0
Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος για τον Νίκο Κοκλώνη. 

Ο επικεφαλής της Αρχής κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο παρουσιαστής και παραγωγός εμφανίζεται ως διαχειριστής, ιδρυτής, δικαιούχος, διευθυντής, γραμματέας ή ταμίας σε τουλάχιστον 24 εταιρείες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία, Ινδία, Παναμά και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Real News, το πόρισμα αναφέρει πως οι εταιρείες έχουν «αμφίβολη δραστηριότητα» ενώ στο εξωτερικό οι αρμόδιες Αρχές έχουν προχωρήσει σε διακοπή των ηλεκτρονικών διευθύνσεών τους και της δράσης τους, καθώς προέβαιναν σε οικονομικές απάτες, όπως παράνομα χρηματοοικονομικά προϊόντα τύπου πυραμίδας («σχήμα Ponzi»), σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Νίκος Κοκλώνης: Οι συνεργοί και ο Αρμάντο

Συνεργοί του Νίκου Κοκλώνη φέρονται να είναι επτά άτομα, μεταξύ των οποίων μία δικηγόρος, ένας λογιστής και ένας κρατούμενος σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος είναι αλβανικής καταγωγής. Στο πόρισμα περιγράφεται ότι ο τηλεοπτικός παραγωγός, σε συνεννόηση με γυναίκα δικηγόρο που διατηρεί γραφείο στο Κολωνάκι και έναν λογιστή, συστήνουν εταιρείες «κελύφη», εμφανίζοντας ως διαχειριστή τους ένα ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπο, υπό τα στοιχεία «Αρμάντο Μέτα». Ορισμένες από τις εταιρείες αυτές έχουν έδρα στην Ελλάδα και άλλες στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ (Delaware), στη Βουλγαρία, στην Τουρκία κ.α.).

Το πρόσωπο αυτό στην ουσία «δημιουργήθηκε» με τη χρήση πλαστών στοιχείων διαβατηρίου, αλλά και τη φωτογραφία ενός υπαρκτού φυσικού προσώπου, το οποίο ο Κοκλώνης γνώριζε, καθώς τον είχε υπάλληλο από το 2012 έως το 2014 στην Air Fast Tickets. Με αυτό το πλαστό διαβατήριο ο «Αρμάντο» πήρε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τον Ιούλιο του 2017 και μετά από τρεις ημέρες ορίστηκε ως διαχειριστής της εταιρείας του Νίκου Κοκλώνη. Φαίνεται, μάλιστα, να απέκτησε και τραπεζικό λογαριασμό με τα πλαστά στοιχεία και να εμφανίζεται ως συνδικαιούχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών στις οποίες ο ίδιος συμμετείχε.

«Η δημιουργία των εταιρειών, η δράση τους και η ημερομηνία αλλαγής στις τοποθετήσεις των διαχειριστών είναι πολύ καλά οργανωμένες και μεθοδευμένες, καθώς όλα τα χρέη και όλες οι παράνομες συναλλαγές των εταιρειών πραγματοποιούνται κυρίως μετά την ανάληψη της διαχείρισης από τον ανύπαρκτο Μέτα Αρμάντο και τον μπροστινό υπάλληλο του λογιστή, για να αναλάβουν την ποινική ατομική και αλληλέγγυα ευθύνη αυτών. 

Χρησιμοποιώντας δηλαδή αυτή τη μέθοδο, ο Κοκλώνης, σε συνεργασία με τη δικηγόρο Κ.Κ. και τους υπόλοιπους εμπλεκομένους, αποκόμισε παράνομα οφέλη εξαπατώντας το ελληνικό Δημόσιο, καθώς έλαβε το ποσό των 2.325.000 ευρώ μέσω της επιστροφής ΦΠΑ από συναλλαγές με τις εικονικές εταιρείες του, έλαβε το ποσό των 610.483 ευρώ μέσω της επιστροφής φόρου εισοδήματος από εικονική εταιρεία, η οποία δεν είχε καταβάλει ποτέ φόρο, και δημιούργησε χρέη τουλάχιστον 10.360.000 ευρώ με τις εικονικές εταιρείες του, που δεν θα εξοφληθούν ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο και αφορούν φοροδιαφυγή από ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών», αναφέρεται στα συμπεράσματα του πορίσματος της Αρχής για το ξέπλυμα.

