0
Το τηλεσκόπιο James Webb της NASA φωτογράφισε τους “Πυλώνες της Δημιουργίας”, που βρίσκονται μέσα στο Νεφέλωμα του Αετού.

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας (Pillars of Creation), φωτογραφήθηκαν για πρώτη φορά από το Ηubble το 1995. Δείτε παρακάτω, η εικόνα του Hubble βρίσκεται στα αριστερά, ενώ η ολοκαίνουργια εικόνα του James Webb στα δεξιά. Με την πρώτη ματιά, μπορείτε να δείτε πόσο πιο λεπτομερής είναι η εικόνα του Webb.


Βεβαίως, μιλάμε για εντελώς διαφορετική απεικόνιση, με όργανα που καταγράφουν σε διαφορετικό φάσμα. Η νέα εικόνα του James Webb είναι στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα, από την Near Infrared Camera (NIRCam) του τηλεσκοπίου. 


Οι Πυλώνες της Δημιουργίας (Pillars of Creation), ένα εκκολαπτήριο νέων άστρων που βρίσκεται στο νεφέλωμα του Αετού (Eagle Nebula) 6.500 έτη φωτός μακριά, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εικόνες του σύμπαντος. Τι είναι όμως αυτές οι “Στήλες”, ή “Πυλώνες” της δημιουργίας; Οι τρεις κεντρικές στήλες, αποτελούνται από πυκνά νέφη ψυχρών διαστρικών αερίων και σκόνης, όπου σχηματίζονται νέα άστρα.


Προσέξτε τις κυματιστές γραμμές που μοιάζουν με λάβα. Πρόκειται για εκτοξεύσεις από αστέρια που ακόμη σχηματίζονται. Τα νεαρά αυτά αστέρια, εκτοξεύουν περιοδικά υπερηχητικούς πίδακες αερίων, που μπορούν να αλληλεπιδράσουν μέσα σε σύννεφα υλικού, όπως αυτές οι παχιές κολόνες αερίου και σκόνης. Αυτά τα νεαρά αστέρια υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας μόλις μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ετών, και θα συνεχίσουν να σχηματίζονται για εκατομμύρια χρόνια.

Η νέα εικόνα του Webb, θα βοηθήσει τους ερευνητές να αναλύσουν τα μοντέλα σχηματισμού αστεριών, εντοπίζοντας πολύ πιο ακριβείς αριθμούς νεοσύστατων άστρων, μαζί με τις ποσότητες αερίου και σκόνης στην περιοχή. Με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσουν να χτίζουν μια σαφέστερη κατανόηση του πώς σχηματίζονται.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top