε στην κριτική αυτή;

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top