Η δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών

Ειδικότερα, για τις ελληνικές εταιρείες στο πόρισμα αναφέρεται: «Στις τρεις από αυτές ο διαχειριστής είναι ανύπαρκτος και στην τέταρτη “μπροστινός” είναι ένας λογιστής… Άλλες δύο είναι εταιρείες-“κέλυφος” που έχουν τη μητρική τους εταιρεία στο εξωτερικό και άλλες δύο είναι εταιρείες-όχημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι οποίες, μέσα από τη δράση που παρουσιάζουν από τις τραπεζικές συναλλαγές που πραγματοποιούν, ξεπλένουν χρήματα των παράνομων δραστηριοτήτων του Νικολάου Κοκλώνη και άλλων άγνωστων προσώπων…».

Κατάχρηση δημόσιου χρήματος

Στο πόρισμα προστίθεται πως αυτές οι εταιρείες λειτούργησαν ώστε ο γνωστός παρουσιαστής και παραγωγός πολλών τηλεοπτικών εκπομπών να προχωρήσει σε σωρεία αδικημάτων. «Ο Νικόλαος Κοκλώνης ίδρυσε αυτό τον κύκλο των εταιρειών στην Ελλάδα με προφανή σκοπό να καταχραστεί χρήματα του ελληνικού Δημοσίου και να ξεπλύνει τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες του ίδιου και άλλων άγνωστης ταυτότητας προσώπων σε χώρες του εξωτερικού», αναφέρεται στο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα.

Air Fast Tickets στις ΗΠΑ

Επίσης, βρέθηκαν στις ΗΠΑ δύο ενεργά υποκαταστήματα της Air Fast Tickets, της εταιρείας που μόλις πριν από λίγα χρόνια δήλωσε πτώχευση αφήνοντας πίσω της ένα «φέσι» 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αρχή εντόπισε έμβασμα 1,3 εκατ. ευρώ που φαίνεται να «ταξιδεύει» από λογαριασμό της αμερικανικής Air Fast Tickets σε λογαριασμό της βουλγαρικής εταιρεία AMPHION EFTHYMIA LTD συμφερόντων Κοκλώνη και από εκεί τα χρήματα να καταλήγουν σε τραπεζικούς του λογαριασμούς σε Ελλάδα και Τουρκία με αιτιολογία συναλλαγής «invoice». Κατά το πόρισμα, τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα 100 εκατ. δολάρια που οι ελεγκτές θεωρούν ότι στην πραγματικότητα μπήκαν στη δική του «τσέπη»…

Η ζημιά στο δημόσιο

Συνολικά το ποσό της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ, καθώς στον Νίκο Κοκλώνη αποδίδεται επίσης από τους ελεγκτές πως «διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση μιας νεοσυσταθείσας εταιρείας του από ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλώνοντας εν γνώσει του ως συνδεδεμένες με την επιδοτούμενη εταιρεία επιχειρήσεις, εικονικές εταιρείες και εταιρείες-κέλυφος και υποβάλλοντας μεταξύ των δικαιολογητικών ψευδή υπεύθυνη δήλωση διαχειριστή εταιρείας. Δηλαδή ο Κοκλώνης, με προφανή δόλο και συστηματικές ψευδείς ενέργειες, διέπραξε το αδίκημα της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επωφελούμενος από τη χρηματοδότηση της εταιρείας με το συνολικό ποσό των 9.935.000 ευρώ».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top