0
«Σε μια ώρα θα ‘χουν όλα τελειώσει, πόσο γρήγορα περνά ο καιρός», λέει γνωστό άσμα με τίτλο «ο τελευταίος χορός». 

Στην περίπτωση των κρίσεων της ανώτατης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η μία ώρα απλώς γίνεται μία εβδομάδα. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει εξελιχθεί σε κακόγουστο σίριαλ, αν και ουδείς αρνείται ότι υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό. Ένα σίριαλ που πρέπει να λήξει. Την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός της χώρας.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και το γενικότερο κλίμα στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων, δυστυχώς, τις έφερε στην κεντρική πολιτική επικαιρότητα. Αναπόφευκτα λοιπόν, η διαχείριση της υπόθεσης από κυβερνητικής πλευράς θα έχει και πολιτικό «χρώμα», ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πολλώ δε μάλλον τη στιγμή που πλησιάζουν οι εκλογές. Η πολιτική προσέγγιση της υπόθεσης, δίνει δύο πολύ ενδιαφέροντα σενάρια…

Το πρώτο σενάριο αφορά την επιλογή παράτασης της θητείας του υφιστάμενου σχήματος για έξι ακόμα μήνες. Η λογική της αιτιολόγησης είναι απλή: Αφενός διασφαλίζεται ότι οι εκλογές δεν θα διαταράξουν την υφιστάμενη κατάσταση στρατιωτικά και το τείχος αποτροπής απέναντι σε πιθανές τουρκικές σκέψεις για την εκδήλωση κρίσης, μέσω της εκμετάλλευσης της προεκλογικής πολιτικής αναταραχής, σε συνδυασμό με τις κρίσεις στο στράτευμα. Από την Τουρκία φυσικά. Αφετέρου, το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να διακηρύξει ότι για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας δεν επιθυμεί να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Σε αυτό το σενάριο, λογικά, αποστρατεύεται οριστικά, τουλάχιστον ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Το δεύτερο σενάριο συνυπολογίζει περισσότερο την εσωτερική κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις και στη φιλολογία περί «κλιμακούμενης αρρυθμίας και βαθμού τοξικότητας», για να το αποτυπώσουμε όσο πιο κομψά γίνεται. Το σενάριο βασίζεται στο ότι συνήθως τέτοιες καταστάσεις επιλύονται από τις πολιτικές ηγεσίες -στη δική μας περίπτωση με ακατανόητη καθυστέρηση- με την ίδια μέθοδο που ο Μέγας Αλέξανδρος έλυσε τον Γόρδιο Δεσμό. Σε αυτή την περίπτωση, χωρίς να μας απασχολήσει το σύνηθες κουτσομπολιό που επικεντρώνει στο ποιος θα πάει που, μπορούν να γίνουν κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις…

Το μέγα ζητούμενο είναι εάν το «μαχαίρι» θα φθάσει σε τέτοιο βάθος ώστε να συμπεριλάβει και τον αρχηγό Στόλου, πέραν των Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΝ. Το ενδεχόμενο της συμπερίληψής του βασίζεται στο ότι έτυχε στοχευμένης -αήθους σε κάθε περίπτωση-δημοσιογραφικής επίθεσης, με αναφορές οι οποίες στην καλύτερη των περιπτώσεων συνιστούν «λιγότερο από μισές» αλήθειες. Υπάρχει όμως ένα πολιτικό σκεπτικό που οδηγεί και σε μεγάλη ανατροπή, με την προαγωγή του αρχηγού Στόλου σε αρχηγό ΓΕΝ… αν όχι Α/ΓΕΕΘΑ αφού αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόφαση παραίτησης τον Α/ΓΕΑ που συμπληρώνει μόλις έναν χρόνο στο πόστο (υπάρχει βέβαια το προηγούμενο του Α/ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Χηνοφώτη). Οι τρεις αρχηγοί των επιτελείων που διατηρούν άψογες -κατά κυριολεξία- σχέσεις μεταξύ τους, θα μπορούσαν να είναι όλοι υποψήφιοι για αρχηγοί ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα και πάντα με εμφυλιοπολεμική γλώσσα, ο εν λόγω αντιναύαρχος είναι… «αριστερών φρονημάτων»! Μπορεί αυτό να γράφτηκε με στόχο να τον πλήξει. Όμως, στη σημερινή συγκυρία θα μπορούσε να αποτελέσει και το ισχυρότερο όπλο του! Το σκεπτικό είναι πολιτικό και απλούστατο: Εξυπηρετεί ταυτόχρονα τους κυβερνητικούς στόχους τόσο της διείσδυσης στον «μεσαίο χώρο», όσο και στον περιορισμό των διαρροών προς τα δεξιά, αφού και σε αυτό τον πολιτικό χώρο χαίρει εκτίμησης! Υπάρχει και στρατιωτικός στόχος…

