0
Το χρώμα της ασφάλτου δεν είναι τόσο αθώο όσο θα πίστευε κανείς, καθώς συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη εγκλωβίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία.

Στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής ακόμα και οι λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και στην περίπτωση της ασφάλτου, τα δεκάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα που έχουν στρωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη μόνο λεπτομέρεια δεν θα μπορούσε να τα χαρακτηριστεί.

Ως γνωστόν η άσφαλτος, εξαιτίας του χρώματος και της σύστασής της, έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει τη θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία την οποία στη συνέχεια εκλύει στην ατμόσφαιρα.

Η ιδιότητα της ασφάλτου φαντάζει αθώα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθώς συμβάλλει στη διατήρηση υψηλών θερμοκρασιών, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Με δεδομένο ότι η θερμοκρασία που αναπτύσσει η γνωστή στους περισσότερους από εμάς μαύρη άσφαλτο είναι έως και κατά 25 βαθμούς υψηλότερη από εκείνη του εξωτερικού περιβάλλοντος, στη Ντόχα του Κατάρ πειραματίστηκαν τόσο με τη σύνθεση όσο και με το χρώμα του ασφαλτοτάπητα.

Αξιοποιώντας, λοιπόν, τα ευρήματα του… εργαστηρίου, η δημοτική αρχή της Doha αποφάσισε να εφαρμόσει στην πράξη την πρακτική αυτή ώστε να αξιολογήσει σε πραγματικές συνθήκες την αποτελεσματικότητά της.

Το πείραμα είχε απόλυτη επιτυχία καθώς η μπλε άσφαλτος όχι μόνο αποδείχθηκε αποτελεσματική στη διαχείριση των υψηλών θερμοκρασιών αλλά δημιούργησε και μια ελκυστικότερη στο μάτι εικόνα.


Σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, η μπλε άσφαλτος της Doha αναπτύσσει χαμηλότερες θερμοκρασίες σε παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες, με τη διαφορά να ανέρχεται στα επίπεδα των 15-20 βαθμών Κελσίου.

Το γεγονός αυτό μάλιστα την καθιστά και ανθεκτικότερη στο πέρασμα του χρόνου ή αν προτιμάτε λιγότερο ευάλωτη σε φαινόμενα παραμόρφωσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επίστρωση του 1 χιλιοστού που έχει τοποθετηθεί πάνω από την επιφάνεια της ασφάλτου, δεν διαφοροποιείται μόνον ως προς το χρώμα αλλά και ως προς τη σύσταση, καθώς περιέχει μια ειδική, θερμοανακλαστική χρωστική ουσία και κεραμικά μικροσφαιρίδια που ενισχύουν το φαινόμενο της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top