0
Με εντολή εισαγγελέα πραγματοποιήθηκε έφοδος της αστυνομίας στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας όπου κατασχέθηκαν έγγραφα και καταγεγραμμένες συνομιλίες, απαραίτητα για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, γινόταν γνωστο πως τα τελευταία κρίσιμα λεπτά πριν την μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου φαίνεται πως υπήρξε ενημέρωση πως το εμπορικό λαμβάνει γραμμή καθόδου προς Αθήνα.


Η σταθμάρχης των Νέων Πόρων φέρεται να ενημερώνει πως στις 23.05 η εμπορική αμαξοστοιχία ξεκινά από τον Σταθμό των Νέων Πόρων με κατεύθυνση προς Αθήνα. Ένα λεπτό πριν, έχει αναχωρήσει και η επιβατική αμαξοστοιχία από την Λάρισα. Για 16 ολόκληρα λεπτά τα δύο τρένα βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης. 

Η επικοινωνία μεταξύ σταθμαρχών καταγράφεται βάση πρωτοκόλλου στο βιβλίο τηλεγραφημάτων, τον εποπτικό πίνακα κυκλοφορίας και το καταγραφικό των συνομιλιών.
«Υπάρχει ένα τηλέφωνο, εσωτερικό… το οποίο παίρνει ο Σταθμάρχης των Νέων Πόρων και λέει στον Σταθμάρχη της Λάρισας, ότι εγώ από τους Νέους Πόρους έδιωξα την 80501 στη γραμμή καθόδου προς Αθήνα. 

Ο Σταθμάρχης Λάρισας είναι υποχρεωμένος να καταγράψει τον αριθμό τηλεγραφήματος. Προφανώς ο σταθμάρχης Λάρισας δεν αντιλήφθηκε ότι η αμαξοστοιχία πέρασε στη γραμμή καθόδου», αναφέρει ο προϊστάμενος αμαξοστοιχιών ΟΣΕ και αντιπρόεδρος ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θωμάς Χαμάμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η ενημέρωση από τη Σταθμάρχη των Νέων Πόρων για την εμπορική αμαξοστοιχία ακούστηκε από όλους όσοι είχαν τα ραδιοτηλέφωνα ανοιχτά, αλλά δεν είναι γνωστό αν το πρωτόκολλο επικοινωνίας ακολουθήθηκε από τον Σταθμάρχη της Λάρισας.
«Με το που έφυγε η αμαξοστοιχία 62 από τον Σταθμό της Λάρισας, ο σταθμάρχης της Λάρισας ήταν υποχρεωμένος να σηκώσει το τηλέφωνο, να πάρει τους Νέους Πόρους και να πει ότι η αμαξοστοιχία έφυγε από τη γραμμή ανόδου προς Νέους Πόρους. Τι έγινε μεταξύ 2 σταθμαρχών αυτό δεν το γνωρίζω», προσθέτει ο κ. Χαμάμης.

Ο πίνακας στο σταθμαρχείο Λάρισας και το μοιραίο λάθος

Στο σταθμαρχείο της Λάρισας, όπου το βράδυ της Τρίτης δόθηκε η μοιραία εντολή που κατέληξε στην πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών, βρέθηκε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Χρήστος Νικολαΐδης και παρουσίασε τον πίνακα ελέγχου.

Σε αυτόν τον πίνακα ελέγχου, λόγω των λάνθασμένων χειρισμών του συλληφθέντος σταθμάρχη, ξεκίνησε η μεγάλη τραγωδία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top