Διότι αν μη τι άλλο, στους στρατιωτικούς κύκλους και ιδιαίτερα στον Στόλο, πέραν του ότι ο αρχηγός του χαίρει εκτίμησης σε μεγάλο τμήμα των μάχιμων αξιωματικών, που τον θεωρούν και μάχιμο (σ.σ. αποκαλείται από πολλούς ως «καραβόσκυλο»!), εκτός από σκληρό, τυπικό -όχι εμμονικό τυπολάτρη- και πειθαρχημένο αλλά δίκαιο! Και ως άνθρωπο και ως ανώτατο αξιωματικό. Οπότε, πέραν των θετικών πολιτικών διαστάσεων που εκτιμά το ανωτέρω σκεπτικό και πάντα με βάση την πεποίθηση ότι οι… απέναντι έχουν καλή γνώση για πρόσωπα και πράγματα (σ.σ. τα επικοινωνιακά κατασκευάσματα έχουν πολλαπλές αναγνώσεις), διασφαλίζεται ότι σε περίπτωση κρίσης, στο «τιμόνι» θα βρεθούν πρόσωπα με αποδεδειγμένες στρατιωτικές και προσωπικές αρετές. Κάτι που δεν ισχύει ασφαλώς μόνο για το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα ανωτέρω δυο σενάρια αποτυπώνονται προς αξιολόγηση και επιβεβαίωση ή διάψευση, αναλόγως των εξελίξεων και των τελικών αποφάσεων του πρωθυπουργού. Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει καλή εικόνα της κατάστασης και αυτό είναι αδιαμφισβήτητα θετικό. Μένει να αποδειχθεί ποια θα είναι η τελική του επιλογή. Οι πληροφορίες που ήθελαν τη διενέργεια κρίσεων αύριο Πέμπτη με σκοπό να προληφθούν οι συνέπειες από ενδεχόμενα νέα αρνητικά δημοσιεύματα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δεν δείχνουν να ισχύουν τουλάχιστον ως προς το πρώτο σκέλος. Αντί αυτού θα υπάρξει συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας με αντικείμενο της κρίσεις.

Ωστόσο, πληροφορίες επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα περί έντονης αντίδρασης από την πλευρά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με αφορμή την έγκριση του επιδόματος στα πληρώματα των πλοίων που περνούν τα τελευταία χρόνια τα 2/3 του έτους εν πλω. Όχι διότι δεν αναγνωρίζει ότι το δικαιούνται, αλλά διότι επιθυμούσε το επίδομα να ληφθεί και από τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν συνεχείς ασκήσεις.

Τα προβλήματα που εγείρονται είναι δύο: Το πρώτο, ότι είναι τουλάχιστον άκομψο να επιθυμείς να στερήσεις το επίδομα από αυτούς που το εξασφάλισαν, αντί να δηλώσεις ευθαρσώς και δημόσια ότι το δικαιούνται και οι ειδικές δυνάμεις, αφήνοντας την πίεση που θα ασκηθεί και από την ίδια την κοινωνία, να οδηγήσει στην επέκταση της ομάδας των ωφελούμενων εν ευθέτω χρόνω. Υπάρχει όμως και δεύτερο που αφορά το ύφος και την ένταση της διαμαρτυρίας. Διότι όσα διέρρευσαν μόνο καλή εντύπωση δεν σχηματίζουν, τόσο στην κοινωνία όσο και πολιτικά, ενώ το «ακροατήριο» δεν είναι μόνο εσωτερικό. Δεδομένου μάλιστα ότι επρόκειτο για προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ενέργεια και αυτοκαταστροφική.

Παράλληλα όμως, επιβεβαιώνει τη φημολογία περί προβληματικού πολιτικού ελέγχου στις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, εάν έχει υπάρξει επεισόδιο με την έκφραση της αντίρρησης… που ακούστηκε δυο ορόφους κάτω από το γραφείο του ΥΠΑΜ, θα είχε ζητηθεί επιτόπου η παραίτηση οποιουδήποτε αρχηγού είχε επιδείξει ασεβή συμπεριφορά απέναντι στον πολιτικό του προϊστάμενο. Ωστόσο, αυτό επίσης καταλήγει στη μεγάλη εικόνα που αξιολογεί και σύντομα θα οδηγηθεί στις τελικές του αποφάσεις ο πρωθυπουργός.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top