0
Για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμα και στα 1.000 ευρώ έκανε λόγο ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην περίπτωση που μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος και καταργηθεί η προκαταβολή φόρου.

Πιο αναλυτικά, σχολιάζοντας τις αυξήσεις και τον κατώτατο μισθό, ο πρόεδρος του ΕΕΑ είπε στην ΕΡΤ πως οι άνθρωποι των μικρομεσαίων, θέλουν αξιοπρεπείς μισθούς, «γιατί όσο καλύτερη είναι ο μισθός του εργαζόμενου, τόσο καλύτερος πελάτης είναι για μας», ενώ στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες.

«Έχουμε τρία ζητήματα τα οποία δεν μπορούμε να τα περνάμε εύκολα εν ονόματι της αύξησης των μισθών. Πρώτον, είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχουμε προκαταβολή φόρου. Αυτό σημαίνει δανείζω στο κράτος λεφτά με μηδέν επιτόκιο. Επίσης, έχουμε ακόμα το τέλος επιτηδεύματος. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που έχει γίνει μνημονιακός φόρος και δεν καταργήθηκε. Τρίτον, έχουμε μεγάλο μισθολογικό κόστος».

«Για να γίνουν αυξήσεις των μισθών θα πρέπει η κυβέρνηση που έχει υποσχεθεί να καταργήσει τον φόρο επιτηδεύματος, να μειώσει το μισθολογικό κόστος που είναι μέσα σε δεσμεύσεις» τόνισε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη», τονίζοντας πως η αύξηση των μισθών είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων.

«Θα πρέπει να είναι ένας μισθός αντάξιος των χωρών που είναι κοντά μας, δηλαδή της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, που οι μισθοί είναι από 1.000 ως 1.200 ευρώ. Βγάζοντας τα βάρη, ασφαλώς και μπορεί να δούμε μισθούς αντάξιος των χωρών της Ευρώπης».

«Η μία αντίληψη είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με τα επιδόματα. Η δική μας αντίληψη είναι το κενό των επιχειρήσεων. Όλοι οι φορείς θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν μειώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και πλαφόν στην ενέργεια. Η οπτική γωνιά έχει μια πολιτική ανάλυση στο πως ο καθένας καταλαβαίνει πως αυτό θα γίνει πιο αποδεκτό και θα είναι καλύτερο για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις».

Απαραίτητες οι παρεμβάσεις

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Τον Νοέμβριο είχαμε τον χειρότερο μήνα στην ανεργία με 85.000 απολύσεις. Εάν λοιπόν, έχουμε μείωση του τζίρου σε ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων με αυξημένο οριακό κόστος και δεν γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις, τότε η αύξηση μισθών μπορεί να συνοδευτεί ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις και ενεργοβόρες επιχειρήσεις από πολλές απολύσεις, αλλά το κέρδος δεν θα είναι υπέρ των εργαζομένων. Θα είναι εις βάρος».

«Άρα ναι, στην αύξηση του μισθού, αλλά ταυτόχρονα και μείωση των βαρών που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις που θυμίζω ότι οι μικρομεσαίες που έχουν το 75% του εργατικού δυναμικού έχουν μια υπερχρέωση και το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει τα 300 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη όταν παίρνεις τις αποφάσεις, να λες ναι να αυξήσω, αλλά και τι μπορώ να πάρω ως βάρη από πάνω».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top