0
Σκουπίδια, πλαστικά και μπάζα. Με αυτή την εικόνα θα έρθει αντιμέτωπος ο πολίτης που θα επιλέξει να περιπλανηθεί γύρω από το ρέμα Κόρμπι στη Βάρη.

Σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Αττικής, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα που φιλοξενεί ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες στην περιοχή το ρέμα που οδηγεί τα ύδατα στη θάλασσα έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. 

Μπουκάλια, σακούλες με οικιακά απορρίμματα, μέχρι και ολόκληροι κάδοι σκουπιδιών ρυπαίνουν το ρέμα και με την πρώτη βροχή καταλήγουν στη θάλασσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικινδυνότητας από τις  τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στο ρέμα, είναι οι καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής για τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν κατά την περίοδο των βροχών του περασμένου καλοκαιριού. «Η βροχή ξύπνησε το υπό κατασκευή ρέμα του Κόρμπι, που κατέβασε στη θάλασσα ό,τι βρώμα είχε η οδός Αιγαίου σε έκταση που κάλυψε όλη την παραλία από το ένα άκρο της μέχρι το άλλο και την έκανε ακατάλληλη για μπάνιο», σημειώνει χαρακτηριστικά ένας κάτοικος της περιοχής. 

Το ζήτημα του ρέματος Κόρμπι ωστόσο δεν είναι τωρινό. Ένα έργο κρίσιμο για την αντιπλημμυρική θωράκιση μιας περιοχής της Αττικής, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από αρκετά χρόνια και σήμερα ήδη να βρίσκεται σε λειτουργία. 

Οι απαιτούμενες μελέτες έχουν γίνει ήδη από το 2014, ωστόσο μια σειρά γραφειοκρατικών εμπλοκών προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου καθυστέρηση στην υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου μήκους 2,84 χλμ, που εκτείνεται από το τη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου (στο ύψος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων) ως τις εκβολές του ρέματος στην παραλία της Βάρκιζας. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόλις το 13%  των εργασιών. 

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ο οποίος επισήμανε ότι «υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους λόγω της καθυστέρησης της υλοποίησης του έργου» και σημείωσε πως «σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής, δεν έχουμε μέσο επιβράδυνσης των υδάτων από εκείνο το σημείο»

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο δήμαρχος, ο καθαρισμός του ρέματος ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας  Αττικής η οποία έχει και την ευθύνη της συγκεκριμένης περιοχής. 

Διαβάστε τι είπε ο κ. Κωνσταντέλλος στη «Ζούγκλα»: 

Υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους λόγω της καθυστέρησης της υλοποίησης του έργου;

Βεβαίως και υπάρχει κίνδυνος. Η κυκλικότητα των μετεωρολογικών δεδομένων που υπολογίζεται στα 35 χρόνια, δείχνει ότι μπορεί δώσει ακόμη μια μεγάλη πλημμύρα. Το 1993 σε πέντε ώρες έπεσαν 68 χιλιοστά βροχής και προκλήθηκε καταστροφή, τότε βέβαια δεν υπήρχαν υδραυλικά συστήματα. 
Τον Αύγουστο, 43 χιλιοστά βροχής προκάλεσαν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν είχαμε καταστροφή. 
Σήμερα η απειλή που υπάρχει είναι ότι όσο δεν είναι κατασκευασμένο το ρέμα, το νερό θα βρει το δρόμο για την θάλασσα κάνοντας ζημιές στις περιουσίες. Αν υπήρχε η κατασκευή, θα είχαμε μια «οργανωμένη κατάσταση» που θα οδηγεί το νερό. Ακόμη επικαλούμαστε και έναν άλλο λόγο. 700 στρέμματα στον νότιο Υμηττό από τα οποία βάσει υδρολογικής μελέτης τα νερά τους καταλήγει στο Κόρμπι, κάηκαν το καλοκαίρι στην φωτιά του Ιουνίου. 
Οπότε έχουμε ακόμη έναν λόγο επιβάρυνσης. Σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής, δεν έχουμε μέσο επιβράδυνσης των υδάτων από εκείνο το σημείο. 
Αυτή τη στιγμή, έχει κατασκευαστεί το ρέμα στην κάτω Κύτη, δηλαδή από την παραλιακή λεωφόρο και κάτω. 
Το έργο είναι περιβαλλοντικό με πέτρες οι οποίες κλείνονται με σύρμα και χτίζεται το ρέμα προκειμένου να υπάρχει απορροφητικότητα και να κατεβαίνουν τα ύδατα προς τον υδροφόρο ορίζοντα. Σε αυτό το σημείο το νερό έχει μια στασιμότητα που θα την έχει ακόμη και όταν κατασκευαστεί το ρέμα. 
Όταν φτιάχνεται ένα ρέμα το οποίο καταλήγει στη θάλασσα σε αμμώδεις περιοχές όπως η δική μας, η έξοδος του ρέματος έχει άμμο, αυτό λοιπόν που καταλήγει στο τέλος του ρέματος είναι ένας μικρός υδροβιότοπος. Αυτό λύνεται είτε όταν γίνεται μεγάλη νεροποντή όπου ανοίγει αυτή η άμμος και καταλήγει στη θάλασσα, είτε με τεχνικά μέσα όπου έρχεται δύο φορές τον χρόνο η Περιφέρεια και με ειδικά σκαπτικά μέσα ανοίγει τον αμμόλοφο και απελευθερώνει τα νερά που μαζευτήκαν στο τελευταίο τμήμα του ρέματος προς την θάλασσα.

Η περιοχή έχει γεμίσει σκουπίδια, σύμφωνα με το επιτόπιο ρεπορτάζ που έχουμε κάνει. Είναι δική σας αρμοδιότητα να καθαριστεί το ρέμα; Και αν ναι γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός;

«Οτιδήποτε έχει να κάνει με το ρέμα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Οπότε και ο καθαρισμός σε αυτήν επάγεται. Όμως συν Αθηνά και χείρα κίνει. Σε όλες τις ενέργειες που αφορούν το ρέμα ενεργούμε και εμείς. Όλα αυτά τα κάνουμε σαν δήμος για να μην πνιγόμαστε. Εμείς κινούμαστε έξω και πέρα από αρμοδιότητες. Το συγκεκριμένο έργο το αναμένουμε πάρα πολύ».

Δείτε φωτογραφίες: 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top