0
Θέμα στον τουρκικό Τύπο έγινε η επίσημη αίτηση της Ελλάδας για απόκτηση μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ. 

Στα τουρκικά δημοσιεύματα, είτε στο ίδιο άρθρο είτε σε ακριβώς διπλανό, η είδηση για τα F-35 συνδυάζεται είτε με είδηση που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F-16 είτε με μία επανάληψη των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από το Κογκρέσο είχε ζητήσει να μη συνδράμουν οι ΗΠΑ την Τουρκία σε εξοπλισμό για τα F-16. Βασικό αίσθημα όμως είναι η "απόπειρα αλλαγής ισορροπιών" από την Ελλάδα και η νοοτροπία ότι η Ελλάδα ίσως κάτι ετοιμάζει εναντίον των ΗΠΑ.

"Η Ελλάδα υπέγραψε την επίσημη επιστολή αιτήματος για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τη διαβίβασε στις αρχές των ΗΠΑ", αναφέρει η εφημερίδα Sözcü.


"Υποστήριξη πωλήσεων F-16 από ΗΠΑ στην Τουρκία" γράφει το TGRT Haber και συμπληρώνει "Η Celeste Wallander, η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για Υποθέσεις Διεθνούς Ασφάλειας, ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει τα σχέδια της Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της F-16", ενώ σε άλλο σημείο του κομματιού αναφέρεται στην Ελλάδα και στην αίτηση για F-35. Σε διπλανό άρθρο αναφέρει: "Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες, είπε 'μην πουλάτε F-16 στην Τουρκία'".

Το πρωτοσέλιδο της Hürriyet αναφέρει: "Επιστολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35. Θα αγοράσουν 20+20 F-35".


Η ερντογανική A Haber αναφέρει: "Κίνηση από την Ελλάδα για τα F-35. H Eλλάδα επιχειρεί να εμποδίσει την Τουρκία για τα F-16, όμως ξεκίνησε τις ενέργειες για την αγορά 40 F-35".

"Η Ελλάδα υπέγραψε την επίσημη επιστολή αιτήματος για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τη διαβίβασε στις αρχές των ΗΠΑ" γράφει η Birgün.

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει συνολικά 40 μαχητικά αεροσκάφη F-35", γράφει το ensonhaber.

"Η Ελλάδα , που εδώ και καιρό βρίσκεται σε συνομιλίες με τις αμερικανικές αρχές για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-35 , ξεκίνησε τη διαδικασία. Σύμφωνα με τα νέα στον Τύπο της χώρας, η επίσημη επιστολή αιτήματος παραδόθηκε στις αρχές των ΗΠΑ", μεταδίδει η Sabah και τιτλοφορεί το κομμάτι "Η Ελλάδα ανέλαβε δράση για τα F-35!".


Αναλυτής: Η Ελλάδα επιχειρεί να αλλάξει τις ισορροπίες με Rafale και F-35

Η ανησυχία που εκφράζεται από τα τουρκικά ΜΜΕ αποτυπώνεται και σε εκπομπή του CNN Türk, όπου ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ σχολίασε την επικαιρότητα.

Ο Γιαράρ ανέφερε ότι ο βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι η αεροπορία που είναι ο μόνος τομέας στον οποίο η Τουρκία δεν έχει παραγωγή: "Την ισορροπία προσπαθούν να την αλλάξουν απο εκεί. Με τα μαχητικά Rafale με τους ευρωπαϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Metero και Scalp". 

Όπως συμπλήρωσε ο Γιαράρ:"Μιλάμε για οπλικά συστήματα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους και τώρα το κάνουν με την αγορά των F-35!".


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top