0
Ένα ακόμη βήμα για τη λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έγινε την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης κατά την οποία κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι τον Ιούλιο να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για το έργο.

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε η τεχνική μελέτη την οποία συνέταξε ο έμπειρος συγκοινωνιολόγος Νικόλαος Βόσκογλου, στην οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης θα αρχίζει να εφαρμόζεται στο Δήμο των 3Β σταδιακά με στόχο το πρώτο εξάμηνο του 2024 να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Σκοπός του μέτρου δεν θα είναι εισπρακτικός, καθώς οι χρεώσεις θα είναι αρκετά χαμηλές ενώ τα πρώτα 20 λεπτά της στάθμευσης προβλέπεται να είναι δωρεάν. Ουσιαστικά το σύστημα θα επιδιώξει τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης και κατανομής θέσεων στάθμευσης ανά κατηγορία (χρηστών, επισκεπτών, κατοίκων, ΑμεΑ, εργαζομένων). Θα διασφαλιστούν οι θέσεις στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων, θα παρέχεται η δυνατότητα βραχυχρόνιας στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την τόνωση των εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αυξάνεται ο αριθμός των εξυπηρετούμενων χρηστών στις προσφερόμενες θέσεις στάθμευσης λόγω του περιορισμού της διάρκειας στάθμευσης).

Επίσης, το μέτρο αυτό θα στοχεύσει στην αποθάρρυνση της χρήσης των ΙΧ από τους εργαζόμενους στην περιοχή και την ενίσχυση της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και φυσικά θα εξαλειφθεί η παράνομη στάθμευση ως αποτέλεσμα συστηματικής αστυνόμευσης (με χρήση συγχρόνων τεχνολογιών) και συνεπώς καλύτερη οργάνωση της κυκλοφορίας και βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Σε τέσσερα σημεία του Δήμου

Σε πρώτη φάση, το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμοστεί σε τέσσερα σημεία της πόλης.

Στην κεντρική περιοχή της Βούλας, στην περιοχή του Καβουρίου, στην κεντρική περιοχή της Βουλιαγμένης και στην πλατεία της Βάρκιζας. Πιο συγκεκριμένα, στη Βούλα προτείνεται να ενταχθούν στο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσηςοι παρακάτω οδοί: Αγ. Ιωάννου, Αυλώνος, Βασ. Παύλου, Δάφνης, Δημοκρατίας, Διγενή, Ελ. Βενιζέλου, Εφέσου, Ζεφύρου, Κονδύλη, Μικράς Ασίας, Ναυσικάς, Νηρέως, Ξενοφώντος, Πλαστήρα, Ποσειδώνος και Σμύρνης. Η περίοδος λειτουργίας του συστήματος στη Βούλα θα εφαρμόζεται όλους τους μήνες του έτους εκτός του Αυγούστου, από Δευτέρα έως Παρασκευή από 10:00 έως 15:00 και από 17:00 έως 21:00 και το Σάββατο από 10:00 έως 15:00.

Στη Βουλιαγμένη προτείνεται να ενταχθούν στο σύστημα οι παρακάτω οδοί: Αγ. Παντελεήμονος, Διός, Ερμού, Ήρας, Θάλειας, Θησέως, Ιάσονος, Ορφέως και Πανός. Η περίοδος λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμόζεται από τις 15 Μαΐου έως 15 Σεπτεμβρίου και όλες τις ημέρες της εβδομάδας κατά τις ώρες 19:00 έως 01:00 τις καθημερινές και 13:00 έως 01:00 τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες.

Στην περιοχή του Καβουρίου στο μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης θα ενταχθούν οι εξής οδοί: Αγ. Νικολάου, Βορρέου, Εκάβης, Ηλίου – Ακτής, Ηούς, Ιφιγένειας, Κενταύρων, Κρόνου, Μάρνη, Ουρανού, Πολύμνιας, Σαπφούς, Σελήνης, και Φειδίου. Η περίοδος λειτουργίας του μέτρου θα εφαρμόζεται από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, όλες τις μέρες της εβδομάδας από τις 10:00 έως τις 21:00.

Tέλος, στην πλατεία της Βάρκιζας στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης προτείνεται να ενταχθούν οι παρακάτω οδοί: Απόλλωνος, Αφροδίτης, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Ευρυδίκης, Ήρας, και Θέμιδος. Το μέτρο θα εφαρμόζεται από τις 15 Μαΐου έως 15 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 έως τις 21:00 όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Μόνιμες και δωρεάν θέσεις για τους κατοίκους

Για τους κατοίκους των περιοχών όπου θα εφαρμοστεί το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, προβλέπονται αποκλειστικές θέσεις δωρεάν χρήσης. Οι θέσεις των κατοίκων προτείνεται να αστυνομεύονται διαρκώς, όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με την μελέτη που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα παρέχεται δωρεάν στάθμευση 20 λεπτών και η χρέωση θα ξεκινά μετά τη διάρκεια της δωρεάν στάθμευσης, ενώ τα οχήματα των ΑμεΑ που θα φέρουν το ειδικό σήμα θα σταθμεύουν δωρεάν σε όλες τις θέσεις ΑμεΑ που θα δημιουργηθούν.

Η πληρωμή του εισιτηρίου στάθμευσης θα γίνεται με τρεις τρόπους, μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, με POS και με τερματικό, με δυνατότητα να μπορούν να μπουν σταδιακά και άλλοι τρόποι πληρωμής. Οι χρεώσεις προβλέπεται να ρυθμιστούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στην περιοχή σχεδιάστηκε από τον τότε αντιδήμαρχο Βούλας Γρηγόρη Κωνσταντέλλο ξεκινώντας τον Μάιο του 2009. Δύο χρονιά μετά ωστόσο, ο νέος Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κασιδόκωστας αποφάσισε την κατάργησή του.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Δημοσιογράφος», φύλλο 57, τεύχος Απριλίου. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top