0
Η αποκάλυψη του pronews.gr για την «μερική» αχρηστία των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH-2000 της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall (της οποίας Rheinmetall έχουν φυλακιστεί πολλά στελέχη της σε Ελλάδα και Γερμανία για τις μίζες που έδωσαν σε Έλληνες αξιωματικούς και πολιτικούς προκειμένου να αγοραστούν ακριβώς τα PzH-2000GR από τον ΕΣ!), τεκμηριώνεται πλέον και από τον Γερμανό βουλευτή Marcus Faber!

Το μέλος της γερμανικής Βουλή επισκέφθηκε μονάδες του ουκρανικού πυροβολικού και επιβεβαιώνει ότι μόνο 5 από τα 15 γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα είναι λειτουργικά! 

Αν εξαιρέσουμε δύο από αυτά που έπεσαν θύματα των ρωσικών βολών αντιπυροβολικού, τα υπόλοιπα τέθηκαν εκτός μάχης μετά από λιγότερες από 100 βολές!

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ του Der Spiegel αποδεικνύεται ότι «Πρέπει να χρησιμοποιούνται πολύ προσεκτικά (σ.σ.: !!!) ώστε να μην εμφανιστούν πρόωρες φθορές και με τον προβλεπόμενο ρυθμό βολών»!

Ποιος είναι ο ρυθμός των βολών πριν σκάσει το ο σωλήνας του πυροβόλου: «Λιγότερες από 100 την ημέρα» λέει η Rheinmetall.

Υποτίθεται ότι όταν το αγόρασε (μετά από τις μίζες που δόθηκαν το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορούσε, δήθεν, να βάλλει 12 βλήματα σε διάστημα ενός λεπτού (ή 20 βλήματα σε διάστημα ενός λεπτού και 47 δευτερολέπτων ή τρία με τέσσερα βλήματα σε διάστημα δέκα δευτερολέπτων) και να αποχωρήσει από τη θέση βολής προς άλλη τοποθεσία σε διάστημα 30 δευτερολέπτων και μετά από λίγα λεπτά να συνέχιζε τις βολές!

Τα παραπάνω αναφέρονται μέσα στην Μελέτη Σκοπιμότητας Προμήθειας βάσει της οποίας αγοράστηκαν τα PzH-2000GR (μια πολύ περίεργη αγορά, αφού παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκε ένα τεράστιο ποσό αγοράστηκαν μόλις 24 μονάδες. Οι μίζες που βγήκαν στον αέρα εν συνεχεία ήταν αποκαλυπτικές της πραγματικής «σκοπιμότητας προμήθειας»).

Αυτά δεν τα είχε πει φυσικά τότε που «έπεφταν οι μίζες σαν το χαλάζι», ενώ τώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες να πουλήσει τα ΤΟΜΑ Lynx έναντι 10 εκατ. ευρώ η μονάδα (2 δισ. ευρώ ο λογαριασμός), ενώ κανονικά και βάσει του νόμου θα έπρεπε να είχε αποβληθεί από τους διαγωνισμούς του Ελληνικού Δημοσίου και του υθπουργείου Εθνικής Άμυνας ειδικότερα!

Ποιοι μοίρασαν τις μίζες της Rheinmetall Defence; Ομολόγησαν και προφυλακίστηκαν:

  • Ο Πάνος Ευσταθίου, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS και αργότερα της Rheinmetall. Οι μίζες του αφορούσαν και την προμήθεια των V/SHORAD ASRAD. O Ευσταθίου στην απολογία του στον ανακριτή κατονόμασε 10 στρατιωτικούς στους οποίους είχε μοιράσει μίζες για τα PzH-2000, αλλά και τέσσερις Γερμανούς της εταιρείας οι οποίοι έδιναν μίζες και μετά τους επιστρεφόταν ένα μέρος από αυτές!
  • O Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann, για τα γερμανικά πυροβόλα PZH 2000 (πάνω  από 750.000 ευρώ μοιράστηκαν μόνο από τον συγκεκριμένο)
  • Ο πρώην διευθυντής του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γ.Ζορμπά, συνταγματάρχης Πάνος Κατσής που στην απολογία του αρνήθηκε ότι τα 3 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στο λογαριασμό του ήταν μίζα από τη γερμανική εταιρεία Reinhmental. Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα χρήματα ο Π. Κατσής υποστήριξε ότι του τα έδωσε ο Ευσταθίου προκειμένου «να τον στηρίξει οικονομικά» καθώς εκείνο το διάστημα αντιμετώπιζε οικονομικά πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι  ο κατηγορούμενος φέρεται να είπε στον ανακριτή ότι διατηρούσε εδώ και χρόνια φιλικούς δεσμούς με τον Ευσταθίου.
Για την υπόθεση των PzH-2000 είχαν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης, σε βάρος του Όλαφ Έσλερ αντιπροέδρου της γερμανικής εταιρίας κατά την επίμαχη περίοδο, και του πρώην τραπεζικού στελέχους Φάνη Λυγινού, του Ελληνοελβετού δικηγόρού Σπύρου Μεταξά και του πρώην τραπεζικό στέλεχος Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2015 καθώς σε βάρος του εκκρεμούν πολλές κατηγορίες για εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών και διακίνηση και απόκρυψη παράνομων χρημάτων.

Τον Ιανουάριο του 1998, η ελληνική πρεσβεία της Βόννης εξεδήλωσε επίσημα ενδιαφέρον στη Wegmann για την απόκτηση 75 συστημάτων Pzh 2000.

Τον Μάρτιο του 2000 (10.3) έδωσε εντολή ο Έλληνας υπουργός Αμύνης Άκης Τσοζατζόπουλος, έπειτα από έκφραση θετικής γνώμης από το Γενικό Επιτελείο Στρατού– για «παραγγελία 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων, διαμετρήματος 155 χιλιοστών νέας γενιάς με τα απαραίτητα εξαρτήματα για τις ανάγκες του Γενικού Επιτελείου Στρατού».

Ναι, είναι αυτά που θα έριχναν «20 βολές το λεπτό» και αποδείχθηκε τελικά καθ’ομολογία της κατασκευάστριας εταιρείας μετά το φιάσκο της Ουκρανίας ότι «πρέπει να ρίχνουν 0,8 βολές την ώρα» για να παραμείνουν επιχειρησιακά!

Και τώρα πάνε να μας φορτώσουν και τα Lynx. Για να έχουν να δουλειά οι δικαστές και τα επόμενα δέκα χρόνια με τις μίζες της Rheinmetall που σύμφωνα με το νόμο, επαναλαμβάνουμε, δεν έχει δικαίωμα να πουλά στην Ελλάδα!


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top